Diyabete karşı senede bir idrar tahlili!
Senede bir yapılan idrar tahlili binlerce diyabetliden biri olmanızı önlüyor...
Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre ‘Diyabet’ günümüzde dünyada 190 milyondan fazla diyabetli insanı ilgilendiren yaygın bir hastalık. Ancak diyabetli kişilerin en az %50’si, hastalıklarının farkında değiller. 2025’lerde 300 milyonun üzerine çıkması beklenen ve belki de farkında olmadan sizin de içinde bulunduğunuz bu hastalığa karşı önlem almak sandığınız kadar zor değil. Bunun için her sene doktorunuzdan idrarda protein tahlili yapmasını istemeniz yeterli. İdrarda ‘microalbüminüri’ tahlili ile gizli böbrek hastalığınız olup olmadığını öğrenebilir ve ileride (uzun vadede) gelişebilecek böbrek ve kalp-damar sistemi, göz ve sinir hastalıklarına karşı önleminizi şimdiden alabilisiniz.
Nüfus artışı, yaşlanma, şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam biçimi gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan ve her geçen sene artış gösteren diyabetli hastaları uzmanlar 2 temel biçimde gruplandırıyorlar:
Tip 1 diyabet: daha çok çocuk ve ergenlerde ortaya çıkan ve tüm diyabet hastalarının yaklaşık %5-10’undan sorumlu olan ve hastaların yaklaşık %20’sinden fazlasında böbrek yetmezliği ve %50’sinde mikroalbüminüri geliştiği diyabet türü.
Tip 2 diyabet: Diyabetin en sık rastlanan tipi olan ve esasen erişkinlerde ortaya çıkan ancak her geçen gün daha fazla sayıda çocuk ve genci etkilemeye başlayan ve diyabet hastalığının %90-95’inden sorumlu olan diyabet türü. (Tip 2 diyabetli hastaların %80’i obez veya aşırı kiloludur.)
Diyabet, endüstrileşmiş ülkelerde, böbrek yetmezliğinin başta gelen nedeni. Tip 1 veya tip 2 diyabetli her kişi, böbrek hastalığı gelişme riski taşır. Diyabetin komplikasyonları arasında böbrek hastalığı, göz hastalığı, sinir hastalığı, kalp-damar hastalığı ilk sırada yer alıyor.
34 ülkede 32 bin tip 2 diyabetli hasta üzerinde yapılan mikroalbüminüri (idrarda az miktada protein bulunması) araştırmasının yapıldığı ilk çalışma olan DEMAND Projesi, diyabetli hastalarda mikroalbüminüri taramasının yapılmasının gerekliliğini ortaya koymuşdu.
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) yönetiminde ve SANOFI-SYNTHELABO işbirliği ile yürütülen DEMAND projesinin Türkiye koordinasyonunu Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz yaptı. Yılmaz konuyla ilgili açıklamasında 1114, tip 2 diyabetli hasta üzerinde yapılan taramada sonucunda hastaların % 48’inde mikroalbüminüri saptandığını ve ‘mikroalbüminüri’nin , gelecekte olası böbrek ve kalp-damar hastalıklarına ilişkin riskin göstergesi olması nedeniyle, mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Gelişmiş ülkelerde böbrek yetmezliğinin başta gelen nedeni olan ve diyabetin yaklaşık olarak %35-40’ından sorumlu olan böbrek hastalıklarına, Yine gelişmiş ülkelerde, erişkinlerde görme bozukluğu ve sonu körlüğe kadar varan göz hastalıklarına, Neden olduğu sinir hasarı ve çevresel damar hastalığı nedeniyle sonu kol ve bacak kesilmelerine kadar varan sinir hastalıklarına, Sonunda kalp krizi geçirme riski taşıyan kalp-damar hastalıklarına neden olmakta.
Amerikan Diyabet Birliği’nin yeni tedavi kılavuzlarında, tip 2 diyabetli hastalarda ilk kez tanı konulduğunda bir idrar analizi yapılması ve eğer bu analiz sonucunda albümin saptanmazsa, mikroalbüminüri aranması; bu testlerin temiz çıkması halinde ise her yıl tekrarlanması öneriyor. Amerikan Diyabet Birliğinin önerisi, tüm diyabetli hastaların her yıl mikroalbüminüri için taranması gerekliliğini destekliyor.
“Efes Pilsen One Love Festival 12 Programı Açıklandı!”
“Astroloji Tutkunlarına Özel: 2024 Yılı Burçlara Göre Seyahat Rehberi”
“Biyonik saati değişen kedim ve ben…”
“2021’e Girerken Aşkınızı Tanıyın”
“40 günde kendimizi nasıl baştan yaratabiliriz ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32