YAŞAM KOÇU

Kırmızı Şarap, Kalbe İyi Geliyor!

Şaraba başlanırken alkol oranı düşük, beyaz şaraptan, pembeye ve son olarak da kırmızı şaraba doğru gidilmesi gerektiği belirtildi.
 
   
 
 
     
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Trakya’da yetişen üzümün doğal yapısından dolayı şarapların ayrı bir lezzetinin olduğunu söyledi.
“Şarapla sarhoş olunmaz” diyen Prof. Dr. İnci, şaraba başlanırken alkol oranı düşük, beyaz şaraptan, pembeye ve son olarak da kırmızı şaraba doğru gidilmesi gerektiğini belirtti.

ŞARAP KÜLTÜRÜ

Türk mutfağının “rakı mutfağı” olduğunu ifade eden Prof. Dr. İnci, şöyle devam etti:

“Şarap özellikle Akdeniz mutfağını yönelik bir içkidir. Siz tutup da acılı Urfa, Adana ya da lahmacunla (yandım Allah) diyerek şarap yudumlayamazsınız. Ülkemizde de geçmişe göre şarap kültürü yerleşmeye başladı. Şarap zeytinyağlılar, balık, tavuk ve kırmızı etle tüketilmektedir. Bu besinlerin şarapla birlikte yenildiğinde, yapılış ve pişiriliş tarzları önemlidir. Şarabın sağlığa sağladığı katkılar da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kırmızı şaraba rengini veren özel maddenin, kalp damar dolaşımına iyi geliyor. Bu durum damar sertliğinin oluşumunu engelliyor.”

Restoranlarda şarap isteyen müşteriye, yanında getirdiği şarabı açarak tattıran garsonun “bu işi bilmekten uzak” olduğunu belirten Prof. Dr. İnci, “Sadece mahzende korunan açık fıçı şarabı müşteriye tattırılır. Şişe açılarak şarabın kadehe boşaltılıp, müşterinden (olur) beklenmesi Türkiye’de şarap kültürünün henüz yerine oturmamasından kaynaklanan yanlıştır” diye konuştu.

TAŞINMASI VE İÇİLMESİ ÖZEN İSTİYOR

Her şarabın rengi ve alkol oranı dolayısıyla ayrı niteliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İnci, her şarabın yıllandırma özelliğine sahip olmadığını söyledi. Alkol oranı 11,5 derece olan açık renk şarabın 2 yıldan fazla bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini öneren Prof. Dr. İnci, yemeğe, alkol oranı düşük beyaz şarapla başlandığını belirtti. Prof. Dr. İnci, bordo-kırmızı şarabın yıllandırma özelliğine sahip şarap sınıfına girdiğini kaydetti. “Şarap bir çocuk gibi kucakta, sarsıntısız ve çalkalanmadan taşınmalıdır” diyen Prof. Dr. İnci, şarabın taşınmasının özelliğini yitirmemesi açısından ayrı uzmanlık dalı olduğunu söyledi.

Şarabın açıldıktan 45 dakika ya da 1 saat sonra içilmesinin, sağlık açısından yarar sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. İnci, “Kırmızı ve beyaz şarapta, açıldıktan bir süre sonra fermantasyon başlar. Dinlendirilmesi halinde, içim sonrası vücutta sıkıntı yaratmaz. Açılan şarap da asla ertesi güne bırakılmamalıdır” diye konuştu.

Şarap kadehinin tutulmasını konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna işaret eden Prof. Dr. İnci, elin, kadehle yoğun temasının vücut ısının şaraba geçmesine neden olacağını ve bu durumun tadı olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>