SAĞLIKLI YAŞAM

Kurban Bayramı Öncesinde Yolculuk Enfeksiyonlarına Dikkat

Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıkmasıyla birlikte pek çok kişi bayramı yurtdışında geçirmeyi planlıyor.
 
   
 
 
     

Seyahate çıkmadan önce ziyaret edilecek ülkelerdeki enfeksiyon risklerine karşı Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanları önemli uyarılarda bulundu.

Özellikle Afrika ve Güney Amerika ziyaretlerinde ülkenin enfeksiyon riskine göre kişilerin aşılanmasına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, aşılamanın 20 gün önceden yapılması gerektiğinin altını çizerek, aşıların 14 gün sonra etkisini gösterdiğini vurguladı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar da 9 aydan küçük, aşısı tamamlanmayan çocukların, seyahat öncesinde aşılarının tamamlanması gerektiği uyarısında bulundu.

ENFEKSİYON ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Her coğrafik bölgenin kendine has iklim yapıları, florası ve coğrafik bölgeye özgü enfeksiyon hastalıkları olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Bu enfeksiyonların en tipik örneği birçok Afrika ülkesinde ve Güney Amerika’da görülen Sıtma ve Sarıhumma hastalığıdır. Bunların dışında Asya’nın birçok ülkelerinde tifo, Tanzanya’da kuduz, Mısır’da Hepatit C, sivrisineğin çok yoğun olduğu yerlerde de sarıhumma, malarya, sıtmanın dışında, tripanazoma uyku hastalığı gibi bir takım enfeksiyonlar mevcut. Hindistan’da bu dönemde sivrisinekle taşınan, chikungunya adı verilen yeni bir hastalık görülmeye başladı. Enfeksiyon çok kısa bir inkübasyon sonrasında titremeyle ortaya çıkan, yüksek ateş, halsizlik, baş ağrıları ve şuur bozuklukları ile seyreden bir hastalık. Bu ülkelere ziyaret edecek kişilerin mutlaka enfeksiyonlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor” dedi.

BESİN ZEHİRLENMELERİ TİFOYU DA BERABERİNDE GETİRİYOR

Geri kalmış, özellikle hijyeni düşük olan ülkelerde besin zehirlenmelerine sıkça rastlanıldığını belirten Doç. Dr. Sönmezoğlu, Asya ülkelerinden balık gibi hızlı bozulacak gıdaların tezgâhlarda satıldığını, gıda zehirlenmeleriyle birlikte tifo riskini de ön plana çıkarttığını vurguladı. Doç. Dr. Sönmezoğlu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda da kişilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, mutlaka prezervatif kullanılmasını ve Hepatit A - Hepatit B aşılarının yapılmasının şart olduğunu söyledi.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>