SAĞLIKLI YAŞAM

Stres Cildinizi Hasta Etmesin

İş yerinde, evde, sosyal yaşantıda yaşadığımız yoğun stres çekenler dikkat!...
 
   
 
 
     

İş yerinde, evde, sosyal yaşantımızda yaşadığımız yoğun stres sadece dikkat ve motivasyonumuzu olumsuz etkilemekle kalmayıp, uzun vadede birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Cilt hastalıkları, stresin neden olduğu rahatsızlıklar listesinde ön sıralarda yer alıyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ahmet Arpacı, strese bağlı oluşan cilt hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

STRES CİLT SORUNLARINI TETİKLİYOR

Deri hastalıklarının oluşmasında stresin büyük rolü bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı doğrudan stresle ortaya çıktığı gibi; bir kısmı da stresin tetiklemesi sonucu oluşur. Bu gibi cilt hastalıkları, derinin her bölgesini etkileyebilmekte ve uzun süreli olabilmektedir.

SEDEF HASTALIĞI DEPRESYONA NEDEN OLABİLİR


“Psöriasis” denilen ve halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen sorun, strese bağlı oluşan cilt hastalıkları içinde yaygın olarak görülmektedir. Her ırkta, her cins ve yaşta görülebilen bu hastalığa, sedef rengi kabuk tutmasından dolayı sedef hastalığı denilmektedir. Kaşıntı oluşmadan sadece dış görünüşümü etkileyebilecek şekilde görülebileceği gibi; tüm yaşamı etkileyebilen ve vücutta yaygın olarak görülen türleri de bulunmaktadır. Stres bu hastalıkta çok önemli bir rol oynamakta ve ilaçla müdahale edilen tek bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ayrıca, sedef hastalığına yakalanan kişiler, toplumun bulaşıcı olduğunu düşünmesi ve gösterdiği tepki nedeni ile psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir.

KURDEŞEN HASTALIĞI HAYATINIZI TEHLİKEYE SOKABİLİR

Asıl adı “Ürtiker” olan, halkın kurdeşen olarak bildiği hastalığın en belirgin özellikleri; ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntülerdir. Kabarıklıklar genellikle; yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda oluşur. Toplumun yaklaşık %20’sinde görülebilen yaygın bir hastalıktır. Bu, alerjik bir hastalık olup, bazen nefes alamamaya kadar gidebilen, insan hayatını tehdit edebilecek boyutta kötü sonuçlar doğurabilir. Bu hastalığın oluşmasının da nedeni büyük oranda strestir. Alerji testleri ile tüm araştırmaların yapılması ve rastgele ilaç kullanılmaması gerekmektedir.

AŞIRI STRES SAÇ DÖKÜYOR

Halk arasında saçkıran olarak bilinen “Alopesi areata” hastalığı, herhangi bir belirti ortaya çıkarmadan, saçlı deri, kaşlar, kirpikler, sakal bölgesinde ve vücut kıllarının lokal olarak başlayan, daha sonra yaygınlaşabilen kıl dökülmesidir. Stres, derin üzüntü, gerilim ve kaza gibi olaylar hastalığın oluşumunu tetikleyebilir.

STRES SİVİLCEYE, SİVİLCE DE STRESE NEDEN OLUYOR


Akne dediğimiz ve geniş bir yelpaze içinde ele alınması gereken, halkın ergenlik sivilcesi dediği olguların da baş nedenlerinden biri strestir. Akne aynı zamanda sosyal bir sorun olduğu için kişiye psikolojik rahatsızlık verir ve bu da akneyi sürekli tetikler.

STRESE BAĞLI OLUŞABİLEN DİĞER CİLT HASTALIKLARI,

• Alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinen “egzama”,

• Derinin melanin pigmentinin kaybolması ile ortaya çıkan, tedavisi de oldukça zor olan bir hastalık olan “Vitiligo” yani “ala hastalığı”,

• “Trikotillomani” denilen kıl çekme hastalığı,

• Tırnak üzerinde çukurcuklar, sararma, tabakalanma, değişik şekil bozuklukları ,

• “Verrukalar” denilen halkın siğil dediği birçok çeşidi bulunan oluşumlar,

• “Hiperidrozis” olarak bilinen aşırı terleme,

• Saçlı deride, dilde, vücudun birçok yerinde bazen tarif edilen, yanma, karıncalanma, acıma, uyuşma gibi yakınmalar,

• Vücudun birçok yerinde oluşabilen, tekrarlayan uçuklara

• “Pitiriasis rosea de gibert”, halkın madalyon ya da gül hastalığı dediği hastalık,.

• Bazanda “Venerolojik” yani zührevi açıdan bakılırsa “Sifiliz”, “AIDS” gibi hastalıklara yakalanma fobisi,

• Derinin her tarafını tutabilen çok değişik görüntü ve karakterde ortaya çıkan, kaşıntılı deri hastalıklarından biri olan “liken” dediğimiz hastalık da çoğu kez stres kaynaklıdır.

YANLIŞ TEDAVİ HASTALIĞI DAHA DA YAYGINLAŞTIRABİLİR


Psikosomatik yani insanın ruhsal sorunları ile ilgili cilt hastalıklarının tedavilerinde tek bir yöntem ve tek bir ilaç söz konusu değildir. Tedavinin başarılı olabilmesi için her şeyden önce altta yatan psikolojik sorunun olabildiğince ortadan kaldırılması gerekmektedir. Cilt sorunları için ise haricen uygulanabilecek ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla uygulanabilecek ilaçlar da sık kullanılmaktadır. Bunlar, antialerjik ilaçlar, antibiyotikler, A vitamini türevi ilaçlar, kortiko steroidler şeklinde özetlenebilecek ilaçlardır. Yanlış bir tedavi veya yanlış kullanılan ilaçlar hastalığı çok yaygınlaştırmakta yaşamsal sonuçlar doğurabilmektedir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>