ANNE - ÇOCUK

Bebeğinizdeki deri döküntüleri ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir

Bebeklerde doğdukları andan itibaren çeşitli deri döküntüleri gelişebilir. Ancak bazı döküntüler ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Doç. Dr. Onur Kutlu, “Bebeklerde deri döküntüleri” hakkında bilgi verdi.
 
   
 
 
     
Bebeklerde doğdukları andan itibaren çeşitli deri döküntüleri gelişebilir. Bunlardan bazıları yavaşça ortaya çıkıp kendiliğinden kaybolurken bir kısmı da çocuğun bir hastalığı ya da alerjisi olduğu anlamına gelir. Ancak bazı döküntüler ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Anne babalar bebeklerinde bu şikayetler baş gösterdiğinde mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Kutlu, “Bebeklerde deri döküntüleri” hakkında bilgi verdi.

Bebeklik döneminde en sık rastlanan deri döküntüsü pişiktir.

Pişiğe genellikle;

• İdrar ve dışkının yol açtığı tahriş (bez bölgesi dermatiti)
• İshalin yol açtığı tahriş (dışkıda bulunan asitin cildi yakmasına neden olur)
• Monilia, Kandida ya da maya mantarı diye bilinen bir mantar enfeksiyonu yol açar

Kandida pişiği genellikle bebeğin genital bölgesi etrafında ve poposunda görülür. Genellikle çok kırmızı olup geniş kızarıklık bölgelerine yakın bölgelerde oluşan kırmızı noktacıklardan ibarettir. Kandida, ciltte ya da ağızda enfeksiyona yol açan bir mantar türüdür. Ağızda olduğu zaman “aft” ya da “pamukçuk” denir.

Pamukçuğa dikkat

Pamukçuk-aft altı bezli çocuklarda sık görülen bir enfeksiyondur. Bazen, başka enfeksiyonlar için uygulanan antibiyotik tedavisinin ardından görülür. Döküntü, çocuğun ağzında ya da cildinde olabilir. Dilde, dişetlerinde ve yanak içinde beyazımsı gri bir tabaka olarak ortaya çıkar, tabaka kolaylıkla silinip temizlenemez. Temizlemeye çalışırken çok fazla ovalarsanız kanatabilirsiniz.

Bebeğinizdeki “Sıcak Döküntüsü” İçin Birkaç Önlem:

Bebeklerde görülebilecek diğer döküntüler ise sıcak döküntüsü (isilik) ve egzamadır. Sıcak döküntüsü (isilik) bebeğin üstündeki fazla kıyafetleri çıkarıp vücudun serinlemesini sağlamak için banyo yaptırılarak tedavi edilebilir. Egzama varsa döküntünün daha kötü bir hal almasına neden olacak deterjan ve sabunlar kullanmayınız. Her iki durumda da çocuğu fazla giydirmekten kaçının ve giydirdiklerinizin de yüzde100 pamuklu olmasına dikkat edin. Nemlendirici vücut kremleri ya da losyonları kullanın. Döküntüler alevlenirse ve kırmızı, kaşıntılı, içinden sıvı akan bir hal alırsa doktorunuzu arayın.

Bazı döküntüler, daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Çocuğunuzda aşağıdaki hastalıklardan biri olabileceğini düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın:

Suçiçeği

Suçiçeğine herpes virüsü neden olur ve virüs hasta kişinin ağız sekresyonları yolu ile yayılır. Döküntüler başlamadan iki gün öncesinden itibaren bulaşıcıdır, en bulaşıcı olduğu dönem ise döküntünün görülmesinden 12-24 saat öncesidir. Suçiçeği direk temas ile değil hava yoluyla yayılır. İlk belirtileri; kafada, boyunda ve göğüste kırmızı noktalardır. Bu noktalar daha sonradan patlayıp üzeri kabuk tutan kabarcıklara dönüşür. Birkaç gün içinde, döküntüler kaşınmaya başlar ve tüm vücuda yayılır. Çocukta bunların dışında soğuk algınlığı belirtileri de görülebilir. Bu hastalığı önlemek için bir çocuk doktorundan suçiçeği aşısı hakkında bilgi alınması gerekmektedir.

Beşinci hastalık (Eritema İnfeksiyozum)

Beşinci hastalık, bir solunum sistemi enfeksiyon hastalığıdır. Aynen soğuk algınlığı virüsü şeklinde yayılan bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. En çok okul çağındaki çocuklarda görülür. Bu enfeksiyon, yüzde yoğun kızarma (yanağa tokat atılmış gibi) ile ortaya çıkar. Birkaç gün içinde döküntü kollara ellere ve bazen de vücudun diğer kısımlarına yayılır. 1 ila 3 hafta arası sürebilir ve deride döküntüler görülmeye başladıktan sonra artık bulaşıcı özelliği kalmaz.

Ürtiker (Kurdeşen)

Deride genellikle ortası beyaz kabartılı ya da kabartısız kırmızı lekeler olarak görülür, vücudun her yerinde çıkabilir. Çok kaşıntılıdır ve yiyecek veya ilaç alerjisi sonucu ya da bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Çok kısa süre içinde ortaya çıkıp, ardından hemen (çocuğu doktora götürmeye vakit bile bulamadan) kaybolabilirler.

Uyuz

Uyuza, uyuzböceği neden olur. Uyuz, çocuklarda yaygınlıkla görülebilir ve temizlikle bir ilgisi yoktur. Uyuz böcekleri deri altında barınırlar ve çok kaşıntılı döküntülere neden olurlar. Döküntüler kıvrımlı beyaz iplik, küçük kırmızı kabarıklıklar ya da çizik görünümünde olur; vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle beraber genellikle parmak aralarında, bilek ya da dirsek etrafında görülür. Bebeklerde ise; kafada, yüzde boyunda ve tüm vücutta görülebilir.

Altıncı hastalık (Rozeola)

Rozeola 6-24 aylık çocuklarda yaygın olarak görülebilir. İlk önce ateşle başlar ve birkaç gün sonra ateş kaybolur, ardından yüzde ve vücutta döküntüler çıkar. Döküntü 1-2 gün süren küçük kırmızı noktalardan ibarettir. Çoğu çocuk ateş döneminde çok hasta olmaz fakat bazı durumlarda ateş çok yüksek olabilir ve döküntü oluşmadan önce diğer nedenlerin de göz önünde bulundurulması gerekebilir.

Döküntü ile belirti veren başka hastalıklar da vardır. Sonuç olarak çocuğunuzda deri döküntüsü varsa ve özellikle de yüksek ateşle birlikte seyrediyorsa doktorunuzu arayınız. Birçok ciddi hastalık bu şekilde başlayabilir ve fazla tedbirli olmaktan hiçbir zaman zarar gelmez.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>