KÖŞE YAZILARI | Op. Dr. Yurdanur Aktan

Premenopoz

Premenopoz nedir? Nasıl tedavi edilir? (Op. Dr. Yurdanur Aktan)
 
   
 
 
     

1960’dan beri dünyada yaşlı nüfusu gittikçe artmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki nüfus patlaması nesline ait kadınlardan Menopoza ulaşanların sayısı artmakta ve bunlar üretken dönemden üretkenlik sonrası döneme geçiş ile yüz yüze gelmektedirler. Bu hanımların özel ihtiyaçlarıyla ilgilenilmesi, geçiş dönemine hazırlanmalarına yardımcı olacak ve gelecek yıllardaki iyilik ve sağlıklılık hallerini arttırmak için erken girişimlerde bulunulması en uygun olandır.

Menopoz yumurtalıkların ostrojen hormon üretiminin azalmasını takiben adetin kalıcı olarak kesilmesidir. Premenopoz (klimakterik) menopozdan hemen öncesi ile hemen sonrasında uzanan dönemdir ve genellikle 45–55 yaşları civarıdır. Kadınların çoğunda bu geçiş yaklaşık 4 yıl sürer. Bu dönem kadınlar 40’lı yaşlarında iken adet süresi uzamaya veya kısalmaya başlayabilir. Premenopozal yıllarda yumurtalık fonksiyonlarının artıp azalması nedeni ile bir yıl süreyle adet görülmemesine kadar doğum kontrol yöntemlerinden birinin uygulanması gereklidir.

Perimenopozal dönem kadının sağlığını etkileyecek faktörleri danışma fırsatını getirir. Bu dönemde koruyucu sağlık programları uygulanmaktadır. Bunun amacı sağlıksız yaşam şekillerinin belirlenmesidir. Hastalar her yıl veya risk faktörlerine bağlı olarak hekimin belirleyeceği uygun aralıklarla muayene olmalıdır ve seçilmiş laboratuar tetkiklerini yaptırmalıdır. Perimenopozal kadınlarda yaşları gereği bazı başka hastalıklara da sıklıkla rastlanır. Bu durumda kadın doğum uzmanı hastasını uygun branşlara yönlendirir. Bu hastalıklar çoğunlukla Tiroid hastalıkları (guatr) , Diabet (şeker) hastalığı, meme kanseri, hipertansiyon gibi hastalıklardır. Sağlıklı bir yaşam tarzı, perimenapozal yaş grubunda sık görülen bazı bozuklukların riskini azaltabilir. Bu kadınlar bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak yaşam kalitelerini arttırabilirler.

Perimenopozal kadınlarda sık olan bazı sağlık koşulları sigara içimiyle ilişkilidir. Sigara içimi ile koroner damar hastalığı, akciğer kanseri ve diğer hastalıkların ilişkisi iyi bilinmektedir. Hem kalp sağlığını artırmak hem de osteoporoza(kemik erimesi) karşı koruyuculuk sağlanması için haftada en az üç defa 20 dakika süreyle egzersiz yapılması gerekir. İyi sağlık için egzersiz, beslenme ve kilo kontrolü kilit faktörlerdir. 40–49 yaşlardaki kadınların %38’i, 50–59 yaşlarındaki kadınların %52’si aşırı kiloludur. Osteoporozu engellemek rahat ve sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmek için kilo kontrolü, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak gerekir.

Op. Dr. Yurdanur Aktan
Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.leventcerrahi.com


Op. Dr. Yurdanur Aktan
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>