Kolay bulaşan hastalık; mantar
Bakteriler gibi normal şartlarda da vücutta bulunabilen mikroorganizmalar olan mantarlar, havadan, topraktan, hayvanlardan ve diğer insanlardan bulaşabiliyor.
Mantar hastalıklarının, havuz, hamam, spor salonları, duş gibi mekanlardan ve ortak kullanılan havlu, terlik gibi eşyalardan kolaylıkla bulaşabildiğini hatırlatan uzmanlar, farklı mantar tiplerinin, farklı organ ve dokularda mantar enfeksiyonu oluşturabildiğini belirtiyor.
Ayak mantarının, özellikle atletlerde, toplu olarak yaşanan yerlerde (yatılı okullarda, yurtlarda) ve ayak temizliğine dikkat etmeyen kişilerde sık görüldüğünü ifade eden uzmanlar, "Bunlar en çok üçüncü ve dördüncü parmak aralıklarına yerleşir. Tabana da yayılabilir. Kaşıntılıdır. Deriyi tahrip eder. Mikrop da kaparsa çok rahatsız edici iltihaplar gelişebilir" uyarısında bulunuyorlar.
Uzmanlar, tedavide öncelikle ayak temizliğine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Her ayak yıkayışta, parmak araları ve tabanlar iyice kurulanmalı, kurutucu pudralar serpilmelidir. Naylon çorap giyilmemelidir. Ayakları mümkün olduğu kadar havalandırmalı, özellikle yaz mevsiminde yarı açık ayakkabılar tercih edilmelidir" diyorlar.
Tırnakta renk ve şekil değişikliği, kalınlaşmanın mantar belirtilerinden olduğunu vurgulayan uzmanlar, tırnak mantarının en sık ayak baş parmağında ve erişkinlerde görüldüğünü bildiriyor. Uzmanlar, bu tür mantarların, genellikle ayak parmak aralarında kaşıntı, pullanma gibi belirtilerle seyreden ayak mantarlarını takiben geliştiğine dikkat çekiyor.
Daha çok çocuklarda görülen bu tür mantarın bulaşıcı olduğunu ifade eden uzmanlar, şunları kaydediyor:
"Saçlar kırılır ve parlaklığını kaybeder. Enfeksiyon küçük bir alanda kalabileceği gibi yayılabilir ve bütün kafa derisini istila edebilir. Saçlar dökülebilir. Kabarık iltihaplı, yumuşak bir tabaka (kerion) meydana gelebilir. Teşhis, kafa derisinin Wood ışığı altında incelenmesiyle kolayca mümkündür. Teşhiste mantar kültürleri de önemlidir. Hekimin tavsiyesine göre tedavi uygulanır". Uzmanlar, belirtilerden birinin halka biçiminde, ufak kabarcıkları olan ve yayılma temayülü gösteren kaşıntılı bir kırmızılık olduğunu, alevlenme dönemlerinin daha çok yaz mevsimine rastladığını bildiriyor.
“Oruç Tutarken Halsizliği Önlemenin Yolları”
“Türkiye’nin Yüzde 60’ı Pandemide Kilo Aldı!!!”
“TEOMAN Sessizliğini Yepyeni Şarkısı “HAZİRAN” ile Bozuyor!”
“Kış Tatili İçin Bavul Hazırlamanın 5 Püf Noktası”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32