SAĞLIKLI YAŞAM

Vücut İçin Gerekli 10 Gıda

Sağlıklı bir yaşam için bu gıdaları kesinlikle almalısınız!...
 
   
 
 
     

BETA KAROTEN

Beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür. Bağışıklığı güçlendirir, hücre gelişimine yardımcı olur. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, antrioksidan etkisiyle yaşlanmayı geciktirir. Günlük alınması gereken miktar hakkında kesin veri bulunmuyor. Başta havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı olmak üzere tüm sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzelerde, lahana, bezelye ve patateste bulunuyor.

B12

DNA yapımı, genlerin inşası, sinir hücrelerinin korunabilmesi ve kırmızı kan hücreleri için gereklidir. 14 yaş ve üzeri grup için günde 2.4 önerilirken, emilimi kesinleştirmek için 6 mikro gram alınması öneriliyor. Proteinlerin oluşumunda önemli rol oynayan B12 vitamini dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya da bulunuyor. Sebzelerde ise B12 vitami içermiyor.

KROM

Krom, hücrelerdeki glukoz seviyesini yükselterek yiyecekleri enerjiye dönüştürür. Yetişkinler için günde 50 - 200 mikro gram alınması öneriliyor. En iyi krom kaynakları tüm tahıl ekmekleri, et, fındık, ceviz, kuru erik, kuru üzüm, bira ve şarap olarak belirtiliyor.

K VİTAMİNİ

K vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu farklı proteinlerin üretilmesi için gereklidir. Kanın koyulaşmasını sağlayan, kanamayı durduran ve yaraları iyileştiren proteinlerin üretimi için kritik öneme sahiptir. En güncel tavsiyelere göre kadınlar günde 90 mikro gram, erkekler de 120 mikro gram K vitamini alabilir. K vitamini brokoli, ıspanak, marul, soya fasulyesi yağı, zeytin yağı ve domateste bulunuyor.

POTASYUM

Vücut sağlığının devamı için gereklidir. Kan basıncını dengeler, kalp ve böbrek fonksiyonlarını dengeler, sindirim ve kas yapısı için önemlidir. Yetişkinler ve gençle içim günlük 4700 mg alınması önerilir. Balık, tavuk, taze et, birçok sebze ve özellikle meyvelerde bulunuyor. Az işlem görmüş besinlerin potasyum miktarı daha fazla oluyor.

MAGNEZYUM

Magnezyum en basit oluşumlar için gereklidir, 300 bin biyokimyasal reaksiyonu başlatır. Yediklerimizden enerji üretir. Günlük olarak kadınlar için 300 mg ve erkekler için 350 mg önerilir. Avakado, kivi, fındık, ceviz, badem, lifli yeşil sebzelerde bulunuyor.

C VİTAMİNİ

Kollojenin inşa edilmesini sağlayan kemik, deri, damarlar ve diğer dokular için yapısal bir vitamindir. Günlük olarak kadınların 75 mg ve erkeklerin 90 mg alması yeterli.. Vücut tarafından günlük emilen maksimum C vitamini 400 mg’dır.Portakal, yeşil biber, çilek, brokoli, domates, şalgam, papateste bol miktarda bulunuyor.

D VİTAMİNİ

Kemiklerin oluşumunda oldukça büyük önemi olan D vitamini, C vitamini ile birlikte alınmalıdır. Ringa veya sardalya balığı bigi birkaç tür balıkta bulunuyor. Doğal yiyeceklerde ne kadar bulunduğuna dair çok fazla bilgi yok ancak doğrudan güneş ışığından da alınabiliyor.

ÇİNKO

Çinko vücudumuzdaki bağışıklık sisteminden erkeklik hormonuna kadar her hücreyi korumak için birbirine bağlar. Erkekler için günlük 11 mg, kadınlar için 8 mg alınması önerilir. İstiridye, biftek, hindi, nohut, kabak çekirdeği, tavuk butu, düşük yağlı yoğurt, buğday da bulunuyor.

E VİTAMİNİ

Bilim E vitamininin tüm yararlarını henüz açıklığa kavuşturamasa da, bağışıklık sistemi, DNA onarımı, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve K vitamininin emilimini sağladığı belirtiliyor. Erkekler ve kadınlar için günde 15 mg alınması öneriliyor. Zengin E vitamini içeren besinler fındık, ceviz, badem ve yağları, ayçiçek yağı, haşlanmış ıspanak, badem olarak belirtiliyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>