SAĞLIKLI YAŞAM

Yaz Aylarında Kadın Hastalıklarına Dikkat!

Havuz ve denizden en çok bulaşan hastalığın genital mantar enfeksiyonları olduğunu biliyor musunuz?
 
   
 
 
     

Özellikle kalabalık insan gruplarının kullandığı havuzlar birçok kadın hastalığına davetiye çıkarıyor. Yaz aylarının kabusa dönmemesi için jinekolojik muayenenin önemini ve dikkat edilmesi gereken hususları Avrasya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan ile konuştuk.

Enfeksiyon oluşumuna karşı önlemler

• Havuzun en kalabalık olduğu saatlerde mümkün derece havuza girmekten kaçının. Çünkü havuzda yüzen herkes az veya çok havuzu kirletecektir. Havuzun temizleme sistemlerinin, fazla kişinin havuzda olması durumunda yetersiz kalma ihtimali vardır. Böyle bir durumda enfeksiyon kapılması kaçınılmaz bir hal alabilir.
• Bazı havuzlarda su sirkülasyonu yeterli seviyede olmayabiliyor. Bu durumun tespiti yapıldıktan sonra havuza girilmesinde yarar vardır. Eğer havuzun kirli olduğu fikri galip geliyorsa bu durumda havuza girmemek gerekir. Bu durum sadece havuz için geçerli değildir. Suyu kirli olduğunu düşündüğünüz denizler de aynı şekilde sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden gireceğiniz suyun temiz olup olmamasına nerede olursanız olun mutlaka dikkat edin!
• Islak mayoyla asla uzun süre kalmayın. Çünkü Vajinal enfeksiyon rahatsızlıklarının büyük bir bölümü bu sebeple oluyor. Islaklık ve nem enfeksiyon riskini arttırıyor.
• Havuz ve deniz sonrası duş almak şart! Vücutta eğer enfeksiyon oluşturabilecek zararlı bakteriler varsa bunlardan duş alınarak hemen kurtulmak gerekir. Hastalık oluşmaması için her gün mutlaka duş almak şarttır. Duş hem havuza veya denize girmeden öncesinde hem de havuzdan veya denizden çıktıktan sonra alınmalıdır.
• Duşta kullanılan pH değerine dikkat! Eğer deniz ve havuz suyuyla aynı pH değerine sahipse duş almanın bir anlamı kalmayacaktır.
• Yaz aylarında mevsimin çok sıcak geçmesi nedeniyle sıklıkla terleme durumunun olması ya da havuz veya denize sık girilmesi nedeniyle vücutta çok fazla nem olur. Bu durum zararlı bakterilerin en sevdiği durumdur. Bu yüzden iç çamaşırların hemen her gün değiştirilmesi çok faydalıdır. Bunun yanı sıra giyilen iç çamaşırların da pamuk oranı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur.

Kadınlar, bu uyarıları dikkate aldığı sürece enfeksiyon kapma olasılıkları azdır. Şayet genital bölgede kaşıntı, kötü koku, şişlik gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Aynı zamanda tatil sezonu bittikten sonra da jinekolojik muayeneden geçmelidir.

Yılda en az bir kere jinekolojik muayene

Kadınların yılda bir rutin jinekolojik muayene olmaları jinekolojik hastalıkların erken tanınmasına, risk faktörlerinin belirlenmesine imkan sağlayarak erken müdahale şansı sağlar. Tavsiye edilen jinekolojik muayene başlangıç yaşı 21’dir. Ancak 13-15 yaşları civarında da jinekolojik muayene yapılmadan genç kızların jinekolojik gelişim bilgilendirilmesi, kilo gelişimi, özellikle human papilloma virüs aşısı (HPV) gibi konularda bilgilendirilmeleri amacıyla jinekolojik kontrolden geçmeleri tavsiye edilir.
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>