SAĞLIKLI YAŞAM

Yatağınızı kimlerle paylaşıyorsunuz?

Adları farklı farklı Bacillus, Shewanella, Pseudomonas, Salmonella... Siz uyurken bile onlar yanınızdan hiç ayrılmıyor. Peki nedir bu garip isimli yaratıklar?
 
   
 
 
     
Günlük hayatın yaklaşık üçte birini geçirdiğimiz yataklar, insan sağlığı için tehlikeli hale gelebiliyor. İçinde bakteri barındıran yataklar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarla yaşlıları tehdit ediyor. Uzmanlar, solunum yolu hastalıklarından alerjilere kadar bir çok hastalığa yol açan bakterilerden korunmak için antibakteriyel yatakların tercih edilmesini öneriyor.

Adları farklı farklı Bacillus, Shewanella, Pseudomonas, Salmonella... Adını belki de ilk kez duyduğumuz bu mikroorganik canlılar, yataklarımızda bulunan onlarca bakteri türünden sadece bir kaçı. Günün yaklaşık üçte birini geçirdiğimiz yataklardaki bu bakteriler birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Yaşlı ve çocuk ölümlerine yol açan aynı zamanda sindirim sistemi ve Hepatit A gibi hastalıklara neden olan bu bakterilerin yaşaması ve üremesi için en uygun ortamlardan biri yatak.

Uzmanlara göre, yatak bakterilerinden korunmanın en iyi yolu seçtiğimiz yatakların antibakteriyel özelliklere sahip olması.

YATAĞIMIZI KİMLERLE PAYLAŞIYORUZ?

BACILLUS: Besin zehirlenmesi, lokal enfeksiyonlar, santral sinir sistemi enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonları, endokardit, perikardit

SHEWANELLA: Cilt yaraları, kulak enfeksiyonları, Ostcomiyeli, bakteriyemi

PSEUDOMONAS: Özellikle hastanelerde immun sistemi sorunlu hastalarda kraterlerle ilişkisi sepsis ve septik artit etkeni olabilirler

BACILLUS THURINGIENSIS: İnsan patojeni olarak tanımlanmıyor

ACINETOBACTER: Cilde yerleşen bir bakteri olarak Orofarinks ve vaginada bulunabiliyor.

PSEUDOMONAS: Çevresel örneklerden izole edilir, parojen olarak saptanır

CHRYSEOMONAS: Klinik önemi tartışmalı. Nadiren bakteriyemi, endocardit, osteomyelit ve peritonit vakalarında izole edilir.

ENTEROBACTER: Su, toprak, kanalizasyon ortamında ve sebzeler üzerinde sık bulunur. Barsak florasının bir üyesidir. İshale etkeni olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

SALMONELLA: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

TYPHIMURIUM: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

BACILLUS MYCOLDES: Klinik önemi netlik kazamadı

KLEBRIELLA: Bağırsak florasının bir üyesidir. İdrar yolu enfeksiyonları en sık neden olduğu enfeksiyon çeşitidir.

Yataklardaki bu canlı organizmalar nemi, karanlığı ve ısıyı çok seviyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>