KÖŞE YAZILARI | SELMA SARIGÜZEL

Marka Stratejisi

"Marka oluşumunda kimliğin gücü nedir? Üretim odaklı şirketten marka odaklı şirkete geçiş nasıl olmalı ve yaratıcı iş vizyonu ile marka nasıl oluşturmalı?" Selma Sarıgüzel`in yeni yazısı...
 
   
 
 
     

MARKA STRATEJİSİ

Marka oluşumunda kimliğin gücü nedir? Üretim odaklı şirketten marka odaklı şirkete geçiş nasıl olmalı ve yaratıcı iş vizyonu ile marka nasıl oluşturmalı?

İşte bu soruların yanıtını bulmaya çalışacağız bu yazımda.

Yeni bir fikir internet aracılığı ile tüm dünyaya anında yayılabiliyor. Hal böyle olunca rekabetin açık ve çok hızlı olduğu bir piyasa oluşuyor dünya pazarında.



Fikirler, ürünler serbestçe dolaşıyor. Bu yüzden elimizdeki ürünün kimliği olmalı. Evrenselliği herkese uyan bir duruşu olmalı. Kalkan sınırlar, yaklaşan kültürler yerel değerlerin paylaşımını zorlamakta olduğu için, ürün de fayda merkezli olmalı.

Piyasadaki rekabet her gün, her alanda arttığı için, küresel ortamda mücadele de günbegün değişiyor. Farklı alanlarda farklı olarak ortaya çıkıyor. Bu değişime ayak uydurmak istiyorsanız sizde iyi ve biliniyor olmalısınız.



Nasıl bir insan, kimlikle tanınıyorsa şirketlerde kimlikle oluşup, kimlikle tanınıyor. Bunun içinde, bir şirketin inovasyon stratejisi olmalı ve yaratıcı bir vizyonu olmalı.

Tasarımdaki yaratıcılığın inavasyon stratejisine ise, nasıl faydası olmalı? Bu gibi sorular sorulup, yanıtları verilmeli.

80’ li yıllarda ürünün kendisinden ziyade İtalyan olması önem kazanıyordu. Doygunluğa ulaşmış pazarda şirketler arası pazar kızıştı. İyi bir performansı olan üründen ziyade ürün onlara farklı şeyler sunsun istediler. Ürünün kimliği olsun istediler.



Moda endüstrisi de bu yıllarda ortaya çıktı. İtalya ve Fransa bu alanda başarılı hamleler yaptı. Yaratıcılığın üzerine yeni şeyler ilave oldu. Ürünün diğer ürünlerden farklı olması istendi, ürünün kimliği olsun istendi.

Tasarımdan ziyade tüm dünya pazarında bir kimliği, bir kişiliği ve duruşu olsun istendi.



Örneğin; BENETTON inovasyon ve ürünü güzel bir şekilde harmanladı. Ürünü aldığınızda ürünün bir kimliği vardı. Tüm gökkuşağı renklerini bir arada kullanarak aslında dünya üzerinde birleşmişlik vaadini vermek istiyordu. Tüm ülke kültürlerini renkleriyle yansıttılar.



İkinci örnek SWATCH bu yıllarda ortaya çıktı. Swatch normal saatler üreten bir şirketti. Kriz bile yaşıyordu. Ürünlerini radikal bir şekilde değiştirmeye karar verdi. Altın çelik, metal olan saatlerini radikal bir kararla plastik saat olarak değiştirdi.

Yeni bir fikir ve çok amaçlı kullanımlı o dönem için farklı bir buluş ortaya çıkardı. Önceleri insanlar hayatları boyunca en fazla 20-30 saat alabiliyorken, kolleksiyonerlik ortaya çıktı. Saatlerde renk ve seçenekler arttı fiyatlar düştü. MARKA SADAKATİ işte bu yıllarda başladı.



Marka sadakatine en iyi örnek Nike. İnsanlar bu markaya gittiğinde ne göreceklerini ve ne almak istediklerini biliyorlar tarzını değiştirmeden yenilikler ortaya koyarak, yeni çıkardığı ürünleri görmek istedikleri için de alıyorlar.

Başka örnek İtalyan ALESSİ firması. Bu şirket ev ve mutfak eşyası üretiyor. Düğün listeleri hazırlıyor. Alessi plastik malzemeler kullanmaya başladığında çok büyük atılım yaptı. Mutfak eşyasında plastikten renkli şirin figürlü tasarımlar sayesinde birçok ürün sundu.



DİESEL; Ürün kimliği oluşturmada başarılı bir reklam kampanyası oluşturdu. Her zaman tarzını reklamlarına farklı bir şekilde yansıttı. Ve ayrıcalığını ortaya koydu.

LA PERLA; Ürünü ortaya çıkartmak için başarılı bir sunum yaptılar. Baştan çıkartma teziyle ortaya çıktılar. Günümüzdeki şirketlerin vizyonu tasarımı bir strateji şeklinde sunmaya başladılar, yeni hikâyeler yazdılar.

Yaratıcılığın getirdiği katkı bu elli yıllık süreçte kurumsal şirketlerde inovasyonu ortaya çıkarttı. Şirketlerin üst düzey şirketlerinin yeni stratejiler sunmalarını, yeni tarihçeler ve yeni ürünler sunmalarına olanak sağladı.



Sevdiğiniz bir marka olsa dahi, eğer o markada ürünün yeniliğini görmezseniz, başka bir ürüne kayabilirsiniz. Markanın geçmişten farklı ürünler, tasarımlar ortaya koyması gerekiyor.

Kimlik dediğimizde şirketlerin yöneticilerinin yön belirlemesi ve bu yönde tüketiciyle arasındaki yaklaşımı çok iyi anlayıp görmeleri gerekiyor.

İşte bu noktadan sonra marka sadakati başlıyor ve ürünün kimliği de bu noktadan sonra ortaya çıkıyor.

Modalı günler…

Moda Tasarımcısı

Selma Sarıgüzel
selmasariguzel@cosmoturk.com
www.tsrmselma.blogspot.com


SELMA SARIGÜZEL
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>