KÜLTÜR-SANAT

Kadın tasarımcılar sergisi

Mart ayı boyunca sürecek olan “kadın tasarımcılar sergisi”, Eva Zeisel, Alev Ebuzziya, Defne Koz, Marianne Buus ve Kolombiyalı kadınların çalışmalarını bir arada sunuyor.
 
   
 
 
     


Dünyanın dört bir yanından ünlü tasarımcıların ürünlerini tasarım tutkunları için derleyen Koleksiyon, her biri uluslararası platformda özel bir yere sahip kadın tasarımcıların çalışmalarını özel bir sergi ile sunuyor. Kadın estetiği, duyarlılığı ve zarafetinin farklı yansımalarını taşıyan bu özel sergideki eserlerin hepsi ayrı bir hikayeye sahip.

Organik formlara çağdaş yorum katarak geleneksel seramik el işçiliği ile birleştiren 100 yaşındaki Eva Zeisel, Koleksiyon için tasarlayan Alev Ebuzziya ve Tigris Serisi, Oscar Tusquets’in bir kadından ilham alarak yarattığı Victoria Serisi, Defne Koz’un Liquids’i, Marianne Buus eserleri ve Kolombiyalı kadınların el emekleriyle yapılan, dünya yemek gurmelerinin tercihi La Chamba çömlekleri…

Koleksiyon Maslak Kampüs’teki Ev mağazasında Mart ayı boyunca herkese açık olacak “Koleksiyon’da Kadın Tasarımcılar Sergisi” hafta içi her gün 10 00- 18 30, haftasonu 10 30- 19 30 saatleri arasında gezilebilir.



Seramik ve el işçiliğinin buluşması
Eva Zeisel
1906’da Budapeşte’de doğan Eva Zeisel 17 yaşında ressam olma hayali ile Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’ne katılır. Mezun olduktan sonra Budapeşte’de Kispester Fabrikası’nda tasarımcı olarak ve daha sonra da Leningrad’daki Lomonosov İmparatorluk Porselen Fabrikası’nda Sanat Direktörü olarak çalışır.

Bu başarılarına rağmen, Stalin’in hayatına tehdit oluşturmaktan suçlanarak 16 ay hapishanede yatar. Arthur Koestler “Gündüz Karanlığı” kitabında Zeisel’in hapishane günlerini anlatır ve nasıl hapse girmesinin sebebini bilmiyorsa, çıkma sebebini de hiçbir zaman bilemediğini yazar. The British Museum, The Metropolitan Museum of Art, The Museum of Modern Art, The Victoria and Albert Museum ve daha birçok müzede çalışmaları bulunan Eva Zeisel, üniversiteler ve seminerlerde çok sayıda ders verir, iki onursal doktorası bulunur. Nisan 2004’te Budapeşte’deki bir sergisinde şövalyelik ünvanına eş değerde bir madalyayla ödüllendirilmiş ve Kasım 2004’te İngiltere tarafından Kraliyet Tasarımcısı olarak unvanlandırılır.

Eserleriyle ismi bir efsane olan Eva Zeisel bugün 100 yaşında; biraz elleri titrese de hala haftanın yedi günü seramik ve tasarım çalışmalarına devam ediyor. Çalışmakla çalışmamak arasındaki farkı ise bilmediğini söyleyen Eva Zeisel’in kendi tahminine göre meslek yaşamı boyunca yarattığı 100 bin adet eserinden en değerli parçalar, Türkiye’de sadece Koleksiyon seçkisinde sunuluyor.


Tigris
Alev Ebuzziya Siesbye
İstanbul doğumlu Alev Ebüzziya Siesbye, 1956-58 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel ve Füreya Atölyesi’nde seramik çalışmaları yaptıktan sonra İstanbul Eczacıbaşı Seramik Fabrikası ve Kopenhag’da Danimarka Kraliyet Porselen Fabrikaları’nda çalışmalarını sürdürür. 1969 yılında Kopenhag’da kendi atölyesini kuran Alev Ebuzziya 1987’de atölyesini Paris’e taşır ve 1975-90 yılları arasında Almanya’da Rosenthal Porselen Fabrikası’nda ve Kopenhag’daki Kraliyet Porselen Fabrikaları’nda tasarımcı olarak çalışır.

Günümüzde tasarımları dünyanın birçok müzesinde sergilenen Alev Ebuzziya Danimarka’daki en iyi seramikçilerden birisi olarak yerini alır. Uzun yıllar boyunca, küçük tabanları üzerinde incecik kesitleri ile yükselen çok özel formlardaki çanakları, hayranlık uyandırmaya devam eder. Koleksiyon için tasarladığı “Tigris” adlı bu özel cam serisi ile sanatını artık günlük yaşamın da içine taşır.


La Chamba
Calima
Günümüzün farklı lezzetlerini yüzyılların deneyimi ile birleştiren La Chamba çömleklerinin kökleri, 700 yıl öncesindeki Pre-Kolombiya arkeoloji bölgesinde bulunan vazo ve testilere dayanır. Bugün Kolombiya’da sadece bazı yerli ailelerin kadınları tarafından ve tamamen doğal yöntemlerle üretilen çömlekler, ismini bölgedeki küçük bir kasaba olan La Chamba’dan alır. La Chamba’ların 2 farklı Kolombiya kabilesinden gelen zanaatkâr mirası, yörenin yerli kadınları tarafından nesiller boyunca taşınmış ve günümüze kadar ulaştırılmıştır.

Geleneksel Kolombiya yemeklerini sunmak için günümüzde de kullanılan ve dünyadaki gurmelerin öncelikli tercihi olan çömleklere hayat veren yerli kadınların emekleri, içinde pişen yemeklere yansır. La Chamba’lar, bölgedeki maden ocağından çıkan iki farklı malzemenin harmanlanmasıyla elde edilen bir kilin, kadınlar tarafından yumuşatılıp şekillendirmesiyle yapılır. Çömlekler daha sonra sağlamlaşması ve parlaması için özel bir toprakla ve sabırla sıvanır.

Kurutulduktan sonra yine doğal yöntemlerle cilalanan çömlekler, karakteristik parlaklığına kavuşana kadar nehir çakıllarıyla ovulur ve tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Aslında yerli kadınların el emeği göz nuru olarak hazırladığı çömleklerin pişirilme vakti geldiğinde, Kolombiyalı erkekler devreye girer ve odun fırınlarını hazırlar. Pişirme sırasında çıkan duman, ürünlerin okside olmasını ve orijinal koyu rengine kavuşmasını sağlar. Doğaya dönüşün, insanın özündeki mutluluğa ulaşmasının anahtarı olduğuna inanan Koleksiyon, dünyanın dört bir yanından özenle seçerek derlediği sofra kültürü seçkisinde Kolombiyalı kadınların el emeği La Chamba’ları sunar.


Liquids
Defne Koz
Tasarımın hayatının vazgeçilmezi olduğunun anladıktan sonra “Domus Academy"de Endüstri Tasarımı master’ı yapan Defne Koz, dünyanın önde gelen tasarım ustası Ettore Sottsass ile iki yıl birlikte çalışır. Endüstri tasarımı konusunda profesyonel danışmanlık yapan, dünyanın önde gelen isimlerine yeni tasarımlar ve ürün stratejileri sunan Defne Koz, 1992’de Design Studio şirketini kurar.

Milano’da yaşamaya başlayan Defne Koz, tüketim ürünleri konusunda proje, mobilya tasarımı, aydınlatma sistemleri, yemek takımları, beyaz eşya, ev aksesuarları ve dekorasyonu da yapan Design Studio ile kısa sürede İtalyanların yanı sıra dünyanın dört bir yanından farklı müşterilere de hizmet vermeye başlar. İtalyan Fontana Arte, Alessi, Foscarini, Pirelli, Egiza, Cappellini / Progetto Ogetto, Guizzini, Nito / Rapsel, Mobileffe, RSVP ve Steel, Alman Rosenthal, Decorum, Eczacıbaşı Vitra, Paşabahçe, Japon Sharp, Nissan ve Casio için özel projeler geliştirir.

Dünyanın önde gelen tasarım dergilerinden olan ID Magazine'in 2002’de düzenlediği ve tüm dünyadan 2213 tasarımcının katıldığı yarışmada "The Relax Bedside Lamp" tasarımıyla en iyi tasarım ödülünü alır. Koleksiyon’un özel ürün seçkisinde, Gaia&Gino için hazırladığı Liquids ile yer alan Defne Koz, farklı kullanımlara olanak tanıyan bu bardak tasarımlarıyla önemli bir uluslararası övgüye de sahip olur. Bugün Chicago’daki Athenaeum Architecture and Design Museum’ın daimi koleksiyonunda sergilenen Liquids, 2002 yılında da masaüstü kategorisinde Good Design ödülünü kazanır.


Squeeze P.
Marianne Buus
Kadın zarafetini büyük bir özenle cama işleyen usta bir Danimarkalı tasarımcı Marianne Buus. Londra’da Royal College of Art’tan mezun olmadan önce İsveç’te cam ustalarının yanında çıraklık yapan Marianne Buus, 1986 yılından itibaren büyük bir kararlılıkla uzmanlığını cam üzerine yoğunlaştırır. Özel bir işçilikle geliştirdiği akışkan, yumuşak formlu objeler Marianne Buus’un karakteristik tasarım çizgisini oluşturur. Koleksiyon’un ürünlerini özenle derlediği kadın tasarımcılar arasında yer alan Marianne Buus’un endüstriyel ürün tasarımlarının yanı sıra sanatsal çalışmaları da uluslararası platformlarda sergilenir.


Victoria
Oscar Tusquets
Bu kez tasarımcı bir erkek, ancak esin kaynağı bir kadın. Bir erkek tasarımcının özel bir kadından ilham alarak tasarladığı bu tabak serisi Victoria, bir kadının imzasını değil ama gerçek ruhunu yansıtıyor. Salvador Dali’nin de öğrencisi olan 1941 doğumlu Oscar Tusquets’in eseri olan bu resimdeki kadın, aynı zamanda onun ilham perisi ve restoran şefi eski karısı Victoria. Ön planda yer alan seri ise ressam öğretmenine ve eski karısına adamış olduğu Salvador & Victoria serisinden bir seçki.

Tusquets, bu tabakları Victoria’nın, lezzeti kadar görsel sunumu da çok beğenilen yemeklerinin önüne geçmeden, aksine etkisini kuvvetlendirecek yalınlıkta tasarlar. Tabakların altını, beyaz masa örtüsünün üzerinde yaratacağı etki düşünülerek çok özel bir kırmızı ile renklendirir. Bu sayede objeler masaya bıraktığı beklenmeyen “iz” sayesinde gerçeküstü bir boyut da kazanır.



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>