Remark Otel’e gerçekleştirilen sempozyuma Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, yargının önde gelen isimleri ve öğretim üyeleri ve yurt dışından sinemacılar katıldı.
2. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında, Malatya valiliği ve İnönü Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Sinema Eserleri Uluslarası Sempozyumu”nun başkanlığını Yargıtay 11. Hâkimler Daire Başkanı Mehmet Kılıç ve İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak yaptı.
Sempozyuma Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Yargıtay 11. Hâkimler Daire Üyesi Levent Yavuz, Prof. Dr. Eva-Ines Obergfell, RA Prof. Dr. Winfried Bullingfer, RA Dr. Ulrich Amelung M. Jur, RA Dr. Harald Karl, RA Dr. Annatina Menn, JU Dr.. Tomas Dobrichovky, Levent Yavuz’un da aralarında olduğu Türkiye ve yurt dışından çok sayıda öğretim üyesi katıldı.
“Telif hukukundaki haklar yeterli değil”
Vali Saran, bu kadar önemli bir bilimsel sempozyumun festival kapsamında gerçekleştirilmesinden gurur duyduğunu belirtirken “Sempozyum ile Türkiye’de fikir ve sanat eserlerinin korunması konusunda ciddi bir ilerleme kat edileceğini umduğunu” söyledi. Korsan yayınlara değinen Vali Saran “Oyuncuların film gösterimlerinden hakları olmalı. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekiyor.Teorik olarak telif hukukundaki hakların yer alması yeterli değil. Bunun sağlam mekanizmalara bağlanması lazım. Bu tartışma sürekli cereyan ediyorsa mekanizmaların daha teknik ve net olması gerekiyor.” dedi.
“Fikri Mülkiyet Hukuku Çağın Hukuku”
Sempozyum Başkanı Yargıtay 11. HD. Başkanı Mehmet Kılıç da açılış konuşmasında fikri mülkiyet hukukunun önemine dikkat çekerek; “Fikri mülkiyet çağın hukuk dalıdır ve bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli ölçüsüdür. Ülkemizde de son yıllarda oldukça mesafeler kat edildi. Yasalarda yapılan değişiklikler, koruma sürelerinin arttırılması gibi olumlu adımlar atıldı” dedi ve bu konuyu düzenleyen 5846 sayılı yasanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarından sonra sempozyumun uluslararası katılımcıları ülkelerindeki telif hakları yasasını ve eksikliklerini anlattı.
“Yasaya rağmen güvensizlik var”
Sempozyuma İsviçre’den katılan RA Dr. Annatina Menn, yasalarında eserlerin mutlak olarak korunmasını esas aldıklarını ve eserde emeği geçenlerin de telif hakkı olduğunu belirtirken İsviçre’de de “düzensizlikler” ve “Konuya ilişkin güvensizliğin olduğunu” dile getirdi.
“Avusturya’da sanatçılar sosyal sigortadan yararlanamıyor”
Sempozyuma Avusturya’dan katılan RA Dr. Harald Karl ise Avusturya’da sanatçılar için oluşturulmuş sosyal sigorta sistemindeki sıkıntılara değindi. Karl, “Sosyal sigortadan yararlanabilmesi için sanatçının düzenli geliri olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Fakat sanatçının düzenli geliri olamaz. Bu nedenle de Avusturya’da sanatçılar var olan sosyal sigortadan yararlanamıyorlar.” dedi.
“AB standardı da düzenlemeye yetmedi”
Çek Cumhuriyeti’nden JU Dr. Tomas Dobrichovky ise konuşmasında, ülkesinde telif hakları yasalarının 2000 yılı Aralık ayında Avrupa Birliği’nin getirdiği eser koruma haklarına göre revize edildiğini; ama hala yeterli olmadığını vurguladı.
Sempozum konuşmaların ardından otelde yapılan kokteyl ile son buldu.
Türkiye’de Bir İlk!
Malatya Uluslararası Film Festivali bünyesinde Türkiye’de ilk kez Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Sinema Eserleri ile ilgili uluslarası bir sempozyum gerçekleştirildi.
DİĞER HABERLER
“Yeri doldurulamayacak şeyleri kaybetmek”
“Yeni Yılda Yeni Görüntünüzü Çok Seveceksiniz”
“Panzehir Oyuncuları İş ve Cemiyet Hayatıyla Buluşuyor”
“Gelinlik Alışverişinin Altın Kuralları”
“Derviş Bağzıbağlı Raşit Bağzıbağlı Önay Bağzıbağlı Aynı Podyumda”
“Televizyon canınızı mı sıkıyor?”
“Saçlarınızın daha hızlı uzamasını ister misiniz?”
“Egzersize yeni başlayanlara ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32