SAĞLIKLI YAŞAM

Botoks, yüzü “Maske” haline getirmiyor.

Kadınlar mimik kırışıklıklarından, akne izleri, güneş ve yaşlılık lekelerinden kurtulmak istiyor. Bu nedenle çeşitli yöntemlerden yararlanıyor.
 
   
 
 
     
Düzenli uygunladığında dingin bir ifade yaratıyor...

Kadınlar mimik kırışıklıklarından, akne izleri, güneş ve yaşlılık lekelerinden kurtulmak istiyor. Bu nedenle çeşitli yöntemlerden yararlanıyor. Acıbadem Hastanesi Bağdat Tıp Merkezi’nden Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Saray, kadınların botoks yaptırmadan önce yüzlerinin maske görünümüne bürünmesinden korktuklarını söylüyor. Doç. Dr. Saray, “Botoks uygulaması ile yüzde maske gibi ifadesi kaybolmuş bir görünüm olmaz. Bu ifadeyi yaratan kas aşma ve yüz germe gibi yöntemlerdir. Botoks düzenli uygunladığında dingin bir ifade yaratıyor” dedi.

Botoks mimik çizgileri olarak adlandırılan ve mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan alın çizgileri, göz kenarı çizgileri (kaz ayakları), kaş çatma çizgilerinin düzeltilmesinde kullanılır. Ayrıca dudak üzerindeki ince çizgilerin tedavisinde de uygulanıyor. Botoksun etkisinin 3-6 ay, bazen de 8 aya kadar uzayabildiğini belirten Doç. Dr. Saray, “Etkisi yaşa, deri yapısına ve kırışıklıkların derinliğine göre değişiyor. Gebeler ve emzirenlerde ise sakıncalı. Ayrıca özel bazı kas ve sinir hastalığı bulunanlarda uygulanmıyor” diye konuştu. Kırışıklıkların giderilmesine erken dönemde başlanması gerekiyor.

CİLT LEKELERİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN

Kadınların kırışıklıklar dışında en çok yakındıkları sorunlar arasında yer alan ve “melazma” adı verilen cilt lekeleri gebelikte sık görüldüğünden halk arasında “gebelik lekesi” olarak biliniyor. Hamilelik döneminde östrojen hormonunun etkisiyle güneş ışınlarına bağlı olarak deride lekelenme artıyor. Aslında bu lekeleri “gebelik lekesi” olarak tanımlamak çok doğru değil. Çünkü hamile olmayan kadınlarda ve erkeklerde de bu lekeler oluşabiliyor. En sık yanak, alın, burun sırtı ve dudak üzerinde görülüyor. Melazmanın tedavisinde, renk açıcı ilaçlar öneriliyor. Doç. Dr. Yasemin Saray, bazı kozmetik ürünlerde de renk açıcı ifadesinin bulunduğunu, ancak bu ürünlerden sadece tedaviye yardımcı olarak faydalandıklarını söyledi. Leke tedavisinde ayrıca kimyasal peeling yapılıyor. Çok sayıda kimyasal peeling yapan madde olmakla birlikte en sık glikolik asit ile yüzeyel peeling ve triklorasetik asit ile orta derinlikte peeling uygulanıyor. Hastaların bir kısmı yalnızca ilaçlı kremlerle tedavi edilebilirken, tedavinin etkinliğini artırmak için bazı hastalarda ilaç ve peeling işlemleri birlikte uygulanıyor.

YAŞLILIK LEKESİNE DONDURMA TEDAVİSİ

Lentigo adı verilen ve halk arasında “yaşlılık lekesi” olarak bilinen cilt lekeleri de sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi. Bu lekelerin de nedeni güneş ve el, yüzde görülüyor. Bu lekelerin tedavisinde ise, kriyoterapi (dondurma tedavisi) ve renk açıcı ilaçlı kremlerden yararlanılıyor. Kriyoterapi her hastaya uygulanmıyor. Çünkü bu yöntem yan etki olarak koyu ya da açık renkte izler bırakabiliyor. Uygulanacak tedavi yöntemi hastanın deri tipine göre belirleniyor. Ayrıca kimyasal peeling de uygulanıyor. Tedaviye yanıt alınamayan dirençli lekelerin tedavisinde bu yöntemler birlikte kullanılıyor.

AKNE TEDAVİSİNDE YÜKSEK BAŞARI

Doç. Dr. Yasemin Saray, aknenin tedavisinde büyük ilerlemeler olduğunu belirterek, “Sistemik retinoik asit tedavisiyle daha önce sorun olan, tedavisi mümkün olmayan ya da hayat boyu silinmeyecek derin izler bırakan şiddetli akneyi 4-6 ayda tedavi edebiliyoruz. Erken müdahale önemli, uygun doz ve sürede ilaç kullanmak gerekiyor” dedi. Ergenlikte sık görülen aknenin geçiştirilmemesini öneren Doç. Dr. Saray, “Aileler deri hastalığı değil de ergenliğin bir sonucuymuş gibi bu sorunu görüp çocuklarını doktora getirmekte gecikiyor. Kendiliğinden düzelir diye bekleyip geç kalıyor. Oysa erken tedaviyle bu izlerin oluşmasına engel olabiliyoruz” diye konuştu. İlaç doğru dozda ve yeterli sürede uygulandığında tedavi edici etkisi yüksek ve tekrarlama riski de düşük oluyor. Akneye bağlı olarak deride farklı tipte izler kalabiliyor. Leke şeklindeki akne izlerinin tedavisinde ilaçlı kremlerden faydalanılabilir ya da kimyasal peeling yapılabilir. Tedavisi dah zor olan deride çukurluk şeklindeki akne izleri. Bunlar çok derin değilse kimyasal peeling faydalı olabiliyor. Derin çukurluk şeklindeki izlerin tedavisi ise çok daha güç.

Bilgi İçin : www.acibadem.com.tr

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>