TATİL

Mykonos’a (Mikonos) Nasıl Gidilir, Ne Yenir İçilir, Nerede Eğlenilir??

İşte Mykanos (Mikonos) için full gezi rehberi...
 
   
 
 
     

Bu yazı Cosmoturk Ekibinin severek takip ettiği www.uzakrota.com sitesinden alınmıştır. Mikanos rehberi Uzakrota.com sitesinde yazıları yer alan  Gökhan ERDOĞAN'a aittir.


Dillere destan gece hayatı ve muhteşem plajlarıyla Mikanos, bir eğlence adası olarak hafızalara kazınıyor.

Beyaz badanalı evleri, çiçeklerle süslü daracık sokakları ve turkuaz deniziyle bu ada sizlere muhteşem tatil fotoğrafları sunmayı vaat ediyor

Yunanistan Kykland Adalarına bağlı Mikanos, gerek coğrafi olarak yakınlığı gerek bize yakın lezzetleri gerekse sokaklarında ritmik olarak benzeyen ezgileriyle ziyaretçilerine Türk sıcaklığını hissettiriyor. 1453′ten 1832′ye kadar Osmanlı hâkimiyetinde kalan bu güzel adada hiç yabancılık çekmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.



HER KÖŞESİ AYRI GÜZEL

Adım atar atmaz mükemmel bir Akdeniz havasının sarıp sarmaladığı Mykonos, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla bir masal dünyasına sürüklüyor. Beyaz badanalı duvarları, çivit mavisi pencere ve kapıları, begonvil ve sardunyaların süslediği balkonlarıyla Mikanos evleri ise bu masalı tamamlayan unsurlar adeta. Bu güzel adanın sadece sokaklarında bile dolaşmanız size ayrı bir keyif verecektir ama buraya kadar geldik, görülecek yerleri nereler derseniz size ilk önerimiz küçük Venedik olacak. Şehir merkezinde, açık hava kafe ve restoranların sıralandığı bir kıyıda yer alan bölge, Venedik’i andıran görünümüyle bu isimle anılıyor. Ada merkezindeki kalabalıklardan uzaklaşmak, daha sakin bir ortamda bulunmak isterseniz adanın doğusundaki Aro Mera Köyü’nde rıhtım boyunca uzanan yel değirmenleri büyüleyici. Gezinize bir de kültürel etkinlik eklemek isterseniz size 1700′lerden kalma bir binada konumlanan Folklor Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederiz. 500′den fazla kiliseyi barındıran Mikanos’ta görsel bakımdan en dikkat çekici olan kilise ise ada tepesine konumlanan Parapotiani.

BU ADADA EĞLENCE VAR… YEMEKLER LEZİZ, İNSANLARI ÇOK SICAKKANLI!

PLAJLAR:


Mykonos gibi küçük bir adada sayıları onbeşi bulan plajlar buranın bir tatil adası olduğunun göstergesidir. Mykonos limanına en yakın olanları Malalianos ve kalabalık Tourlos plajlarıdır. Eğer zamanınız varsa limandan Platys Gialos plajına giden otobüslere binmeniz, ve buradan kalkan kayıklarla Mykonos Adası’nın en iyi plajları olan Paradise(cennet), Super Paradise, Agrari ve ya Elia’ya gitmeniz önerilir. Bunlardan Super Paradise bir çıplaklar kampıdır. Elia ise en sonda olduğundan, Ada’nın göreceli en sakin plajıdır.

FOLKLOR MÜZESİ:

Müzenin binası 1700 yıllarından kalma bir malikanedir. İçeride onarılmış bir 19. yüzyıl mutfağı ve yatak odasınınyanısıra yine bu yüzyıllara ait bir çok antika eşyayı da seyretmek mümkündür.

Bir köşede duran ve Mykonoslu’lara o hüzünlü geçmişi hatırlatan içi doldurulmuş Pelikan Petros’un ise ilginç bir hikayesi var; 1950 kışındaki büyük fırtınada Ada’ya zorunlu iniş(düşüş) yapar Pelikan Petros. Ada’lılar kuşu bağırlarına basar çünkü Pelikan’ın gelişiyle beraber Ada’nın kaderi sakin bir balıkçı köyü olmaktan, dünyanın en ünlü eğlence merkezlerinden biri olmaya doğru bir değişim yaşamaya başlar. Ancak 1985’te Pelikan Petros bir arabanın altında kalarak can verir. Bu gün Ada’nın sokaklarında serbestçe dolaşan, Petros’un yerine getirilen 2.Petros’tur.

ARKEOLOJİ MÜZESİ:

Delos tarihi bölgesinden getirilmiş antik Yunan zamanından kalma çanak-çömlek, mezar taşları, taklar, bir Herkül heykeli ve Çanakkale’de geçen tarihi Truva Savaşı’ndan bir sahneyle süslenmiş bir içki kabı bu müzede sergileniyor.

DENİZ MÜZESİ:

Antik zamanlardaki denizcilikle ilgili araç gereçlerin ve amfora, eski paral vb. Gibi sualtı buluntularının sergilendiği bir müzedir.

KÜLTÜR MÜZESİ:

Bir açıkhava müzesi olan kültür müzesinde geleneksel tarım aletleri görülebilir. Antik Yunan kalıntıları olan bu aletlere örnek olarak, harman dövme aleti, kuyu, fırın ve şarap yapım aletini verebiliriz. Müzenin önemli parçasıysa hala çalışır durumdaki antik yeldeğirmenidir.

PARAPOTIANI KİLİSESİ:

Ada’ya tepeden bakan bu kilise, sayıları 500’ü geçen kiliseler içinde görsel bakımdan en dikkat çekici olandır. Bunun sebebi de beş ayrı küçük kilisenin tek bina olarak birleştirilmesiyle ortaya çıkan ilginç asimetrik görüntüdür. Fotoğraf tutkunlarının görmesi gereken kilise Meryem Ana’ya adanmıştır.

DELOS ADASI:

Mykonosa yalnızca 6,5 km uzaklıktaki Delos Adası’nın, 5 kilometrekarelik küçük yüzölçümüne ters orantılı olarak tüm Kiklad Adalar Grubu içinde arkeoloji bakımından en önemlisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki ‘daire’ anlamına gelen Yunanca ‘kyklos’tan türeyen kiklad, diğer Adalar’ın Delos etrafında olan dairesel duruşları dolayısıyla bu şekilde adlandırılmıştır.

Delos Adası, Antik Yunan Dini olan ‘mitoloji’ye göre, Tanrı Apollon ile Tanrıça Artemis’in doğum yeridir.

Antik zamanlarda burada bir yerleşim de vardı. Antik tiyatro, zengin mozaiklerle süslü evler, Apollon Tapınağı ve Aslanlı Yol, Delos Harabeleri’nde görülebileceklerden yalnızca bir kaç örnektir. Bu gün modern hiç bir yerleşimin olmadığı Delos’a rehberli bir tur eşliğinde gitmenizi ve ya gişeden alabileceğiniz bir kitapçıkla gezmenizi öneririz.

ALIŞVERİŞ:

Dünyanın en ünlü markaları için büyük Avrupa şehirlerine gitmenize gerek bırakmayacak çeşitlilikteki mağazalar Hora’da yoğundur. Ayrıca keten ve dantel perdeler Mykonos’ta en çok satılan eşyalardandır. Kuyumcularda eski Bizans takılarının kopyaları, galerilerde ise müzelerdeki antik objelerin kopyaları dikkat çekecek güzelliktedir. Halı kollektörleri içn Antik Yunan Desen’i motifli halılar ilginç olabilir.

NEREDE YENİR?

LETO RESTAURANT:

Chora bölgesindeki Leto Restaurant iskorpit balığı, dana bonfile, dorado fileto ve parfait praline gibi yerel lezzetleriyle tanınıyor. Öğlen yemeği için giderseniz, Leto’nun muhteşem havuzundan gün boyu faydalanabilirsiniz. Havuz, akşamları ise harika ışıklandırmasıyla romantik bir atmosfer yaratıyor.

EN PLO:

Eğer daha samimi ve daha canlı bir yer arıyorsanız, Mykonos limanının hemen sağındaki En Plo tam size göre. Bu kafe barın ismi, Yunanca “güvertede” anlamına geliyor. Deniz kenarındaki En Plo, mükemmel konumu sayesinde nefes kesen bir manzara ve cıvıl cıvıl bir ortam sunuyor. 24 saat açık olan mekân, sabahları continental kahvaltı, bir dizi kahve seçeneği ve taze sıkılmış portakal suyu sunuyor. Burada makul fiyatlara ızgara et, taze balık ve geleneksel Yunan lezzetlerini tatmak mümkün. Ve En Plo’da geceler, hafif bir müzik eşliğinde envai çeşit kokteylle renkleniyor.

MAMACAS MYKONOS:

Bu olağanüstü restorant, tanınmış politikacılar ve işadamları yetiştiren ünlü Andronikos ailesine ait 1845 yılından kalma eski bir evin bahçesinde hizmet veriyor. Bahçedeki beş palmiye ağacının en yaşlısı 155 yıllık. Bu sevimli ve otantik mekan, adanın yerel kültürünü en iyi şekilde tecrübe etmenizi sağlıyor. Restoranın spesyalitesi ise domates sosunda hazırlanan Mykonos köftesi.

NAMMOS:


Mykonos’ta kime sorarsanız sorun, adanın en gözde restoranının Nammos olduğunu söyleyecektir. Adanın en trend beach restoranı, ünlü Psarou Plajı’nda konumlanıyor. Restoran yemek alanı, lounge bar ve beach club olarak ayrılıyor. Akşam saatlerinde dolup taşan mekanın akşam yemekleri ev yapımı ekmekler eşliğinde ikram edilen humusla başlıyor. Sonra sıra altın gibi kızarmış kalamar tabağına ve taze sebzelerden yapılan salataya geliyor. Nammos’un ana yemekleri, kapari ve güneşte kurutulmuş domates gibi Yunan dokunuşuyla renklenen zengin makarna ve ravioli çeşitlerinden oluşuyor. Et ve taze balıktan yapılan karışık ızgara da mekânın mangal seçenekleri.



EL GRECO:

Balığınızı görerek ve kiloyla sipariş veriyorsunuz. Seçtiğiniz balığı kendi tarzlarıyla muhteşem pişirip servis ediyorlar.

CHEZ KATRINE’S:

Geleneksel Yunan mutfağının en seçme yemeklerini burada bulmak mümkün.

CAVO PARADISO:


Mykonos’un en ünlü gece kulübü olan mekânda eğlence, ünlü DJ’lerin yaptığı müzik eşliğinde geç saatlere kadar sürüyor.

SPACE:

Ağırlıklı olarak tekno ve house müzik çalan mekân dans etmeyi sevenleri memnun edecek düzeyde.

AVLI TOU THODORI:

Deniz ürünleri servis eden Avli tou Thodori’de muhtemelen hayatınızın en leziz kalamarını tadacaksınız.

PARADISE CLUB:


Mykonos’un en büyük gece kulübü olan Paradise Club, gece başlayıp gündüz saatlerine kadar süren partilere ev sahipliği yapıyor.

BAKALO:


Gerçek Yunan mutfağının gösterişten uzak, adalı örneği.

MYKONOS MUTFAĞI

KOPANISTI

Kendine özel acısıyla tanınan Kopanisti, oldukça karakteristik ve bol baharatlı bir peynir. Kopanisti, ekmeğin veya Mykonoslular’ın tercih ettiği gibi ıslatılmış arpa gevreğinin üzerine sürülüp, domates veya salatalıkla birlikte yeniyor. Daha hafif bir lezzet için Kopanisti’yi tereyağı veya beyaz peynirle karıştırmak da mümkün. Ancak bu karışım uzun süre saklanamadığından hemen tüketmek gerekiyor.

NEREDE KALINIR?

SAN GIORGIO

Mykonos’un en meşhur plajlarından Paradise Beach’i bir yanına, Paranga Beach’i ise diğer yanına alan San Giorgio Otel plaj partilerinin tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için en ideal lokasyon. Dekorasyonunda oldukça yalın bir tarz benimsenen San Giorgio denize karşı uyanmanın keyfini dikkat dağıtacak tüm unsurlardan arınmış bir şekilde yaşatıyor. Misafirlerine Avrupa’nın da en iyileri arasında sıralanan Paradise Club’a VIP giriş sağlayan San Giorgio belki de hiç yaşamadığınız bir eğlence deneyimi teklif ediyor.

CAVO TAGOO

Muhteşem bir Mykonos manzarasına sahip Cavo Tagoo, Mikonos’un merkezine yürüyerek 10 dakikalık mesafede. Akşamüstü yürüyüşleri ve Yunan usulü alışveriş için teşvik edici bir konuma sahip otel aynı zamanda şehir merkezinden otele karşılıklı servis hizmeti de sunuyor. Böylelikle geç saatlere kadar uzayan gecelerin ardından otele dönüş sorun olmaktan çıkıyor. Huzur dolu, minimal ada mimarisinin hatırı sayılır bir örneği olan Cavo Tagoo’da odaların tamamının deniz manzaralı havuzu veya jakuzisi bulunuyor. Balayı veya aşk tazeleme kaçamakları için birebir.

BILL&COO

Mykonos’un en romantik oteli olma iddiası Bill&Coo’ya ait. Oteldeki her şey adeta çiftleri birbirine daha da yakınlaştırmak için tasarlanmış. İsmiyle bile çifte kumrulara gönderme yapan otel için Mykonos’un aşk kalesi demek yanlış olmaz. Gündüzleri Ege’den eşsiz manzaralara ev sahipliği yapan otel, geceleri de aydınlatmalarıyla tavrını ortaya koyuyor. Otelin tüm kullanım alanlarında adanın doğasına paralel şekilde tasarlanmış ışık oyunları romantizmi ateşliyor.

KOUROS

Kouros alışılagelmiş minimal ada mimarisine kırmızılarla taze bir nefes ekliyor. Tagoo plajının hemen yanında yer alan otelin odalarında Mykonos’un imza yel değirmenleri manzarasına, özellikle hava karardıktan sonra doyum olmuyor. Her odasında özel bir terası da bulunan Kouros, Mykonos’un merkezine yakınlığıyla da farklı seyahat amaçlarına hizmet ediyor. Kouros’un müdavimi olmuş, her yıl Mykonos’u ve Kouros’u mutlaka ziyaret eden pek çok müşterisi bulunuyor. Siz de bu huzur vahasına tutulmaya hazırsanız yerinizi ayırtın.

THEOXENIA

‘60’lı yıllarda otel mimarisinde bir klasik haline gelmiş olan Theoxenia’nın dönüşü muhteşem oldu. 52 odalı otel Mykonos’un yalın tarzıyla çılgın gece eğlencelerini harmanlayan bir mimari ortaya çıkardı. Güneş âşıkları bembeyaz kumlarıyla Moroso Plajı’nda gündüzlerin tadını çıkarırken akşamları da otelin turkuvaz, misket limonu, turuncu ve beyazı buluşturan renklerin hâkimiyet kurduğu iç mekânlarda huzur içinde dinlenebilirler. Havaalanı ve limandan sadece beş dakika uzaklıktaki otelin her odasında bahçe veya deniz manzaralı balkon veya veranda bulunuyor.

GECE HAYATI:

Mykonos gece hayatı söz konusu olduğunda bir numaradır. Çılgın, uçuk-kaçık eğlenceler sınır tanımaz ve sabaha kadar sürer. Ada bu gün dünyaca ünlü bir gay cenneti olduğundan özel gay barları, club ve diskolarının sayısı oldukça fazladır. Ancak bu Mykonos’ta sadece gay nüfus olduğunu göstermez. Ada her yaz sezonunda farklı coğrafyalar ve farklı cinsel tercihlerden yüzbinlerce kişiyle dolup taşmaktadır.



BAZI BARLAR VE ADRESLERİ:

KATERINA’S BAR

Adres: Mykonos Town
Mykonos’un en gözde barlarındandır.
Djlerin çılgınca şarkıları sizleri mest edecek…

NEW FACE (DOWN UNDER) BAR

Adres: Mykonos Town
Mykonos town’un en güzel barlarından bir tanesidir.
Gece 5 e kadar açıktır…

RAMROD BAR

Adres: Mykonos Town
Mykonos’un en başta gelen barlarından.
Çok güzel dansçı kızları ve dj leriyle sizi çok eğlendirecek bir eğlence mekanı…

ASTRA BAR

Adres: Enolopon Dynameon strt
Sınırsız eğlence ve içki

GALLERAKI BAR

Adres: Little Venice
Eğlencenin en uç noktası…

PIERROS BAR

Adres: Ag.Kyriaki Square
Mykonos’un en tanınmış eğlence merkezi…
Mykonos Adası, Türkiye’ye yakınlığı ve çılgın gece hayatı nedeniyle tercih ediliyor.

NASIL GİDİLİR?

Mykonos’a Yunan Adaları turları düzenleyen tur şirketleriyle gidebilirsiniz. THY veya Olimpic Havayolları’yla Atina’ya gidip oradan yine Olimpic Havayolları’yla Mykonos’a aktarma yapmanız da mümkün.

Mykonos’un en yüksek sezonu diyebileceğimiz Haziran ve Eylül ayları arasında Borajet ve Atlas firmalarının İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından direk uçak seferleri var.



MYKONOS HAVAALANINDAN ŞEHRE ULAŞIM NASILDIR ?


Mykonos Havalimanı oldukça küçük ve 1960′lardan kalma bir yer. Ancak çok şükür şehirden çok uzak değil. 4 km sadece.

Taksi ile ulaşım isterseniz dikkatli olun ve taksiyi önceden rezerve edin. Çünkü adada sınırlı sayıda taksi var ve önceden ayarlama yapmadıysanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Mykonos Merkeze ortalama 10 EUR civarında ücreti var.

Havalimanından şehir merkezine sezonda otobüs seferleri var. Tek yön 1,60 EUR ancak dikkat etmek lazım Otobüs adanın güneyindeki Fabrika durağında duruyor. Eğer adanın diğer tarafına gidecekseniz elde çantalarla uzunca bir yürüyüş yapmanız gerekebilir.

NE ZAMAN GİDİLİR?

Mayıs–Eylül arası en yoğun dönem. Festivallerin çoğu bu dönemde. Daha sakin bir tatil gecirmek isteyenler icin bahar ayları uygun olabilir.

AKLINIZDA BULUNSUN

- Mykonos her daim rüzgârıyla ünlü bir ada, güneşte yandığınızı anlamayabilirsiniz; dikkat edin.

- Yaz boyunca sıcaklık ortalama 24 derece.

- Mykonos’un para birimi Euro.

- Adanın yerel saati Türkiye’ninki ile aynı.

Kaynak:
www.uzakrota.com

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>