SAĞLIKLI YAŞAM

Yutma güçlüğü çekiyorsanız dikkat!...

Tüm yaş gruplarında rastlanan yutma güçlüğü (disfaji) çeşitli sağlık sorunlarına işaret olabiliyor.
 
   
 
 
     
Yemeklerin ve sıvıların ağızdan mideye geçişi sırasında zorluk hissetmek tehlike işareti....

Özellikle inatçı ve nedeni bilinmeyen yutma güçlükleri görüldüğünde mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor. Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, ''Yutma işlevi sırasındaki herhangi bir kesinti yutma güçlüğüne neden olabilir. Sebep Sağlıksız dişler mi ? Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutmagüçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri de mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asidinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur. Diğer nedenler arasında felç, ilerleyici nörolojik hastalık, trakeostomi tüpü varlığı, hareketsiz ses teli, ağız, gırtlak veya yemek borusu tümörü ile baş boyun bölgesine uygulanan cerrahi operasyonlar sayılabilir” diyor.

BOĞULMA HİSSİ

Yutma güçlüğü çeken kişilerde tükürük artışının yanı sıra, yiyecek ve içeceklerin boğaza takılması hissi, boğaz ve göğüste rahatsızlık hissi (mideden yemek borusuna kaçış var ise bu reflü olabilir), boğazda yabancı cisim veya parça hissi görülüyor. Ayrıca, uzamış veya belirgin yutma güçlüğüne bağlı yetersiz beslenme ve kilo kaybı, yutma sırasında kolayca geçmeyen yiyecek parçaları sıvı ve tükürüğe ve bunların akciğerlere aspire edilmesine bağlı olarak gelişen öksürük ve boğulma hissi de yutma güçlüğünün diğer belirtileri ve tüm bu belirtileri önemsemek gerekiyor.

CERRAHİ GEREKEBİLİR

Hastalığın tedavisi yutma sorununun nedenine göre düzenleniyor.. Op. Dr. Haliloğlu ''Yutma sorununun nedenine göre, mide asit salgısını engelleyen ilaçlar, kas gevşeticiler ve asit gidericiler gibi ilaçlarla tıbbi tedavi uygulanır. Mideden yemek borusuna kaçış varsa, bu durum beslenme ve yaşam biçimi değiştirilerek tedavi edilebilir. Yutma kaslarının beraber çalışmasını sağlayan ve yutma refleksinin oluşmasını sağlayan sinirleri uyaran özel egzersizlerle de tedavi mümkündür. Ayrıca, bu sorunun çözümünde cerrahi yöntemler de gerekebilir. Yutma işlevinin gerçekleştirildiği alanlarda darlık veya yapışıklık var ise bu durum cerrahi yöntemler kullanılarak ortadan kaldırılabilir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>