KÜLTÜR-SANAT

Başkentliler Ankara Uluslararası Film Festivali ile Sinemaya Doydu!

Bol söyleşili bol galalı 26. AUFF son buldu!
 
   
 
 
     

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen 26. Ankara Uluslararası Film Festivali, 23 Nisan’dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda gerçekleşen gösterimler ile seyircileri her gün farklı coğrafyaların sinemasal diyarına yolculuğa çıkardı. Sinemanın farklı alanlarına dair bilgi paylaşımında bulunulan atölye ve söyleşiler kapsamında Türkiye’den ve yurtdışından birçok isim de sinemaseverlerle buluştu.

Türkiye Galaları İlgi Çekti

Türkiye’de ilk defa Ankara seyircisiyle buluşan filmler arasında; Radu Jude’a 65. Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülü kazandıran Aferim!, daha önce Altın Ayı’ya da aday olan yönetmen Burhan Qurbani’nin son filmi Genciz. Güçlüyüz. (Wir sind jung. Wir sind stark.), Micah Magee’nin 2015 Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’ne aday olmayı başaran çalışması Yük’ün (Petting Zoo) yanı sıra, Bir Alman Gençliği (Une Jeunesse Allemande, yön: Jean-Gabriel Périot), Rock the Trumpet (yön: Sali Saliji) ve Karanlık Basacak (Night Will Fall, yön: André Singer) gibi merakla beklenen belgeseller de yer aldı. Birçoğunun yönetmen ve film ekibi katılımlarıyla gerçekleşmesi, gala heyecanına heyecan kattı.

Atölye ve Söyleşilerde Sinemaya Dair Birçok Şey Konuşuldu

Film gösterimleri sonrası yönetmen ve film ekibi katılımıyla gerçekleştirilen söyleşilerin yanı sıra, FESTİLAB kapsamında yer alan atölye ve söyleşiler de Festival’deki bilgi ve deneyim paylaşımına katkı sundu.

Filmlerin Türkiye Galalarında seyirciyle buluşan isimler, Teodor Corban, Burhan Qurbani, Micah Magee ve Sali Saliji’ydi. Oyuncuları arasında yer aldığı Masallar (Ghesse-ha) ve başrolünde yer aldığı Nabat filmleriyle Festival programında izleme şansı bulduğumuz, İran’ın en önemli oyuncularından Fatemah Motamed-Aria da gösterimlerden sonra seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Müziğin gücüne sinemanın gözüyle odaklanmayı İran’daki bir hikayeden hareketle sağlayan yönetmen Ayat Najifi de, Ülkesiz Şarkılar (No Land’s Song) belgeselinin ardından sinemaseverlerle bir araya geldi.

Ulusal Uzun Özel Gösterim programı kapsamında yer alan O.H.A. Oflu Hoca’yı Aramak, Asasız Musa, Firak, Çekmeköy Underground filmlerinin yönetmen ve film ekibi katılımıyla gerçekleşen gösterimleri de Festival’in ilgi çeken kısımlarındandı. Ayrıca gösterimi gerçekleşmeyen uzun filmlerin yönetmen ve ekip katılımlı söyleşileriyle birlikte, iptal edilen ulusal kısa ve belgesel yarışmasında filmleriyle yer alan yönetmenler de, önceden ilan edilen seanslarda sinemaseverlerle bir araya geldi. Bu buluşmalarda ise sinemanın günümüzde karşılaştığı güçlüklerle beraber, bunların aşılmasına yönelik neler yapılabileceğine dair de konuşuldu.

FESTİLAB kapsamında gerçekleştirdikleri atölyelerle Festival’de yer alanlar arasında Meltem Cumbul’dan Mario Rizzi’ye, Lars Meyer’den Murat Meriç’e, Priit Tender’dan Cem Erciyes’e, alanında uzman birçok isim vardı.

Altın Ayı ödüllü kısa film Hosanna’nın yönetmeni Na Young-Kil, 2014 Cannes’da kısa film dalında Altın Palmiye adayı olan Yabancı Vücutlar’ın yönetmeni Laura Wandel ve “Tanpınar Olsa Bu Filme Bayılırdı” bölümü kapsamında seçtikleri filmleri değerlendiren akademisyen ve yazarlar da festival heyecanının konuşarak ve paylaşarak yayılmasını sağlayan söyleşilere imza attılar.

Çocukların ve Gençlerin Festivali


Bu yıl festivalin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında gerçekleşmesi nedeniyle ‘Çocukların Festivali’ bölümü daha fazla ön plana çıktı. Bölüm kapsamında, Çağdaş Drama Derneği’nin işbirliği ve başta Liv Hospital Ankara olmak üzere Doğa Koleji, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle mülteci çocuklar, Yaratıcı Drama Atölyeleri’ne katıldılar. Ayrıca Liv Hospital tarafından sağlanan ücretsiz sağlık kontrolünden geçirilen çocuklara sağlık setleri de verildi.

Atölyelere katılan çocukların da izleme fırsatı bulduğu ‘Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok’ programında yer alan üç animasyon film, masalcı anlatımıyla birlikte çocukların keyifli vakit geçirmesini ve sinemayla olan bağını daha da güçlendirmesini sağladı.

Türk Eğitim Derneği (TED)’in tescilli sosyal sorumluluk projesi “Askıda Bilet Var”, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da daha çok seyircinin festivalle buluşmasını sağladı. TED ve Simtes İş Makinaları San. ve Tic. AŞ’nin satın aldığı biletlerle olanağı olmayan öğrenciler, festival boyunca her gün ilk üç seansta, filmleri Türk Eğitim Derneği’nin misafiri olarak izleme fırsatı yakaladı. Ayrıca Festival süresince sinemaseverlerin askıya çıkardığı biletler de öğrencilerin filmleri takibine katkı sundu.

Destekçi Kurumlar Bu Sene de Festivali Yalnız Bırakmadı


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Uluslararası Film Festivali, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle de pek çok yabancı konuğu Ankara’da ağırlamış oldu. Ankara’nın kültür sanat hayatına, Ankara Uluslararası Film Festivali’ne katkıda bulunarak destek olan diğer kurumlar arasında ise Türkerler Holding Mahall Ankara, Akfen Holding İncek Loft, Mesa Mesken San. A.Ş., BTO Bilimtur A.Ş., Çankaya Belediyesi, Holiday Inn Ankara- Kavaklıdere, Kızılay Büyülü Fener Sineması, Liv Hospital Ankara, Ströer Kentvizyon, Ulusoy Ultra Turizm A.Ş. yer aldı.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>