KÖŞE YAZILARI | Dr. Serdar Beten

Lazer Epilasyona Kaç Seans Gidilmesi Gerekir?

Lazer epilasyon hakkında kesinlikle bilmeniz gerekenler. (Op. Dr. Serdar M. Beten)
 
   
 
 
     

1- Lazer kıl dönmesi tedavisinde etkilimidir?

Özellikle oturduğumuzda, oturulan yer ile temas eden bölgelerde kıl dönmesi olarak tabir edilen durum gözlenmektedir. Kadınlarda daha çok kalça, bacak arkası, bikini, genital ve koltuk altında rastlanır. Bu durumun en güncel ve etkin tedavisi ters büyüyen bu kılları ortadan kaldıran lazer epilasyon yöntemidir.

Kıl dönmesi bazen kalça arasında ameliyat gerektirebilecek kadar ciddi olabiliyor. Bu bölgede kıl apse halini almadan lazer epilasyon uygulanırsa ameliyata gerek olmadan başarılı sonuçlar alınabilmektedir.Ameliyat olmuş kişilerde bu hastalık bazen tekrarlayabilir. Bu sebeple hastalığın tekrar etmemesi için ameliyat yarası iyileştikten sonra lazer epilasyon yapılabilir.

2- Her cilt renginde lazer epilasyon uygulanır mı?

Lazer epilasyon uygulaması için en ideal aday açık cilt rengi üzerinde tüyleri koyu renk olanlardır. Son teknoloji ürünü DIOD özellikli SOPRANO lazer epilasyon cihazları ile koyu cilt rengine sahip olanlar da dahil olmak üzere her cilt rengine uygulama yapılmaktadır. Bronzlaşmış her ciltte her mevsimde lazer epilasyon yapılabilir.

3- Lazer Epilasyon için hazırlıklar nelerdir?

İlk görüşme öncesi hiçbir uygulama yapmadan uzmanlarımızın kıl yapısını görmesinde fayda vardır. İlerleyen seanslarda Lazer epilasyon uygulamasından 2 gün önce bölgenin evde uygun şekilde jilet ile traş edilmesi vakit kaybını ve tenin tahriş olmasını önler.Test atışları kişinin lazer ile tanışması açısından avantaj sağlayabilir korkuları yenebilir. Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara son 2-3 hafta içinde kökten alınmamalıdır.

Uygulama bölgeleri lazer epilasyondan önce 2-4 gün süresince açık güneşe maruz kalınmamalıdır. Tedavi öncesi tüy rengini açıcı ürünler kullanılmamalıdır. Lazer uygulamasından sonra 48 saat süre ile güneşten korunmak gerekir.

4- Lazer epilasyona kaç seans gelmem gerekir?

Lazer ışığı anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini etkilemektedir. Bütün kökler aynı anda aktif olmazlar. Dolayısıyla telojen (pasif) kökler, aktif hale geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir.Kılların kalınlığı ve yoğunluğu her vücutta farklı olduğu için kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Lazer epilasyon uygulamasında cilt tipine göre doz seçimi yapılır. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ama cilde zarar vermeyecek güçte çalışılarak en kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır. Herkesin vücut yapısı ve hormonal seviyeleri, cilt tipi farklı olduğu için lazer epilasyonda sonuca ulaşmak için gereken süre kişiden kişiye değişir. Seanslar kılları anajen (büyüme) safhasında yakalamaya uygun sürelerde tekrarlanır.

5- Lazerin her hangi bir yan etkisi var mı?

Doğru uygulandığında kesinlikle her hangi bir yan etkisi yok.

6- Lazer Epilasyonda seans aralıkları ne kadar zaman alır?

Seans aralıkları 4 -6 haftada bir tekrarlanmaktadır.İlerleyen seanslarda bu süreç uzamakta daha uzun aralıklarla lazer epilasyon seansı uygulanmaktadır

7- Lazer Epilasyon için neden birden fazla seans gereklidir?

Lazer epilasyon uygulanan vücut bölgesine göre seans sayısı değişmektedir. Kıl kökünün %30-70'i vücut bölgesine göre değişmekle birlikte dinlenme zamanındadır. Lazer epilasyon seansı sadece uygulanan bölgedeki aktif büyüyen tüylerin köklerine etki edebilmektedir. Dinlenme halindeki kıl kökü lazer epilasyon uygulamasından etkilenmemektedir. Bu yüzden birden fazla seans gerekmektedir.

8- Lazer Epilasyon tedavisi sonrasında iz kalır mı?

Lazer epilasyon uygulaması sonucu ciltte kızarıklık görülmesi beklenen bir durumdur. Normalde uygulamayı takip eden bir kaç saat içerisinde tamamen sona ermesi gerekmektedir. Ancak aşırı hassas ciltlerde veya aşırı doz verilen ciltlerde Lazer Epilasyon sonrası hafif kızarıklık benzeri bir tablo görülebilir. Bu durum 1-2 günlük tedavi ile iz kalmadan düzelir.

9- Lazer Epilasyonda her kıl ve ten rengine aynı lazer sistemi kullanılabilir mi?

Hayır kullanılamaz. Kıl rengi koyu olanlara farklı sistemle, kıl rengi koyu fakat ince ise farklı sistemle, Bronz tenlere farklı sistemle işlem yapılmalıdır.

10- Lazer Epilasyonda FDA onayı nedir?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında lazer epilasyon onaylanmıştır.

11- Lazer Epilasyon ile sağlanan sonuçlar kalıcımıdır?

Evet. Kökleri tahrip edilen kıllar bir daha çıkmamaktadır. FDA tarafından da onaylanan bu durum, uzun süreli klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

12- Lazer Epilasyonda yüz bölgesi neden en sorunlu bölgedir?

Las er epilasyonda yüz bölgesi vücuttan ayrı olarak değerlendirilmesi gereken bir bölgedir. Tedaviye başlama kararı düşünülerek verilmelidir.

Yüz tüyleri vücut tüylerine göre daha ince ve açık renklidir. Çok koyu renkli ve kalın olsalar da birkaç seans içinde incelecekleri için devam eden seanslarda tedavi zorlaşacaktır. Koyu renkli ve kalın olmayan kıllar ısıyı iyi iletemeyecekleri için kıl kökü de fazla ısınmayacaktır. Bu da kıl köklerinde yeterince harabiyet oluşturmaz. Çok siyah ve kalın kılların birkaç seansta bir kısmı biterken bir kısmı incelecek şekilde etkilenir. Bunun ardından kıl kökleri pes edene kadar tedavi devam edecektir. Bu durumda yüz bölgesine seans sayısı vermek doğru değildir.Yüz bölgesi için seans sayısının fazla olması ve kısa aralıklarla olmasının sebebi kıl folikül sayısının diğer vücut bölgelerine göre fazla olmasıdır.

13- Kıl artışınızın hormonal bir soruna bağlı olduğu düşünülürse neler yapılacaktır?

Nadiren de olsa (% 2- 3) bazı kişilerde kıl sorunu hormonsal nedenlere bağlı olabilmektedir. Bu durumda kalıcı netice alınabilmesi için lazer epilasyon mutlaka tıbbi tedavi ile eş zamanlı olarak yapılmalıdır. Geldiğinizde eğer sizde hormonsal bir sorun olduğunu düşünürsek doktorların önerdiği tedavi ile eş zamanlı lazer epilasyona başlayabilirsiniz.

14- Epilasyon yapılan bölgeler :

Kadınlarda:

Yüz (dudak üstü, çene, favori, boyun, kaş ortası ve kaş üstü), koltuk altı, göğüs çevresi, göbek, genital bölge, bikini bölgesi, kol ve bacaklardır.

Erkeklerde:

Yüz (elmacık kemiği, kaş ortası ve kaş üstü, kulak üstü), boyun ve boyundaki batıklar-ense-sırt-göğüs-kollardır.

Op. Dr. Serdar M. Beten
Bruxelles Plastik Cerrahi
Tel: (0212) 351 51 71
www.serdarbeten.org
beten@superonline.com


Dr. Serdar Beten
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>