KÖŞE YAZILARI | Dr. BORA ÇAVUŞOĞLU

Cimnastik Üzerine Bir Söyleşi

Tamara;’ya Cimnastik üzerine konuştuk. (Dr. Bora Çavuşoğlu)
 
   
 
 
     

Sevgili Okuyucularım;

Sporun temeline baktığınız zaman 3 ana branştan söz etmek mümkündür. Atletizm, Cimnastik ve Yüzme. Böyle bir sıralama yaparsam sanırım yanlış bir sıralama yapmış olmam. Çünkü bu 3 temel branş erken yaşlarda başlandığında insanoğlu için çok daha faydalı bir hale gelmektedir.

Bu yazıda, sizlere cimnastikten ve cimnastiğe gönül veren birinden, sevdiğim başarılı bir öğrencimden bahsetmek istiyorum. Tamara Ersoy.

Tamara;’ya Cimnastik üzerine konuştuk.

Kendiside benim ricamı kırmayıp cimnastik neden önemlidir, cimnastik yapmaya ne zaman başlanmalı, kimler cimnastik yapmalı gibi daha birçok soruya yanıt verdi.



Bora; Tamara Öncelikle cimnastik nedir bize bunu açıklarmısın?

Tamara; Hocam; Cimnastik belirli kurallar dahilinde aletli yada aletsiz yapılan vücut hareketleridir.

Bora; Cimnastiğin Branşları Nelerdir?

Tamara; Aletli cimnastik, Ritmik cimnastik ve Temel Jimnastik olmak üzere üç grupta toplanmaktadır.



Bora; Cimnastik yapmak için ne gibi yetilere sahip olmak gerekir?

Tamara; Cimnastik yapabilmek için öncelikle esnek bir vücuda, bununla birlikte kuvvetli kaslara sahip olmanız gerekmektedir.

Bora; Cimnastiğe başlamak için genelde çok erken yaşlar tercih edilir. Bunun nedeni çocukların hem kemik kas gelişimi sırasında esnekliklerini artırmak hemde kemik ve kas gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarını sağlamaktır diyebilirmiyiz?

Tamara: Evet hocam bu şekilde de söyleyebiliriz.



Bora; Çocuklar genelde ilk olarak artistik cimnastiğe başlatılır bunun nedeni nedir?

Tamara; Aslında böyle bir genelleme doğru değil hocam. Ancak ritmik cimnastik literatürde kadın cimnastiği olarak geçer. Yani ritmik cimnastik branşında erkek sporcu bulunmamaktadır. Bu nedenle temel hareket ve cimnastik eğitimini tamamlayan erkek sporcuların tamamı ve bayan sporcuların bir kısmı artistik cimnastiği yönelmektedirler.

Bora; Peki, cimnastiğin çocukların gelişimi üzerinde kemik kas gelişimlerinin yanı sıra başka ne gibi olumlu etkileri vardır?

Tamara: Hocam, cimnastik bütün spor dallarının temelini oluşturan bir spor dalıdır ve çocuğun; özgüven, disiplin, zeka, kuvvet, esneklik ve estetik gelişimini etkileyen bir branştır. Cimnastik eğitimi alan çocuklar daha sosyal ve dışa dönük bireyler olurken cimnastik eğitimi almakta olan hiperaktif çocukların daha sakin bireyler olduğu gözlenmiştir. Erken yaşlarda başlanan cimnastik eğitimi çocuğun vücut postüründe oluşan yada oluşabilecek olan duruş bozukluklarını da engellemektedir. Hangi spor dalı ile uğraşırsa uğraşsın çocukluk çağında temel cimnastik eğitimi alan bireylerin diğerlerine oranla daha başarılı olduğu bilinmektedir.



Bora; Her yaşta çocuk Cimnastik eğitimi alabilir mi?

Tamara; Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir hocam. Birçok yabancı ülkede, özellikle eski Sovyetler birliği ülkelerinde cimnastik, bebeklere daha 2-6 aylık dönemlerinden itibaren yaptırılmaya başlanmaktadır. Ancak ülkemizde genel olarak cimnastik eğitimine 3 yaşında başlanıyor. 3 yaşından itibaren her çocuk antrenör gözetiminde cimnastik eğitimi alabilir.

Bora; Birde bu konu var. Burada ailelerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta da, ailelerin çocuklarını kimlere emanet ettiklerin iyi bilmeleri gerekmektedir. Çocuğun doğru hocalarla çalıştırılması, emin ellere emanet edilmesi hem gelişimi açısından hem de çocuğun kendine güveninin artması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durum çocuğu erken yaşta cinastiğe başlatmak kadar önemli bir konu olara karşımıza çıkmaktadır. Her sakallıya hoca denmez diye bir deyim vardır. Bunun akıllardan çıkarılmaması ve ailelerin buna göre hareket etmesi gerekmektedir. Aksi halde Allah korusun, yanlış bir eğitim, yanlış bir hareket çocuğun spor hayatını başlamadan bitirebileceği gibi, kalıcı sakatlıklara da yol açabilir.



Bora; Peki Tamara Daha ileri yaşlarda, örneğin 15, 18 yaşlarında ergenlik çağında bir genç cimnastik yapmaya başlayabilir mi?

Tamara; Evet o yaşlarda da cimnastik yapmak mümkün. Ancak bu yaşlarda başlanan cimnastik eğitimi hobi amaçlıdır ve çocuğun dayanıklılığının ve esnekliğinin artması bununla birlikte omurga bozuklukları gibi çeşitli rahatsızlıkların önlemesi açısından spor amaçlı olarak yapılabilinir. Fakat bu yarışma ve profesyonel yarışma amacından uzak bir biçimde olmalı.



Bora; Cimnastik eğitiminin çocukların boy gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair bir kanı var. Bu ne kadar doğrudur?

Tamara; Temel cimnastik ve hareket eğitiminin çocukların boy gelişiminde olumsuz bir etkisi olduğu kanıtlamış bir gerçek değildir. Sadece bu branşı profesyonel olarak seçen sporcuların genelinin kısa olmasından kaynaklanan bir ön yargıdan ibarettir.



Bora; Cimnastik yapan biri farklı spor branşlarını da yapabilir mi? Örneğin buz hokeyi oynayabilir mi?

Tamara; Kesinlikle yapabilir hocam. Cimnastik eğitimi almış bir sporcu diğer spor branşlarıyla da ilgilenebilir hatta cimnastik eğitimi almış olan sporcuların farklı branşlar seçtiklerinde diğer sporculara göre daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Bunun nedeni, daha öncede belirttiğim gibi, cimnastik eğitimi almış sporcularda esneklik diğer sporculara göre daha fazladır bu da sakatlanma riskini azaltır. Cimnastikçilerde koordinasyon becerileri ve dayanıklılığında ileri düzeyde olduğu bilindiğinden diğer branşlara uyum sağlamaları yeni başlayanlara oranla daha avantajlı bir durum olduğu net bir şekilde söylenebilir.

Bora; Sana bu konuda katılıyorum ancak, profesyonel bir cimnastikçinin kendini sakatlamaması açısından çok zorlu ve sakatlanma riskinin yüksek olduğu spor branşlarına da yönelmesi pek kabul görmez. Bunu da arada belirtmiş olalım.



Bora; Peki Tamara, cimnastik daha çok hangi ülkelerde ön plana çıkaktadır?

Tamara; Hocam, dünya çapında özellikle Almanya Rusya ve Kanada gibi ülkelerde çok yaygın bir spor olmasına karşın ülkemizde daha yeni yeni yayılmaya başlamış bir spor dalıdır.

Bora; Yukarıda da belirttiğim gibi aileler çocuklarını cimnastiğe başlatmaları kadar nerede ve kimlere eğitim aldırdıkları da çok önemli bir konu. Peki, sen nerede cimnastik antrenörlüğü yapıyorsun Tamara? Bize biraz çalıştığın yerden bahsedermisin?

Tamara; Hocam benim şuanda antrenörlük yaptığım yer Avrupa Cimnastik Kulübü. Avrupa yakasında yeni kurulmuş bir kulübüz 3-17 yaş arası çocuklara temel, aletli ve ritmik cimnastik eğitimi veriyoruz.



Bora; Avrupa Jimnastik Kulübünde verdiğiniz temel eğitimin başlıca amacı nedir?

Tamara; Günümüzde çocukların İstanbulda hareket edebilecekleri alanların ne kadar kısıtlı olduğu aşikar bir gerçek bu sebepden dolayı yeni yetişen nesilde hareketsizlik sorununun ve obezite oranının çok yüksek olduğu gözlenmekte, biz çocukların esneklik, estetik ve kuvvet olarak gelişmesini sağlarken bir yandan da keyifli zaman geçirmelerini sağlıyoruz. Koordinasyon ve çeviklik gibi becerilerini geliştiriyor, birlikte hareket edebilme duygusu kazandırıyoruz. Çocuklar, Cumartesi ve Pazar günleri yaptırdığımız antrenmanlarla hem eğleniyor hemde sağlıklı bireyler olarak yetişiyorlar.

Bora; Size ulaşmak isteyenler için Avrupa Cimnastik Kulübünün iletişim adresi ve numaraları nedir?

Tamara; Okuyucularnız www.cimnastikegitimi.com dan bizim hakkımızda detaylı bilgi edinebilirler.

Yer olarak herkese çok merkezi bir noktada olmaya gayret gösterdik. Merkez adresimiz: Mecidiye Cad. No 33 (merkez camii yanı) Mecidiyeköy Şişli

Birde Florya da şubemiz var. Oranın adresi de Turgut Reis Cd 4-18 34153 Cennet

Telefon numaramız: 0507 775 19 09




Bora; Tamara bize cimnastik konusunda verdiğin güzel bilgiler için teşekkür ederim. Sen birçok alanda başarılı olmuş, çok yönlü bir sporcusun. Bende hocan olarak senin başarılarınla gurur duyan biri olarak sana yolun açık olsun diyorum.

Tamara:; Çok teşekkür ederim hocam. Bende öğrenciniz olmakla guru duyuyorum.



Sevgili okuyucularım çocuklarımızın doğru yaşlarda ve doğru eğitimenlerle spor başlamaları çok büyük önem taşımaktadır. Yarınlarımız daha sağlam temellerde olsun istiyorsak çocuklarımızı erken yaşlarda spora yönlendirmemiz gerektiğini lütfen unutmayalım.

Sevgilerimle


Dr. BORA ÇAVUŞOĞLU
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>