KÜLTÜR-SANAT

Devamlı ‘Matineler’...

Antrakt’ın projelendirdiği Antrakt Sinema Matineleri’ne başvurular Yapım, Senaryo ve Oyunculuk alanlarında başladı…
 
   
 
 
     

Sinemanın ‘herkes’ için olduğuna inanan Antrakt bu sanatın temel taşlarından yapım, oyunculuk, senaryo alanlarında önemli bir pencere açarak “Antrakt Sinema Matineleri” bünyesindeki sekiz haftalık programlarla alanında etkili kişilerin deneyimlerini ‘herkes’e sunuyor. Sinemamıza uzun yıllar çeşitli alanlarda hizmet veren, akademisyen Sema Fener ve yayıncı, sinema yazarı, araştırmacı Deniz Yavuz tarafından kurulan Antrakt Sinema Matineleri sunduğu eğitim programlarıyla ve bu programlar içerisine konumlandırılan aktivitelerle katılımcılarına katkı sağlayacağını umuyor…

Antrakt Sinema Matineleri’nin ilk dönemine başvurular 13 Ocak 2012 Cuma gününe kadar alınacak. İlk dönem 14 Ocak 2012 Cumartesi günü başlayacak ve 04 Mart 2012 Pazar günü sona erecek. Programa katılacaklara dönem sonu ortak proje, set ve laboratuvar ziyaretleri ile yerinde deneyimleme, film analizleri ve çeşitli aktiviteler de vaad ediliyor. Detaylı bilginin programın resmi internet sitesi http://www.antraktmatine.com adresinden ve 0 212 251 26 24 numaralı irtibat telefonundan alınabileceği gibi programın medya paylaşım sitelerindeki adresleri ise şöyle: http://www.facebook.com/antraktmatine - http://www.twitter.com/AntraktMatine

Yapım, Senaryo Yazım Tekniği, Sinema ve Televizyon Oyunculuğu alanlarında sekiz haftalık verilecek oturumlara katılmayı planlayan adaylar bu üç disiplini alabileceği gibi birini ya da ikisini de tercih edebilecekler. Herhangi bir disiplini almayı planlayan aday ortak oturum olan Temel Sinema Eğitimi’ne katılacak.



Programda oturumlara katılacak eğitmenler şöyle: Z. Tül Akbal Süalp, Semir Aslanyürek, Melis Behlil, Metin Belgin,Selda Çiçek, Sevilay Demirci, Füsun Demirel, Tuna Erdem, Sema Fener, Erdoğan Kar, Kubilay Karslıoğlu, Hüseyin Kuzu, Tansel Öngel, Aydın Sayman ve Deniz Yavuz. Antrakt Sinema Matineleri’ne alanında deneyimli şu isimlerde konuk eğitmen olarak destekte bulunacak: Özay Fecht, Mert Fırat, Nida Karabol, Mehmet Ali Nuroğlu, Uğur Polat, Dolunay Soysert, Bülent Emin Yarar, Bennu Yıldırımlar, Turgut Yasalar…

Türkiye’de sinemaya karşı yoğun bir ilgi olduğu tartışılmaz. Bu ilginin aslında üç yüz – üç yüz elli civarında filmin çekildiği ve hepsinin seyirci ile buluşarak izlendiği ve çok sevildiği 1960’lı yıllara kadar uzandığını söyleyebiliriz. Bu yoğun ilgi ve merakın meyvesi olarak uluslararası alanda diğer güzel sanat dallarından çok daha yoğun bir şekilde Türkler kendilerini göstermekteler.

Her geçen sene ve artan film sayısı ile birlikte sinemaya genç yüzler katılıyor, sinemamız gençleşiyor. Yüksek öğrenim alanında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde %55'i puanı tuttuğu için şu anda bulunduğu üniversiteye kayıt yaptırırken, %15’i kaliteli eğitimi, %7'si ideali olduğu, yüzde %23’ü ailesine yakın olmak için okuduğu üniversiteyi seçmiş. Bu araştırmadan da anlaşılacağı gibi gençlerin ancak %7’si olmak istediği insana ulaşmak için yeterli kararlılık ve azmi gösterebilmiş. Günümüzde başarılı filmler yapan sinemacılarımızdan bazılarının bu alanda yüksek öğrenim görmediğinden hareketle sinemanın bir ölçüde yeteneğe ve büyük ölçüde kendini yetiştirmeye ve adamaya dayalı bir uğraş olduğunu vurgulamakta yarar var…

Sinema, bir kayıt ortamına (film, bant, kaset, hafıza) kaydedilen görüntülerin bazı teknikler kullanılarak yeniden üretildiği (reprodüksiyonel) kolektif bir sanat dalıdır. 1980’li yılların başlarından beri gelişmesine devam eden “elektronik görüntüleme” teknolojisi, özellikle dijital devrimden sonra, sinemanın başladığı tarihten itibaren yüz yılı aşan bir süre içinde kullanılmaya devam eden “film üstüne görüntüleme” yönteminin yerini hızla almaktadır. Yaşanmaya başlanan bu kırılmanın gerçek anlamı, elektronik hareketli görüntü ile yapılacak dramatik, sanatsal, kültürel, bilimsel ürünlerin, üretim ve tüketim / seyir imkanlarının, daha ucuza mal olup, çok daha az uzmanlık ve işbölümü gerektirmesidir. Fakat sinema yapacak kişinin, hayatı ve olayları, insanları gözlemleyen, irdeleyen, eleştiren ve okuyan araştırıcı kişiliğinin yanı sıra bazı disiplin dallarında eğitilmesi de gerekir.

Bu gözlemlerin ışığında Antrakt Sinema Matineleri Türk Sinemasını bir üst aşamaya taşımaya hazır, okuyan, araştıran, düşünen, teknik bilgi ile de donanımlı, yaratıcı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla ilk aşamada “Sinema ve Televizyon Oyunculuğu”, “Senaryo Yazım Tekniği ve “Yapım” branşlarında akademiysen Sema Fener yönetiminde başlıyor.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>