Bu haftaki hamilelikte ağız bakımı ile ilgili roportajımızı Primadentist kliniğinden yazarımız Diş Hekimi Deniz Kantar ve melektaşı Diş Hekimi Emre Tülü ile yaptık ve sizin için hamilelikte ağız bakımının püf noktalarını öğrendik.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR
Kadınlarda, yaşamlarının belli dönemlerindeki hormonal değişikliklerden dolayı bazı farklılıklar gözlenir. Hamilelik döneminde, östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış, özellikle dişeti dokularında plak birikimine karşı verilen cevabı arttırır, yeterli bakım yapılmazsa dişetlerini daha hassas hale getirir. Hamilelik gingivitisi dediğimiz bu durumda,kanamalı,daha hacimli ve kırmızı dişeti görülür.Eğer hamilelikten önce de dişetleri sağlıklı değilse, hormonların etkisiyle bu dönemde gingivitisin etkileri artar.Bazen hamilelik tümörü dediğimiz, büyüyen dişetinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlar görülür.Hastaya rahatsızlık veriyorsa dişhekimi tarafından hamileliğin 2. üç aylık döneminde alınır.Aksi takdirde dokunulmaz, doğum sonrasında kendiliğinden iyileşir.
Başlangıç dönemlerinde görülen kusma olayları, asidik içeriğinden dolayı dişlerde erozyona neden olur.Ağzı su ile çalkalamak bu etkiyi azaltır. Yine bu dönemde tükrük miktarında değişiklikler görülebilir.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Hamilelerde ağız sağlığının anahtarı, ağız hijyenini maksimum seviyede tutabilmekten geçer.Dengeli beslenme ve düzenli plak kontrolü ile ağız sağlığı bakımından sorunsuz bir dönem geçirmek mümkündür.
Planlanan bir hamilelik öncesinde,hekim kontrolünden geçmek ve ileride sorun çıkarabilecek durumların tespit edilip düzeltilmesi önemlidir.Ayrıca devam ettirilmesi gereken optimum ağız hijyeni sağlanır.
Rutin ağız bakımı daha dikkatli bir şekilde yapılmalı, günde en az 2 kere dişler fırçalanmalı ve dişipi kullanılmalıdır.Bunun haricinde alkol içeriği olmayan ağız gargaraları veya ılık tuzlu su ile ağız çalkalanarak dişetleri rahatlatılır.
Belirli aralıklarla dişhekimi kontrölüne gitmek etkin plak kontrolünün sağlanması ve oluşabilecek hassas dişetlerinin önlenmesi açısından önemlidir.
Bu dönemde görülen sık yeme isteğinin olumsuz sonuçları,şekerli gıdaların tüketilmemesiyle azaltılabilir. A(balıkyağı, süt, yumurta sarısı, buğday, havuç), C (limon, portakal, greyfurt, lahana, domates), D (balık, süt yumurta) vitamini , kalsiyumdan zengin besinler ( süt ve süt ürünleri,baklagiller,balık, yeşil yapraklı sebzeler) ağırlıkla tüketilmelidir.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞ TEDAVİSİ GÜVENLİMİDİR?
Hamileliğin 1. Üç aylık dönemi bebeğin organlarının gelişimi açısından çok hassas bir dönemdir.3. üç aylık dönemde ise, bebek dış uyaranlara çok hassastır.Hastanın koltukta uzun süre oturmasının basınç oluşturma riski vardır.Bu nedenle, 2. Üç aylık dönem rutin ağız tedavisi için en uygun dönemdir.Mevcut herhangi bir problem veya hamileliğin son dönemlerinde sorun çıkarabilecek durumlara bu dönemde hekim müdahale etmelidir.Büyük cerrahi müdahaleler doğum sonrasında ertelenir.Ağrılı,kanamalı,çiğneme etkinliğini azaltan,temizliği zorlaştıran hamilelik tümörleri doğumdan önce alınabilir.
Yüksek hızlı filmler,kurşun koruyuculu önlükler,düşük radyasyon miktarı gibi özelliklerinden ağızdan alınan röntgenlerde herhangi bir risk yoktur.Ancak,hamileliğin ilk üç aylık döneminde mümkün olduğunca röntgenden kaçınmak gerekir.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?
Hamilelik sırasında alınan ilaçlar plasentayı geçip bebeği etkileyebilir.Bu yüzden güvenilirliği onaylanmış ilaçlar hekim kontrolünde alınmalıdır.Penisilin türevi ilaçların alınmasında hiçbir sakınca yoktur.Ancak tetrasiklin grubundaki ilaçlar,bebeğin dişlerinde renklenmelere neden olacaktır.
Diş tedavisi sırasında lokal anestezik madde kullanılmasında bir mahsur yoktur. Özellikle hamilelikte güvenle kullanılan anesteziler vardır. Hastayı rahatlatması, stresinin azaltması ve ağrı hissetmemesi açısından anestezi güvenle yapılabilir..
Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER