Uzmanlara göre, genelde kadınların kocalarını yönettiği iddia edilse de, özellikle kırsal kesimlerde erkek evde tek karar mercii olmaya devam ediyor. Ayrıca kocası tarafından çalışmasını izin verilmeyen kadınlar ya iş yaşamına atılamıyor ya da atılsa bile evdeki tüm sorumlulukları üstlenmesi bekleniyor. İşyerinde erkek gibi davranmaları beklenen kadınların, kendilerini ispat edebilmek için ise erkeklerden daha çok çalışmaları gerekiyor. Tüm bunların yanında kadının anne, eş ve rutin işleri ise işyerinde yükselmesinin önünde büyük bir engel.
GELENEKSEL YAKLAŞIMLAR
Türk toplumunda kız-erkek çocukları geleneklerden kaynaklanan kız-erkek ayrımı, kadına ev kadınlığı gibi pasif bir rol verilerek, erkeğe bağımlı kılınması gerçeğine göre yetiştiriliyor. Özellikle kadınların, kız ve erkek çocuklarına yönelik geleneksel yaklaşımları kırmaları gerekiyor. Örneğin; kız çocuklarına evde ev işi yaptırıp, erkek çocuklar sokakta top oynamaya gönderilmemeli, erkek çocuğun annesine mutfakta yardım etmesi yadırganmamalı. “Sen erkek adamsın, bu işlere karışma” gibi yaklaşımlarda bulunulmamalıdır. Kız çocuklarına ise “ağabeyin gibi sokakta oynayamazsın, evde oturmalısın” denmemelidir.
Bu tip yaklaşımlar kadın-erkek arasındaki eşitsizliği körükleyerek, davranışların çocukların bilinç altına yerleşmesine sebep oluyor ve böylece ergenlik dönemlerinde artık geleneksel kalıplara oturmuş bireyler karşımıza çıkıyor.
Evin Lideri Kim?
Uzmanlara göre, genelde kadınların kocalarını yönettiği iddia edilse de...
“Ahlak/Sızlığa Mercek Tutan"Poz" Tüm Hızıyla Devam Ediyor!”
“Aveda İlk Kullanımda Bile Saç Rengini Canlandıran ve Yenileyen Vegan Saç Bakım Maskesini Sunuyor!”
“Alternatif kilo verme yöntemleri”
“Balayı Tatiliniz İçin Masmavi Bir Davetiyeniz Var!”
“Önce hangimiz vazgeçmişti acaba???”
“Rekabet Hırsı ve Başarı Tutkusu Kalbi Vuruyor”
“14 Eylül’de Prömiyerini Gerçekleştirecek ‘Afife’ Oyununun Provaları Başladı!”
“Beymen Club Burcu Esmersoy ile İşbirliğine Devam Ediyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32