DİĞER HABERLER

Kadınların kabusu

Rahim ağzı kanseri, ileri evrede yakalandığında tedavi şansı çok düşük; erken yakalandığında ise tedavi şansı çok yüksek bir kanser türüdür.
 
   
 
 
     
Rahim ağzı kanseri, bugün kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür.Nedeni bilinmemekle birlikte,oluşumunda etken olan bir çok risk faktörü ortaya konmuştur.Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda daha sık rastlanır.İlk cinsel ilişkisi erken yaşta olan ve birden çok partnerle birlikte olan kişilerde daha sıktır.

Risk Faktörleri

Genital siğil enfeksiyonları

Sigara

Erken yaşta cinsel ilişki

Birden fazla partnerle ilişki

Birden fazla doğum yapmış, 45-55 yaşları arasında olan, evli, ilk çocuğunu erken yaşta doğurmuş kişilerde rahim ağzı kanseri daha sık görülür.

Belirtiler

Çoğu zaman her hangi bir bulgu vermemekle birlikte, et suyu renginde hafif kanlı ve kokulu akıntı görülebilir.

İlişki sonrası kanama olabilir.

İleri evrelerde kanamaların süresi uzar, miktarı artar.

Ağrı, ancak ileri evrelerde görülen bir bulgudur.

PAP Smaer

Erken tanıda, PAP smear önemlidir.PAP smear, 1941 yılından beri kullanılan bir kanser tarama testidir.Bugüne kadar geliştirilmiş olan kanser tarama testlerinden en etkili olanıdır.ABD’ de kullanımına başlandığından bu yana,rahim ağzı kanserlerinde ölüm oranı %70 oranında azalmıştır.

Rahim ağzı kanseri, uzun bir kuluçka dönemine sahiptir.Hücrelerdeki şekil bozukluğunun başlamasından, kanser oluşumuna kadar geçen süre5-10 yıldır.İleri evrede tedavi şansı çok düşük, erken evrede yakalanıldığında ise tedavi şansı çok yüksektir.

Ne Zaman Yapılır?

En uygun zaman, iki adet arasında kanamasız dönemdir.Smear alımından önceki 48 saat içinde, cinsel ilişki ve vaginal duş önerilmez.Eğer vajinal bir tablet kullanımı varsa, son tabletin üzerindenen az 5 gün geçmesi önemlidir.

Ne Sıklıkla Yapılır?

Tarama, 18 yaşından itibaren,cinsel aktif her bayana yapılmalıdır.

Yüksek risk grubunda ilk smear negatif ise,yılda 1;düşük risk grubunda 3 yıl arka arkaya negatif ise,3 yıda bir yapılmalıdır.

Kanser dışı bir nedenden rahmi alınmış hastalarda 3 yılda 1 yapılmalıdır.

Kaynak: Sağlık Haritası

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>