Kadınlarda görülen kanser türleri arasında rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra dünyada 2. sırada yer alırken, Türkiye’de de doğu ve güneydoğu bölgelerinde ciddi oranda artış gösteriyor. Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, rahim ağzı kanserinin tedavi ile önlenebilir olduğuna ve smear (simir) testinin erken teşhiste hayat kurtardığına dikkat çekiyor.
Belirtilerini ilk evrelerde göstermeyen ileri evrelerindeyse, et suyu tarzında kanlı akıntı, her ilişki sonrasında kanama, bacaklarda ağrı, idrar yollarında tıkanıklık gibi ciddi problemler oluşturan rahim ağzı kanserinin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor.
Smear testi sırasında herhangi bir ağrı, kanama ya da acı hissedilmediğini, hastanın şikâyetleri, son âdet tarihi, âdet düzeni, gebe olup olmadığı, doğum kontrol hapı veya diğer hormonal ilaçları ve spiral kullanıp kullanmadığı, Smear’in ne amaçla istendiği ile ilgili bilgilerin bu test için yeterli olduğunu belirtiyor.
Op. Dr. Partalcı, özellikle sigara kullananların, çok eşli kadınların veya partneri çok eşli olanların, ilk cinsel tecrübesini genç yaşta yaşayanların, siğil enfeksiyonu taşıyanların, doğum kontrol hapı kullananların rahim ağzı kanseri açısından riskli grup olduğuna ve düzenli jinekolojik muayenenin hayat kurtardığına dikkat çekiyor.
SMEAR TESTİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER
Smear testinden önce; 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmamasını, en az 72 saat süre ile herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamasını, vajinal duş yapılmamasını öneriyor. Sonuçların daha güvenilir olması açısından test için en ideal zamanın adet kanasının bitiminden 10 gün sonrası başlayan ve ilk adet dönemine kadar olan süre olduğunu vurguluyor.
Bu Testi Her Yıl Düzenli Yaptırmanız Gerekiyor!
Smear (Simir) Testi’nin sonuçları cinsel hayatınız kadar yaşamınızı da etkiliyor.
“Ayakkabınız, Kişiliğinizin Aynası”
“Anadolu Yakası’nı Eğlence ve Müzikle Buluşturan DONKEY Açıldı!”
“Altın Portakal’da Şiir Konuşulacak!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32