KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Yeni Mevsime Özel Beslenme ve Diyet Stratejileri

Yemek için acıkmayı beklemeyin, yoksa çok yersiniz. (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Bedenin temizlenmesi, doğru kaynaklardan beslenmesi, su ihtiyacının karşılanması, doğal çalışan sistemlerinin aktivitesini kaybetmemesi, hareketli kalması için doğru yaşam ilkelerini bilmek gerekir.Yeni mevsime özel beslenme ve diyet stratejilerine, doğru ve yeterli sıvı alımı, uygun fiziksel aktivite alışkanlıklarına yer verdik.

1. DOĞRU KAYNAKLARDAN EDİNİLMİŞ BİLGİLERE KULAK VERİN.

Yazılı ve görsel medya, arkadaş toplantıları kişilerin paylaşımda bulunduğu bilgi alışverişleri bazen yanlış bilgiler edinmeniz, yanlış yollara sapmanıza neden olabilir. Lütfen güvenilir websiteleri, uzman diyetisyenler, doktorlardan bilgi alın. Bu kişilerin eğitim aldıkları kurum ve diplomalarını kontrol edin.

2.VÜCUT YAŞLANMASINI GECİKTİRİN.

Vücudumuzu yaşlandıran, pek çok kronik hastalığın oluşma riskini artıran en önemli nedenlerden biri inflamasyondur. Serbest radikaller, stress, radyasyon, kötü beslenme alışkanlıklarımız, aşırı insulin salınımı vb.gibi daha pek çok nedene bağlanabilen inflamasyonun en önemli sebeplerinden biri de obezite yani vücut yağının fazlalığıdır.Somon, uskumru, ton balığı başta olmak üzere değişen seviyelerde her balıkta bulunan omega 3 yağlarını da mutlaka haftada 3 kez diyetle tüketmeli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumu gibi bitkisel kaynaklılarını da hergün tüketmelisiniz.

3. YEMEK İÇİN ACIKMAYI BEKLEMEYİN, YOKSA ÇOK YERSİNİZ.

Aç kalmayın sık sık beslenin. Ayrıca aklınızdan ‘doymak için yiyorum tat alma duyularımı telkin etmek için değil’ zihniyetini çıkarmamalısınız. Fizyolojik açlığınızı iyi ayırt edebilmeli, zevk için yemeyi alışkanlık haline getirmemelisiniz.

4. ZARARLI YEMEKLERİ EVİNİZİ SOKMAYIN.


Sizi fazla yeme tuzağına düşürecek besinleri gözden uzak tutun, öncelikle eve sokmayın aldıysanız da saklayın. İçi görünmeyen saklama kaplarında, kapalı mutfak dolaplarında depolayın. Görsel bolluğun önüne geçin, çok büyük ebatlarda alışveriş yapmayın.

5. AÇIK BÜFELERDE, ARKADAŞ TOPLANTILARINDA KENDİNİZİ KAYBETMEYİN.

Çeşitlilik, renkli beslenme günümüzde önemi artan beslenme değerleridir. Yapılan çalışmalarda fazla türde besin servis edilen bireylerin daha fazla yedikleri gözlenmiştir, işte açık büfelerde neden fazla kaçırıyoruz bir sebebi de bu.

6. ÇATAL HIRSIZI OLMAYIN.

Sadece kendi yemeğinize odaklanın, yavaş yavaş her lokmanın keyfini çıkararak yiyin. Ortadan yediğiniz yemeklerde her zamankinden fazla yer ama bunu kendinize itiraf etmezsiniz.

7. YEMEK PİŞİRME TEKNİKLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN DAHA AZ KALORİ ALIN.

Mesela yemekleri bütün halde değil ince kıyılmış hallerde pişirerek doyma güdüsünü tatmin edin.

8. YEMEKLERİNİZİ BAHARATLARLA SÜSLEYİN.

Yapılan çalışmalar yemeklere, yoğurda, söğüş sebzelere özetle ekleyebileceğiniz her yemeğe ilave edilecek baharatların vücudu hızlandıran ve yağ yakımını artıran etkileri gözlenmiştir.

9. PLANLI OLUN.


Yatağa yattığınızda o gününüzü değerlendirin, yarınınızı planlayın. Böylece ara atıştırmaları için yanınıza gerekli besinleri hazırlama olanağınız olacaktır. Aksi takdirde o acil açlık sinyallerinde zararlı kaçamaklar yapmanız an meselesi.

10. CAYDIRICI BİLGİLER EDİNİN.

Mesela yediğinizi yakmak için ne kadar spor yapmanız gerektiğini bilin. Yemek siparişi veriyorsunuz, seçtiğiniz yemeğin kalori değerini gördünüz bu rakamlar sizin için pek de caydırıcı olmadı peki ya biri size o yiyeceğinizi yakmak için 4 saat koşmanız gerektiğini söylerse!!! Ya da ortalama yarım kilo yağ yakmak için 14 saat yürümeniz gerektiğini bilseniz eminim her kaşıkta bir kez daha düşünürsünüz.

11. SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN.

Enerji seviyelerinizi yüksek tutmak için günde en az 8-10 bardak su almalı, özellikle egzersiz yaptığınız günlerde bu miktarı biraz daha artırabilirsiniz. Susamak vücudun çoktan susus kaldığının işaretidir.

12. GÜNDE 2 SAATTEN FAZLA HAREKETSİZ KALMAYIN.

Bunun için oturarak yaptığınız tüm akviteler televizyon izlemek playstation oynamak bilgisayar karşısında vakit geçirmek sayılabilir. Bu süre, günlük fiziksel aktivitenizi azaltarak yağlanma riskinizi artırmaktadır. Özellikle çocuklar için tehlikelidir.

13. YUMURTA TÜKETİN, TOKLUK HİSSİNİZ ARTSIN.


Gün içinde yediklerinizin daha doyurucu olması için anne sütünden sonra en kaliteli besin olan yumurtayı tüketin. Kolesterol sorunu olanlar yumurta beyazını da tercihe edebilir. Yumurtaya pul biber ve kimyon serpmek de metabolizmayı hızlandıracaktır.

14. TATLI KRİZLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN BOLCA TARÇIN TÜKETİN.

Toz olarak süt, meyve üzerine, kabuk halini ise çay veya sularınıza katabilirsiniz. Toz veya kök zencefil de metabolizmayı hızlandırarak yine tatlı istememenizi sağlayacaktır.

15.DÜZENLİ, KALİTELİ VE YETERLİ UYUYUN.

Ruhsal ve fiziksel olarak dinlenebilmek, güne enerjik başlamak için altın kural kaliteli uykudur. Uyku süresi ve zamanı ile ilgili genel geçer bir kural malesef yoktur, bunun için herkes kendi uyku eşiğini bulmalıdır.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>