Gece Yeme Sendromu kilo alımına sebep olan bir yeme bozukluğudur. Gece yemesi hastalığı yeme bozukluğu hastalıklarının en son ortaya çıkanlarındandır. Geçmişten günümüze doğru yapılan araştırmalarla tanı ve tedavide gelişmeler kaydedilmiştir. Gece yeme sendromunun görülme sıklığı kilo ile birlikte artış göstermektedir.
GECE YEMESİ BOZUKLUĞUNUN TİPİK ÖZELLİKLERİ VARDIR
• Genellikle sabah kahvaltısında iştah yoktur ve açlık hissedilmez. Uyandıktan saatler sonra ilk öğün yenilir.
• Akşam yemeği yendikten sonra tekrar bir şeyler yenilir ve günlük kalori ihtiyacının %50’sinden fazlası tüketilir. Gece uyanılır, bilinçsiz biçimde mutfağa gidilerek atıştırma yapılır.
• Bu durum iki aydan fazla haftada en az üç gece sürer ve sık uyanmalar sırasında yüksek kalorili atıştırmalar yapılır.
• Gece yemelerine gerginlik, kaygı ve suçluluk hisleri doğurur.
• Gece yemesi sendromu strese bir yanıt olarak düşünülmektedir ve genellikle depresyonla birlikte görülür. Özellikle akşam saatlerinde bireyler gergin, ajite ve sinirli hissederler.
• Uykuya dalmakta veya sürdürmekte zorluk çekerler. Kaliteli uyku çekemezler.
• Tercih edilen atıştırmalar karbonhidrat ve şeker ağırlıklıdır.
• Bu tip bir yeme davranışı kişiye suçluluk, utanç ve pişmanlık duygularını yaşatır.
Araştırmalar gece yemesi olanların yiyecek seçimlerinde odaklanmıştır. Ağırlıklı tercih beyindeki iyi hissetmeyi sağlayan kimyasalların arttıran karbonhidrat yönündedir. Bu seçim bedenin bilinçsiz bir kendi kendini tedavi etme eğilimi olarak düşünülmektedir.
Gece yemek yeme sorunu biyolojik saati kişinin hayatında sorun yaratacak biçimde değiştirebilmektedir. Bu bulgular ışığında araştırmacılar biyolojik saati normale döndürecek bir tedavi şekli bulmak için uğraşmaktadır.
Gündüz saatlerindeki iştahsızlık ardından uykusuzluk ve iştahın gece artması ile kendini gösteren gece yeme hastalığı aşırı strese karşı vücudun verdiği yanıt sonucu oluşur.
Bazı klinik araştırmalar; obez insanlar arasında stresli zamanlarda bunun orantısız bir şekilde oluştuğunu ve stresin rahatlatılmasıyla ortadan kalktığını açığa çıkarmıştır.
Gece yemesi sorununuz varsa, ilk olarak bir sağlık uzmanına başvurarak detaylı bir inceleme yaptırabilrsiniz. Ayrıca yeme bozuklukları ile çalışan bir psikolog ve günlük kalori tüketiminizi düzenlemek için diyetisyen yardımı alabilirsiniz.
“Tatil hazırlıkları tatilden pahalı”
“13 Saç Problemine 13 Pratik Çözüm”
“Fazla Kilolarla Birlikte Gelen Çatlaklar”
“Soğuk Havaların Asil Şıklığı!”
“Sinemacı Gözünden ‘Münferit Bir Olay’”
“Altın Portakal 50. Yıl Afişi İçin Yarış Başladı!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32