Horlamadan kurtaracak basit yöntemler...
Normal erişkin insanlar en az %45'i zaman zaman horlamaktadır. %25'i sürekli olarak horlamaktadır. İşte sizi horlamadan kurtaracak basit yöntemler...
Normal erişkin insanların en az % 45'i zaman zaman horlamaktadır. % 25'i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar.
Ağız ve bunun arkasındaki hava yolunda darlık olduğundan ortaya çıkan gürültü biçimindeki sese horlama denir.
Dilin arkası ve yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır. Horlayan biri aşağıdaki problemlerden en az birine sahiptir.
1) Dil ve boğaz kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırüstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazın da gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülebilmektedir.
2) Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörlerde nadir olarak bu yolla horlama yapılabilmektedirler.
3) Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur.
4) Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollaps olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar. Bu durum neden bazı insanların sadece alerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduğu zamanlarda horlardığı izah etmektedir. Burun deformasyonları bu tip burun tıkanıklığı nedenleri olarak bilinir.Deviasyon burun orta bölmesinin yan taraflara taşması olarak tanımlanır. Burun içi deformasyonlarından en sık rastlanılanıdır.
Horlamanın birçok tipi tedavi edilebilir. Erişkin horlayan kişiler için aşağıda sıralanan önerilere uyulmalıdır.
1) Kas tonusu artırmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.
2) Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamalı.
3) Uykudan 4 saat önce alkol almaktan sakınmalı.
4) Uykudan 3 saat önce ağır yemekten sakınmalı.
5) Aşırı yorgunluktan sakınmalı.
6) Uykudan sırtüstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmelidir. Eski bir öneri olarak pijama sırtına tenis topu dikmek hala faydalı bir metottur. Böylelikle sırt üstü uyumaya engel olunur.
7) Yatağınızın baş tarafı daha yukarıda olacak şekilde tüm yatağınızı yaklaşık olarak 10s cm bir tarafa doğru çeviriniz. Bu amaçla yatağınızın bir tarafı altına bir tuğla yerleştirmek amacınıza uygun olacaktır.
8) Evde horlamayan kişilerin sizden önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanıyınız. Her pozisyonda horlayan kişiler 'ağır horlayan' olarak isimlendirilir. Bu kişilerin yukarıdaki önerilerden daha fazla yardıma ihtiyacı vardır.
Habersağlık
DİĞER HABERLER
Stres Kıyamet Harcamasına (Doom Spending) Yol Açıyor
Gereksiz alışveriş, geçici olarak iyi hissetmek için yapılıyor….
“Sonsuz sevgi ve biraz da Diesel”
“Erçetin'den Fransızca albüm ”
“2.Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu”
“Bebeklerinizi Kışın Eve Kapatmayın!”
“Sağlığınız için hayal kurun...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32