KÜLTÜR-SANAT

Sinemardin 8. Uluslararası Mardin Film Festivali Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Açılış gecesinde 4 dilde şarkılar söylendi…
 
   
 
 
     

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi, Mardin Film Ofisi ve Cermodern'in desteğiyle düzenlenen SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, 31 Mayıs akşamı gerçekleştirilen törenle 8. kez açıldı. Sait Altun - Grup Göç'ün, Mezopotamya'dan Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Arapça şarkılarıyla başlayan geceye Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Abdulrahim Akdağ ve Ahmet Türk, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Saliba Özmen'in yanı sıra, sinema dünyasının önemli isimleri ve Mardinliler katıldı.

Aralarında 8. SineMardin'in açılış filmi olan Kelebeğin Rüyası'nın oyuncularından Belçim Bilgin Erdoğan ile Mert Fırat'ın da bulunduğu ve Maridin Otel'de gerçekleştirilen açılış törenine yönetmenler Selim Evci, Ümit Kıvanç, Erdem Tepegöz, Ali Aydın, Elif Refiğ, Ömer Can, Caner Canerik, Nuri Kino, Nabil Anni, Asmar Riad, Angelica Brudniak ve oyuncular Ercan Kesal, Demet Evgar, Nail Kırmızıgül, Demet İyigün, Mediha Didem Türemen, Medya İzgi, Rabia Pınar Gök katıldı. SineMardin kapsamında bir Senaryo Atölyesi yürüten Nilgün Öneş, Mardinlilerle mizahtan edebiyata ve sinemaya bir Kahve Sohbeti gerçekleştiren Hasan Kaçan, sosyal medyada hızla yükselen Wallit! isimli uygulamanın kurucusu Veysel Berk, fotoğraf sanatçısı Gençer Yurttaş, BKM Yapım Koordinatörü Ferat Bilgin ile çok sayıda sinema yazarı ve medya mensubu da açılış gecesinin konuklarındandı.

Sunuculuğunu Bedia Ceylan Güzelce'nin gerçekleştirdiği ve SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali Başkanı Helün Fırat'ın açış konuşması ile başlayan gecede Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz de sanatın ve sinemanın desteklenmesini önemsediğini belirten bir konuşma yaptı. Açılış kokteylinin ardından açılış filmi Kelebeğin Rüyası, Mardin Müzesi Açık Hava Sineması'nda izleyiciyle buluştu.

Gösterimlerin ardından film ekipleri izleyicilerin sorularını yanıtladı

7 Haziran'a dek Türkiye ve dünya sinemasının en çarpıcı son dönem örneklerini sunacak olan 8. SineMardin'de, Mardinlilerin yoğun ilgi gösterdiği film gösterimlerinin ardından yönetmenler ve film ekipleri ile söyleşiler gerçekleştirildi.

SineMardin'in açılış filmi Kelebeğin Rüyası'nın Mardin Müzesi Açık Hava Sineması'nda gerçekleştirilen gösterimine katılım yoğundu. Oyuncular Belçim Bilgin Erdoğan ve Mert Fırat'a özellikle filmdeki rolleriyle ilgili sorular soruldu. Bilgin Erdoğan ve Mert, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Kelebeğin Rüyası'na hazırlanırken deneyimledikleri olumlu noktaları ve handikapları anlattı; Mardin'de çekilecek bir filmde rol almaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

Festivalin ilk günü olan 1 Haziran'da Sen Aydınlatırsın Geceyi filminin yönetmeni Onur Ünlü ve yapımcısı Funda Alp; Süryani bir ilk filmi olan Akitu'nun yönetmeni Asmar Riad; Rüzgarlar filminin yönetmeni Selim Evci ve oyuncusu Mediha Didem Türemen; Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz; Küf filminin yönetmeni Ali Aydın ve başrol oyuncusu Ercan Kesal gösterimlerin ardından izleyiciyle buluştu.

Onur Ünlü, filmlerini hikayeden yola çıkarak görselleştirmediğini; aksine, zihninde ve hayalinde canlanan görüntüleri çekebileceği hikayeler yazdığını belirtti. Sen Aydınlatırsın Geceyi'nin ilk çıkış noktası olan ve dimağında canlanan görüntülerden birinin kadın ve erkeğin birbirine yakınlaştığı anda başlarına taş yağması olduğunu anlattı.

Büyük şehirdeki yoksulluk ve tutunmaya çalışma halini bir kadın, annesi ve kızının hikayesi üzerinden anlatan bir ilk film olan Zerre'nin ardından Erdem Tepegöz izleyicilerin, filmin dili ve üslubu ile ilgili sorularını yanıtladı. Tepegöz, yalnızca baş karakter Zeynep'in tanık olduğu anları filmde izlediğimizi ve onun hayatındaki 10 gününe tanık olduğumuzu belirtti.

Bir başka ilk film, Küf’ün yönetmeni Ali Aydın ve başrol oyuncusu Ercan Kesal da gösterimin ardından izleyicilerin faili meçhul cinayetler ve devlet politikaları ile ilgili sorularını yanıtladı.

Festivalin 2. günü de söyleşilerle renklendi

2 Haziran'ın ilk filmi Angelica Brudniak ve Cynthia Madansky'nin yönettiği 1+8 isimli belgeseldi. Filmin yönetmenlerinden Brudniak, Türkiye'nin komşu olduğu sekiz ülkenin sınırında çektikleri ve sınırın iki yakasındaki hayatlardan kesitler sunan 1+8'in ardından, izleyicilerle film hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Bir ilk film olan Ferahfeza'nın söyleşisine yönetmeni Elif Refiğ ve başrol oyuncusu Rabia Pınar Gök katıldı. Selim Evci'nin 2. filmi Rüzgarlar'ın ardından yönetmen ve başrol oyuncusu Mediha Didem Türemen, izleyicilerin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleştirilen zorla göç politikaları hakkındaki sorularını yanıtladı. Ağlama Anne Güzel Yerdeyim belgeselinin yönetmeni yazar Ümit Kıvanç da filmin ardından izleyicilerle filmin çekimleri sırasında yaşadıkları detaylar ve Roboski meselesi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Bir başka ilk film olan Toprağa Uzanan Eller'in gösteriminde yönetmen Ömer Can'ın yanısıra, oyuncular Nail Kırmızıgül, Melih Selçuk, Demet İyigün ve Medya İzgi de izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Tarihteki ilk süryani filmler Sinemardin'de!

Süryani yönetmen Riad Asmar'ın Akitu isimli filmi, tüm oyuncuları Süryani olan ve Süryanice çekilmiş tarihteki ikinci film. Hala aktif olarak ibadete açık bir mekan olan Kırklar Kilisesi'nin bahçesinde gerçekleştirilen gösterime başta Süryani cemaati olmak üzere, Mardin ve çevre illerden çok sayıda izleyici katıldı. Kırklar Kilisesi desteği ile gerçekleştirilen gösterimin ardından yönetmen Riad Asmar bu tip sanat üretimleri ile Süryani kültürünün yaşatılacağını ve gelecek nesillere aktarılacağını düşündüğünü; bu sebeple de SineMardin'e teşekkür ettiğini belirtti.

İlk Süryani film, 2007 tarihli Aşkın Yolu da festival kapsamında gösterilen filmlerden biriydi. Filmin yapımcısı Nabil Anni, Kırklar Kilisesi'nde gerçekleştirilen gösterimin ardından izleyicilerle bir söyleşi gerçekleştirdi.

Mardin'de sinema söyleşileri

Usta senarist Nilgün Öneş, festival kapsamında bir Senaryo Atölyesi gerçekleştirdi. 2 gün süren atölyede senaryo yazarken dikkat edilmesi gereken teknik ve sanatsal noktalar üzerinde duruldu. Atölyenin ikinci gününde katılımcılar ile uygulamalı bir çalışma yapıldı. Yazılan senaryo taslakları katılımcılarla değerlendirildi.

Bir başka usta, mizah yazarı ve oyuncu Hasan Kaçan da Mehmet Abhar Kahvesi'nde gerçekleştirilen Kahve Sohbeti'nde mizahtan, edebiyattan, sinemadan, Mardin'den dem vurdu. Hızla yükselen mobil uygulama Wallit!'in kurucu genel müdürü Veysel Berk de kendi hayat hikayesinden yola çıkarak 1 Milyonluk Proje! başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından, Wallit! duvarını Amerika'dan sonra ilk kez Türkiye'de, Mardin'de uyguladı. Wallit! duvarına Mardinliler ve festival konukları, "Keşke…" ile başlayan cümlelerini not ettiler.

Filmler müzikle daha da renklendi

SineMardin kapsamında 3 Haziran akşamı, Viyana menşeli Catch-Pop String-Strong grubu bir konser gerçekleştirdi. Keman ve vokalde Jelena Poprzan, çello ve vokalde Rina Kaçinari'den oluşan Catch-Pop String-Strong, Mardin Müzesi bahçesinde Mardinlilere müzik dolu bir akşam yaşattı.

Sinemardin şehrin her yerinde!

Sanatsal içeriği CerModern tarafından hazırlanan; festival başkanlığını Helün Fırat’ın, program yönetmenliğini Zihni Tümer’in gerçekleştirdiği 8. SineMardin, gelecek sene 9. kez izleyiciyle buluşmadan evvel bu yılki yolculuğunu 7 Haziran akşamı tamamlayacak.

Festival kapsamında film gösterimleri bu yıl SineMardin Sineması'nın yanı sıra Maridin Otel Gösteri Salonu, Kırklar Kilisesi ve Mardin Müzesi Açık Hava Sineması'nda gerçekleştiriliyor.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>