DİĞER HABERLER

Haftanın Filmleri

"Meksikalı, Halka ve Karayip Korsanları... Art arda çektiği ve bol sıfırlı gişe başarılarına imza atan bu filmlerle Hollywood..." Talip Ertürk haftanın 6 filmini yorumladı...
 
   
 
 
     


FIRTINALI HAYATLAR
(The Weather Man) DRAM-KOMEDİ
Yönetmen: Gore Verbinski
Oyuncular: Nicolas Cage, Michael Caine, Hope Davis, Gil Bellows
Yapım: 2005, ABD, 101 dk.

Meksikalı, Halka ve Karayip Korsanları... Art arda çektiği ve bol sıfırlı gişe başarılarına imza atan bu filmlerle Hollywood stüdyolarının gözdesi haline gelen yönetmen Gore Verbinski, 'en kişisel filmim' dediği Fırtınalı Hayatlar'da kariyerinin zirvesinde olmasına rağmen depresyondan kurtulamayan hava durumu sunucusu David Spritz'in öyküsünü anlatıyor. Spritz'in öyküsünün büyük oranda yönetmenin öyküsüyle paralel olduğunu ve kariyerini zirvesindeki Verbinski'nin 'soluk almak' için çektiği bu düşük bütçeli filme otobiyografik tatlar katmayı tercih etmiş. Nicolas Cage hayatı ellerinin arasından kayıp giden hava durumu sunucusunu gayet iyi oynuyor. Aslında Michael Caine ve Hope Davis'li kadronun tamamı çok iyi. Lakin senaryonun temel bir motoru yok ve durumlar üzerinden ilerleyen bu tuhaf film bir zaman sonra yorucu bir hüviyete bürünüyor.


OTEL
(Hostel) KORKU
Yönetmen: Eli Roth
Oyuncular: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Jan Vlasák
Yapım: 2005, ABD, 95 dk.

Geçen sezon ABD'de en çok konuşulan filmlerden biri olan Otel, (yaratıcılarının iddiasına göre) 'gerçek bir olay'dan uyarlanmış, sert bir korku filmi. Quentin Tarantino sunar ibaresi ile (Tarantino yönetmen Eli Roth'un hamisi konumunda) gösterime sokulan film, ABD'de bütçesinin on katı kadar gişe hasılatı elde etmeyi başardı. Roth'un internette tesadüfen rastladığı, müşterilerine gerçek cinayet deneyimini yaşamayı teklif eden Tayvanlı bir şirkette esinle yazdığı senaryoda, Avrupa turuna çıkan Amerikalı iki genç Paxton ve Josh, Slovakya'daki benzer bir organizasyonun eline düşüyor...

Lakin filmin derdi lafı fazla uzatıyor olması. Otel'in ilk 40 dakikası boyunca, izlediğinizin bir korku filmi olduğunu fark etmeniz mümkün olmuyor. Film alelade bir gençlik komedisi gibi ilerliyor ve asıl numarasını ortaya çıkardığında ise iş işten geçmiş oluyor. Filmin final bölümü belli niteliklere sahip ama bu filmi kurtarmak için yeterli olamamış. Üstelik bu bölümde yönetmen Roth filmin mesajını seyirciye vermek için gayet yüzeysel ve bayat numaralar deniyor. Diğer yandan tüm dünyada 18 yaşından küçüklere gösterilmeyen filmin pervasızca kanlı olduğunu ve türlü işkence sahnesini içinde barındırdığını belirterek izlemeye niyetlenenleri uyaralım...


OYUN
BELGESEL
Yönetmen: Pelin Esmer
Oyuncular: Behiye Yanık, Cennet Güneş, Fatma Fatih, Fatma Kahraman
Yapım: 2005, Türkiye, 70 dk.

Pelin Esmer'in yurt dışında çeşitli festivallerde gösterilip övgü toplayan filmi, kendi seyircisinin de karşısına çıkabiliyor nihayet. Bu güzel filmin salonlarımıza ancak Avrupa üzerinden gelebilmiş olması kimin ayıbı, bilemiyorum... Esmer bu ikinci belgesel çalışmasında Toros dağlarında bir köyde yaşayan bir grup kadının hikayesini aktarıyor. Kadınların amacı kendi hayatlarından yola çıkarak bir tiyatro oyunu yazmak ve oynamak. Yönetmen Esmer de seyirciyi bu sürece tanık olmaya çağırıyor.



KADERSİZLİK
(Sorstalansag) DRAM
Yönetmen: Lajos Koltai
Oyuncular: Marcell Nagy, Bela Dora, Balint Pentek, Aron Dimeny
Yapım: 2005, Macaristan, 140 dk.

Nobel ödüllü yazar Imre Kertesz'in gerçek yaşamöyküsüne yaslanan aynı adlı romanından uyarlanan Kadersizlik, Auschwitz'de hayatta kalma mücadelesi veren bir Yahudinin Gyuri Körves'in öyküsünü anlatıyor. Babası ve üvey annesi ile birlikte yaşayan genç Gyuri, tüm Avrupa'yı saran savaş bulutlarından uzakta olduğunu düşünürken, bir anda güzel ülkesi de savaşın ortasında kalıyor. Yahudilere yapılan aşağılayıcı muameleden nasibini alan Gyuri, bir gün tren yerine otobüse binince tutuklanıyor ve kendini 'Tanrı'nın unuttuğu' Auschwitz toplama kampında buluyor... Berlin Film FEstivali'nde Altın Ayı'ya aday olan bu film, Macar sinema tarihinin en pahalı filmi diğer yandan.


KUTSAL BAKİRE
(Saint Ange) DRAM
Yönetmen: Pascal Laugier
Oyuncular: Virginie Ledoyen, Lou Doillon, Catriona MacColl, Dorina Lazar
Yapım: 2004, Fransa, 98 dk.

Yönetmen Pascal Laugier'in ilk uzun metraj filmi olan Kutsal Bakire'de Fransız sinemasıın pek sevgili yıldızı Virginie Ledoyen başrolde. Psikolojik yanı ağır basan bir gerilim filmi olan Kutsal Bakire'de, terk edilmiş bir yetimhaneyi temizlemek üzere tutulan genç Anna'nın öyküsü konu ediliyor. Mekan terk edilmiş, kahraman da bir genç kız olunca gerilim kendiliğinden geliyor zaten. Ayak sesleri, gülmeler ve çocuk sesleri gırla gidince Anna, nasıl bir tuzağın içine düştüğünün farkına varıyor.


BEN VE SEN VE DİĞERLERİ
(Me and You and Everyone We Know) DRAM-KOMEDİ
Yönetmen: Miranda July
Oyuncular: John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson, Brandon Ratcliff
Yapım: 2005, ABD, 91 dk.

Son If Bağımsız Filmler Festivali'nin incilerinden biri olan Ben ve Sen ve Diğerleri, ABD sinemasının son yıllarda çıkardığı en orijinal komedilerden biri. Yönetmeni ve senaryo yazarı Miranda July'ye Cannes'da Altın Kamera getiren filmin ödül listesi hayli kabarık aslına bakarsanız. Hayli düşük bir bütçeyle dijital olarak çekilen film, elbette sıradan izleyiciye hitap etmiyor ancak bakmasını bilene de eşsiz bir keyif sunmasını biliyor... Christine Jesperson yanlız yaşayan bir sanatçıdır. Yaşlıların şoförlüğünü yaparak hayatını kazanan hevesli görsel sanatçı Christine ve çocuklarını tek başına büyüten ayakkabı satıcısı Richard arasındaki potansiyel aşk, filmin temel hikayesi konumunda. Diğer yanda ise bekaretlerini kaybetmek amacıyla şişman komşuların kur yapan iki genç ve internetten kendine eş arayan 8 yaşındaki Richard yer alıyor.



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>