“Kültürel Çevre ve İklim Değişikliği”
‘Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’ bu yıl 21-27 Mayıs 2004 tarihleri arasında İstanbul’da sekizinci kez ücretsiz olarak çevreci sinemaseverlerle buluşuyor.
Türkiye’nin ilk tematik festivali olma özelliğini taşıyan ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile düzenlenen ‘Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’ bu yıl 21-27 Mayıs 2004 tarihleri arasında İstanbul’da sekizinci kez ÜCRETSİZ olarak çevreci sinemaseverlerle buluşuyor.
TÜRSAK Vakfı’nın ilkini 1997 yılında gerçekleştirdiği, çevreye doğal ve tarihsel müdahalenin sonuçlarını ve bunların canlı yaşamı üzerindeki etkilerini beyazperdeye yansıtan uluslararası yapımların gösterildiği Festival, özellikle 1992 Rio Zirvesi’nin sonuçlarını, çevresel bilinçlenme açısından kamuoyunun dikkatine sunması ile son derece önem taşımaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Pentagon’un yönetime sunduğu ve basına sızan gizli raporda bu tehditlerin boyutu gözler önüne serilmiş ve bu çevre felaketinin en az kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlar veya uluslar arası terörizm kadar tehlikeli olduğunun altı çizilmiştir. Bu durum, çevre konusunda örgütlenmiş sivil toplum örgütlerine olduğu kadar toplumun önder konumunda olan aydınlarına, sanatçılarına ve iş adamlarını da önemli bir sorumluluk yüklüyor.
İşte TÜRSAK Vakfı; yüzyılın sonuna kadar 1,5 milyar insanın öleceğini, bitki ve hayvan türlerinin dörtte birinin yok olacağını, dünyanın pek çok yerinde çölleşme başlayacağının, hava kirliliğinin geri döndürülemeyecek oranda artacağını belirten bilimsel raporların artık kıyamet senaryoları olmadığını; Çevre Filmleri Festivali’nde gösterdiği filmlerle anlatıyor.
Avrupa’da 2003 yılında 19 bin kişinin ölümüne neden olan ve 16. yüzyıldan kalma ağaç gövdelerinde yapılan araştırmalarla son 500 yılın en sıcak yazının olduğunun ortaya çıkması, 11.000 km büyüklüğündeki B15 buzdağının sekiz küçük parçaya bölünmesi, Kyoto Protokolüne imza atmakta direnen Amerika’da 2003 yılında 573 yıkıcı fırtınanın ortaya çıkması, iklimlerin erken değişmesi ve bu değişiklik ile birlikte, yağışların ve kuraklıkların artması gerçeği artık sadece belgesel filmlere değil, toplumun dikkatini çekebilmek için uzun metrajlı filmlerin de hikayesine yansıyor.
Tam da bu noktada bu yıl ana temasını ‘Kültürel Çevre ve İklim Değişikliği’ olarak belirleyen ‘Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’nin önemi bir kez daha artmaktır. Çünkü bilindiği gibi, Çevrenin korunmasında en büyük etken, toplumda çevre bilincinin yaratılmasıdır. Festival sekiz yıldır istikrarlı bir şekilde bu bilincin yaratılmasına ve yaygınlaştırılmasına sinema aracığı ile katkıda bulunarak son derece önemli bir misyon üstlenmiştir.
FESTİVAL AÇILIŞ GECESİ
21-27 Mayıs 2004 tarihleri arasında düzenlenecek olan Festivalin Açılış Gecesi 22 Mayıs 2004 Cumartesi saat: 19.30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecektir.
T.C. Çevre ve Orman Bakanı Sayın Osman Pepe’nin de katılacağı ve Kerem Görsev Trio’nun caz performansı gerçekleştireceği gecenin sunuşlarını tiyatro ve sinema oyuncumuz Şebnem Dönmez üstleniyor.
Festival Açılış Töreni’nin ardından 2003 Fransız yapımı ‘Malabar Prensesi/Malabar Princess’ filminin gösterimi yönetmeni Gilles Legrand’ın katılımıyla gerçekleştirilecektir.
FESTİVAL SİNEMALARI
Festivalde filmler bu yıl İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve Levent Sinema TÜRSAK ve olmak üzere toplam üç sinema salonunda ücretsiz olarak gösterilecek.
FİLM PROGRAMI
Festivalde film gösterimleri ‘Uzun Metraj Film Gösterimleri’ ve ‘Belgesel ve Kısa Film Gösterimleri’ olmak üzere iki ana başlık altında gerçekleştirilecek, çevre konusunda duyarlı yapımcı ve yönetmenlerin ve çevre örgütlerinin gerçekleştirdiği uzun metraj (fiction) ve belgesel filmler beyazperdeye taşınacaktır.
“8. Uluslararası Çevre Filmleri Festivali” ana temasına uygun olarak; 8.Uluslararası Çevre Filmleri Festivali ana temasına uygun olarak;
- Bernardo Bertollucci’nin 1993 yapımı ‘Küçük Buda/Little Buda’;
- Wayne Wang’in 1995 yapımı ‘Duman/Smoke’;
- Lasse Hallstrom’un 2000 yapımı ‘Çikolata/Chocolat’;
- Venedik Film Festivali’nde gösterilen İtalya’nın güney doğusunda kalan Salento’da bir sınır boyunca çocuklukta hayal ettiğimiz gibi bir seyahati konu edinen Fluid Video Crew topluluğun ortak yapımı ‘Salento Yolculuğu/Italian South East’;
- Alireza Amini’nin 2003 Selanik ve 56. Locarno Film Festivallerinde gösterilen 2003 yapımı ‘Minik Kar Taneleri/Danehaye Rize Baad’;
- Emilie Deleuze’in Fransa yapımı ‘Mister V’;
- Gilles Legrand’ın 2003 Fransız yapımı ‘Malabar Prensesi/Malabar Princess’;
- Philippe Lafaix’in ‘Orman Yasası/La Loi De La Jungle-Chronique D’une Zone De Non-Droit: La Guyanne Française’;
- Karin Slater’ın 2004 Güney Afrika yapımı ‘Buffalo’nun Anlamı /The Meaning of the Buffalo’;
- Jean Patric’in 2002 Belçika yapımı ‘Gücün Güçsüzlüğü/Might Is Right’;
- 20. Torino Film Festival yarışmalı bölümünde gösterilen Luca Pastore’nin İtalyan yapımı ‘Fosiller Gibi/Come Fosilsi Cristallizzati Nel Tempo’;
- Art Jones’un 2003 Amerikan yapımı ‘Pırıltı/Lustre’;
- Sulev Keedus’un 2003 Estonya yapımı ‘Deniz Feneri/Somnambulance’;
- Zhu Wen’in 2004 Çin yapımı ‘Bulutların Güneyi/ South of The Clouds’;
- Jessica Hobbs’un 2003 Avustralya yapımı ‘Eve Çok Yakın/So Close To Home’;
- Aleksandre Petroviç’in 1967 Yugoslavya yapımı ‘Mutlu Çingeneler de Gördüm/I Met Some Happy Gypsies Too’;
- Jean Paul De Zaeytijd’in 2002 Belçika yapımı ‘Güneş Sineması/Cinema Soleil’;
- Rithy Panh’ın 2003 Fransa yapımı ‘Angkor Halkı/The People of Angkor’;
- Joao Jardim ve Walter Carvalho’nun ortak yönettiği 2002 Brezilya yapımı ‘Ruhun Penceresi/Window of the Soul’;
- Hubertus Siegert’in 2001 Almanya yapımı ‘Berlin Babil/Berlin Babylon’;
- Jos de Putter’in 2002 Hollanda yapımı ‘Lanetli ve Kutsal/The Damned and The Sacred’ filmleri Festival kapsamında ilk kez İstanbullu sinemaseverle buluşacak.
FESTİVAL KONUKLARI
Fransa yapımı ‘Malabar Prensesi/Malabar Princess’ filminin yönetmeni Gilles Legrand ve 2003 Amerika yapımı ‘Pırıltı/Lustre’ filminin yönetmeni Art Jones festivalin bu yılki konukları. Tasarımını Urart’ın gerçekleştirdiği ve her yıl geleneksel olarak verilen Dionyssos Onur Ödülü bu yıl ‘sinema sanatı ile çevre bilincinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ‘Gilles Legrand’a verilecektir.
HALİKARNAS BALIKÇISI KISA FİLM ATÖLYESİ
Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın anısına; yaşadığı dönemdeki mavinin ve yeşilin korunması ve sürdürülmesi konusunda özellikle gençlerde çevre bilincinin oluşması için projelendirilen Film Atölyesi, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilecektir.
Festivalin üretime yönelik geleneksel bölümünü oluşturan Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Atölyesi çekimleri ve kurgusu bir festival kapsamında gerçekleştirilerek, aynı festivalde izleyiciye sunulması açısından dünyadaki tek film atölyesi olma özelliği taşıyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve yapımcı Leyla Özalp ve yine aynı üniversitenin Araştırma Görevlisi Devrim Erdoğan’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Atölye’de Kültür Üniversitesi 2. sınıf öğrencileri Miray Tunç, Berna Çağırıcı, Nihat Varol, Ö. Tanya Balcı, Zeynep Ceylan ve Umut Şenman ‘Ahırkapı’da Romenlerin müziğe ve hayata bakışlarını, Topkapı Suriçin’deki seyyar satıcısından, esnafına, yerli halkından turistine kadar bölgedeki yaşamı konu edinen’ ‘İstanbul’un Orta Yeri’ adlı deneysel belgesel projesinin yapımını gerçekleştirecek ve çekilen proje Festivalin Açılış Gecesi’nde ilk kez gösterilecektir.
FESTİVAL SPONSORLARI
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın değerli desteklerinin yanı sıra TÜRSAK Vakfı’nın Kurumsal Sponsorları Ajans Press, D.B.R., Man Ajans, PİM Halkla İlişkiler ve Urart katkılarını sürdürmeye devam ediyor.
Festivalin gerçekleştirilmesine ayrıca, İstanbul Büyükşehir, Beşiktaş ve Beyoğlu Belediyeleri; Fransı
DİĞER HABERLER
“Besin Zehirlenmesine Karşı 10 Kritik Kural!”
“Annenizin Cildi Zamana Dur Desin...”
“Vodafone Freezone İstanbul Konserinde Onbinlerce Genç #kafamagöre Eğlenirim Dedi ”
“Önemli Olan Doğru Fırçayı Kullanmaktır”
“Karantinanın Yeni Normali: Evden Etkileşim”
“Şarabın büyülü dünyasına yolculuk”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32