KÜLTÜR-SANAT

Fotoğraf çekmenin sırları

National Geographic Türkiye Mayıs ayında, dergiyle birlikte tüm okurlarına “Fotoğraf Çekmenin Sırları” kitapçığı hediye ediyor.
 
   
 
 
     
8 farklı fotoğrafçının yorumları ve fotoğraf çekim tekniklerini anlattıkları “Fotoğraf Çekmenin Sırları” adlı kitapçıkta, daha iyi fotoğraf nasıl çekilir sorusuna yanıt aranıyor...

National Geographic Türkiye’nin bu ay fotoğraf tutkunu okurları için bir sürprizi var. National Geographic’in en beğenilen fotoğrafçılarından sekizinin çalışma tarzları ve önerilerini aktardıkları “Fotoğraf Çekmenin Sırları” kitapçığı...


Bu kitapçık, adları National Geographic ile özdeşleşmiş ve her biri kendi alanında en iyi fotoğrafçılar arasında yer alan Sam Abell, Annie Griffiths Belt, Michael Yamashita, David Alan Harvey, David Doubilet, Chris Johns, Michael Nichols ve James Stanfield’in dergi için yaptıkları çalışmalarda nasıl bir yöntem izlediklerini, fotoğrafları çekerken neler düşündüklerini, bir konunun başarılı olması için girdikleri çabaları, daha iyi fotoğraf çekmek isteyenlere verdikleri önerileri içeriyor.

Ekte ayrıca fotoğrafçılar hakkında kısa bilgiler de bulunuyor ve örnek fotoğraflarla ilgili teknik bilgiler de okuyucuya aktarılıyor. Tamamı kuşe kağıda basılan ve 48 sayfadan oluşan “Fotoğraf Çekmenin Sırları” eki ile daha iyi fotoğraf nasıl çekilir sorusuna yanıt aranıyor.


FOTOĞRAFÇILARDAN ÖNERİLER

ABELL’İN FOTOĞRAF ÖNERİLERİ

Sam Abell fotoğraf atölyelerinde nadiren fotoğraf ekipmanını anlatıyor ve tekniğe çok az yer veriyor. Santa Fe atölyesi konu başlıklarından biri, “Sonraki Adım”, yaratıcılıklarında sıçrama yapmak ve yeteneklerinde bir sonraki seviyeye geçmek isteyenler için tasarlanmış.

Sonuç verecek bir şeyi başarmanız için önerisi: Yaşam boyu süercek bir proje.

Tam zamanlı işleri veya ağır ailevi soumlulukları olan fotoğrafçılar Sam’den tavsiye aldı. Bir kadın, Maine’de geçmişi yüz yıldan eskiye dayanan ama hala aynı aile tarafından işletilen tüm işyerlerini fotoğrafladı. Kentucky’den bir gazete fotoğrafçısı bir aileyi 20 yıl boyunca kendi zamanını ve parasını kullanarak fotoğrafladı.

Konunuz doğa, insanlar, yerler veya soyut şeyler olabilir ve fotoğrafçı profesyonel veya gayretli bir amatör olabilir. Abell, bir yaşam projesi yapmayı düşünen fotoğrafçılara önemli bir öneride bulunuyor: En önemlisi yürekten olması ve sizin yazarı olmanız; sizden başka kimse bunu sizin için yapamaz.

BELT’İN FOTOĞRAF ÖNERİLERİ

Çoğu insan ya oyuncakları (fotoğraf ekipmanı) ya da fotoğraf çekmeyi seviyor. Bence ustalık ve zanaati birleştirmelisiniz: Teknolojiyi öğrenin ve onunla yaratıcılığınızı konuşturun. Eğer malzemelere takılıp kalırsanız hiçbir zaman o aşamayı geçemeyebilirsiniz.

Sadece elinizi meşgul etmek için çok fazla çekim yapmayın. Makinenizle kompozisyon açısından daha iyi bir editör olmayı öğrenin. Güzel bir şey bulduğunuzda çekimden tasarruf etmeyin.

Makinenin poz ayarlamasına güvenmek yerine ışığı ölçmeyi öğrenin. Işığı ve makine ayarlarını istediğinizi elde edecek şekilde birleştirerek fotoğraflar yaratın. Bütün bu seçimleri kendiniz için yapın.

Birçok fotoğrafta ışığın yönü, kalitesi ve rengi -ve objeye nasıl değdiği- ışığın miktarından daha önemlidir. Bence çoğu manzara ya da basit grafik fotoğrafta tek büyük eksiklik, ışık duygusu. Nasıl zamanla müzik kulağınız gelişirse fotoğrafta da tecrübeyle ışığa daha uyumlu hale gelirsiniz.

Hangi diyafram değerini kullandığınızın farkında olun; f/4 veya f/16’yı seçmenizin nedeni fotoğrafınızda istediğiniz etkiyi yaratmak olsun.

Eğer foto muhabirliğiyle ilgileniyorsanız, bir fotoğraf makinesiyle öykü anlatma kavramını öğrenin. Bazen bunu tek bir karede bile başarabilirsiniz ama genelde bir seriyle anlatmak daha iyi sonuç verir.


YAMASHİTA’NIN FOTOĞRAF ÖNERİLERİ

Genellikle insanlar size odaklanmamışken fotoğraflarını çekmek en kolayıdır. Duruma müdahale etmemeyi tercih ederim. Etrafta gezinir, ışığı en iyi kullanabileceğim konumu bulur ve sonra her ne oluyorsa değişik açılardan çekerek olayı anlatmaya çalışırım.

En iyi manzara fotoğrafları zengin renkler, desenler, hoş kompozisyon, çizgi, doku ve bazen hareket içeren karelerdir. Kendinize “bu görüntüye görsel çekicilik kazandıran nedir?” diye sorun ve o ögeleri aktarın.

İdeal ışığı olan mükemmel bir mekanbulduğunuzda sahneye insanların girmesini bekleyin ve insan ögesini ekleyin. Eğer gündoğumu veya günbatımında çekim yapmayı düşünüyorsanız bir şeyler olursa hazırlıklı olmak için önceden yerleşin.


Eğer güneşe doğru çekim yapacaksanız, parlak arka ışığa karşı ön planda siluet olarak iyi sonuç verecek, hemen dikkat çekecek güçlü bir görsel öge eklemeye çalışın.

Sadece en sık kullandığınız objektifleri yanınıza alın. Çalışmalarımın %90’ında iki zum kullanıyorum: bir 17-35 mm ve bir 70-200 mm. 14mm’den 800mm’ye kadar objektiflerim var ama onları gerek olmadığı sürece otelde veya arabada bırakıyorum.

Fotoğrafı yaşam biçiminizin bir parçası yapın. Yanınızda makine taşıyıp arkadaşlarınız ve aileniz üzerinde alıştırma yapın. Bildiğiniz çevrelerde görsel yeteneklerinizi geliştirin. Ben evde bile sürekli çekim yapar, ışık ve yeni malzemelerle deneyleri sürdürürüm.

HARVEY’İN FOTOĞRAF ÖNERİLERİ

Yabancı bir ülkeye gitmeden önce okuyarak toplum yapısı ve gelenekler konusunda bilgilenin ki insanları gücendirmeyin. Tarih ve kültüre değer vermek gelenekleer saygı duymanıza, insanların arasına karışmanıza ve yakınlaşmanıza yardımcı olur.

Mimari veya manzara fotoğraflarına insan ekleyin. Bir katedral hayranlık uyandırabilir ama insan ögesi eklemeniz fotoğrafa merak, kişilik, derinlik ve boyut duygusu katar.

Çoğu fotoğrafçı işlerini kişiselleştirmenin faydasını görür. Fotoğrafta bağlantı kurabilecekleri bir öge bulur. Festivallere ve diğer egzotik durumlara kolaylıkla kapılabilirsiniz ama evrensel değerleri de gözardı etmeyin - insanlar arasındaki ilişkileri. Küçük bir evren, biryaşam dilimi ayırın. Seyahatlerinizde bir aileyle tanışmaya çalışın, insanları tanımaya çalışın, fotoğraflar kendiliğinden gelecektir.

Ülkenin kültürünü gösteren simgeler arayın: Yemek, giyim, kumaşlar, çömlekçilik ve diğer el sanatları. Bir Pazar yeri çok zengin bir kaynak olabilir.

Klasik ressamların resimleri üzerinde çalışın. Bir kompozisyon duyumu ve doku, ışık, renk, denge ve tasarım farkındalığı geliştirin.

Mükemmel fotoğraf ortamı oluştuğunda kusursuz pozlama ve diyafram için endişelenmeye zamanınız olmayabilir. Sadece fotoğrafı çekin. Denemekten korkmayın - özellikle sehpa veya flaş kullanamayacağınız yerlerde. Dirseklerinizi bir masaya yaslayın, telefon direğine yaslanın veya makinenizi bir çit veya kola kutusu üzerine koyun.

DOUBİLET’NİN FOTOĞRAF ÖNERİLERİ

Önce iyi bir dalgıç olun, fotoğraf çekmeye başlayabilecek kadar rahat olabilen bir dalgıç. İlk yılınızda fotoğraf makinesi kullanmayın. Sonra kompozisyon ve ışığı öğrenmek için siyah beyazla başlayın. Sanat ve fotoğraf ustalarının eserlerini inceleyin.

Deniz biyolojisi hakkında bilgilenin. Birkaç kitap karıştırmak denizi tanımanızı, ne gördüğünüzü anlamanızı, ne çekmek istediğinizi ve bir balığı nasıl bulacağınızı bilmenizi sağlar.

Işık görme, ışık yapma ve ışığın işinize yaramasını sağlama becerisini geliştirin. Makro çekimlerde ffarklı büyütme oranlarını ve farklı ışık şekillerini deneyin. Sert, doğrudan bir kamera üstü flaş patlatarak paparazzi gibi fotoğraf çekmeyin. Uzun flaş kolları kullanın ve onları en hoş etkiyi verecek şekilde ayarlayın.

Muhteşem objeler bulmanıza yardım edeilecek bir dalış arkadaşınız olsun. Birkaç fotoğraf çektikten sonra daha iyisini yakalamak için durumun değişmesini bekleyin.

Kullanacağınız filme kafa yorun. Örneğin Kod
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>