KÖŞE YAZILARI | Uzm. Dr. Arpi Tırpancı

Solaryum ve Bronzlaşma

Estetik amaçla istediğimiz bu renk doğru bir seçim midir? (Uzm. Dr. Arpi Tırpancı)
 
   
 
 
     

İletişim hızlanıp çeşitlendikçe, bilgi tüketicilerinin kafası da daha karışmakta. Yaz aylarına yakın hemen her muayene sırasında şikayetten bağımsız olarak hastaların dermatologlara danıştığı konuların başında güneşlenme ve solaryum kullanımı gelmektedir.

Bu konuşmalardan çoğunlukla güneş ışınlarının zararları hakkında bir fikir sahibi oldukları, (kaçınmayı düşünmeseler bile) ancak solaryumun güvenliği ile ilgili bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmaktadır. Hatta solaryumun güvenli olup, bronzlaşmaya bununla başlamanın güneşin etkilerinden koruduğu gibi bir yanılgı da mevcuttur. Solaryumun diğer bir kullanım amacı ise bu ön hazırlığın deniz kenarına hazır bronz bir tenle gitmek beyaz tenin “ayıbından “ korunmaktır.

Bronzluğun sağlıklı görünüm, formda olmak, kendini iyi hissetmek, zamandan kazanmak gibi çeşitlendirilebilecek etkileri nelere yol açmaktadır? Estetik amaçla istediğimiz bu renk doğru bir seçim midir?

Belli bir birikici dozun üstündeki miktarın, cilt tipine bağlı olarak deri kanserlerini ortaya çıkarma riskini taşıdığı artık kabul edilmektedir. Çocukluk yaşlarında olan güneş yanıklarının daha sonraki yıllarda melanom, bazal hücreli kanser gibi habis deri hastalıklarının gelişiminde rolü olduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Bu etkileri bildiğimize göre sadece hoş görünmek için güzellik merkezine gidip UV etkisine maruz kalmak ne derece doğrudur?

Güneş ışınlarına kıyasla güvenli olduğu iddia edilen solaryumun yasalara göre sadece UVA vermesi gerekirken UVB salınımı da yapabildikleri ve ayrıca UVA’nın yüksek yoğunluğunun da tamamiyle zararsız olmadığı bir gerçektir. Birçok bilimsel araştırma özellikle 35 yaş öncesi yoğun kullanımda daha sonraki yıllarda deri kanseri oluşum riskinin arttığını göstermiştir.

Solaryuma girmek isteyen kişiler çoğunlukla açık deri tipine sahip, güneşte zor bronzlaşan, güneş yanığı geliştirebilecek kişiler olduğu ve bu nedenle yapay bronzlaşmayı tercih ettikleri için risk faktörlerinin zaten ne kadar yüksek olabileceği ortadadır. Maalesef son yıllarda gençler arasında bronzlaşma / solaryum konusunda bir bağımlılık geliştiği konusunda bulgular da çalışmalarla ortaya konulmaya başlanmıştır.

Güneş ışınlarının riskleri ve korunmanın önemi hakkında yayınlar son yıllarda artmakla birlikte yeterli olmadığı açıktır ancak yapay bronzlaşma hakkında bilgilendirme maalesef daha da yetersiz kalmaktadır.

Uzm. Dr. Arpi Tırpancı
Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı
arpit@leventcerrahi.com


Uzm. Dr. Arpi Tırpancı
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>