SAĞLIKLI YAŞAM

Çok su içme efsanesi bitiyor

Günlük su ihtiyacının ne olduğu tartışması yeniden gündemde. Sıvının sadece sudan karşılanmadığını iddia eden uzmanlar, balın bile su içerdiğini hatırlatıyor.
 
   
 
 
     
Sağlığımız için su içmek çok önemli. Ancak sıvı ihtiyacımızı diğer içeceklerden hatta yiyeceklerden bile karşılayabiliriz. Bir kaşık balın yüzde 17'si ve bir bardak sütün yüzde 89'u da sudan oluşuyor.

Son dönemlerde günlük su miktarı konusunda yapılan tartışmalar yine alevlendi. Bazıları sağlık için çok su içilmesi gerektiğini söylüyor. Evet, sağlık için günde 10-12 bardak su içilmeli. Ancak ihtiyacımızı diğer sıvı ve yiyeceklerden de karşılayabiliriz. Su ihtiyacımızı genelde; içecekler, besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarız. Yiyeceklerde bulunan besin öğelerinin yanması sonucu su oluşur. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olması metabolik suyu artırır. Bununla birlikte besinlerden de su alırız. Örneğin bir yemek kaşığı balın yüzde 17'si, bir elmanın yüzde 84'ü, 2 adet salatalığın yüzde 95'i, bir su bardağı sütün yüzde 89'u, 3 köfte kadar yağsız kırmızı veya derisiz tavuk etinin yüzde 64'ü, bir ince dilim ekmeğin yüzde 38'i sudur. Bunlara ek olarak gün içerisinde içtiğiniz çay, kahve, soda, gazlı veya gazsız içeceklerle de sıvı alırız. Peki sağlıklı yaşam için ne kadar su gerekir? Bireyler belirli yollarla vücuda aldıkları sıvıları kaybeder. Bu miktarlar, deri yoluyla 500 ml, solunumla 300 ml, böbreklerden idrarla bin 500 ml ve bağırsaklardan 200 ml civarındadır. Topladığınızda 2 bin 500 ml yani ortalama 8-10 su bardağı sıvı anlamına gelir. Su gereksinimi çeşitli durumlardan etkilenir. Uzun süreli yolculuklarda, hamilelik ve emzirme döneminde kadınlarda, hastalık, kusma, ateşli hastalıklar ve ishal gibi durumlarda, yüksek diyet lifi içeren beslenmelerde daha fazla sıvı almak gerekir. Vücudumuzdaki sıvı dengesini normal düzeyde tutmak için mutlaka günde 8-12 su bardağı su için. Sıvı alımının sadece suyla tamamlanması gerekmez. Süt, meyve suyu ve diğer içeceklerin temeli de sudur. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı gereksinimini karşılasa da uygun su kaynakları sayılmazlar. Örneğin kafeinli kahve içildiğinde su alırsınız ancak diüretik etkisinden dolayı, daha fazla idrar çıkışı yaparak sıvı kaybedersiniz. İnsanlar vücut suyunun yüzde 10'unu kaybettiklerinde yaşamları tehlikeye girer, yüzde 20'sini kaybettiklerinde ise ölüm kaçınılmazdır. Ortalama insan vücudunda 38-46 litre kadar su bulunur. Eğer düşük kalorili ya da tek besine dayalı diyet yaparsanız kasla birlikte su kitlenizi kaybedersiniz. İçme suyundan birçok mineral sağlarız. Flor minerali diş minesinin sertleşerek gelişiminde ve dişleri çürümeye karşı korumada görev alır. Flor aynı zamanda osteoporoz denilen kemik erimelerinin önlenmesinde rol oynar. Suların flor yoğunluğu düşük olan yerlerde uygun miktarda eklemeler yapılır. Burada önemli olan nokta çok fazla flor tüketiminin de dişlerde benek veya kahverengi lekelere neden olabileceğidir. Böylesi durumlar, flor açısından zengin suyun tüketilmesinin yanında ek olarak aşırı miktarda flor kullanımı ile oluşabilmektedir.

Kaynak: Sabah


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>