DİĞER HABERLER

Renault, Türkiye Ralli şampiyonasına geri dönüyor.

2004 Şampiyonası’na iki Clio Super 1600 ile katılacak olan Renault, Türkiye Ralli Şampiyonası’na geri dönüyor…
 
   
 
 
     
Renault, 2004 yılında Performans Organizasyon işbirliği ile Super 1600 Türkiye Ralli Şampiyonası’na biri Ethem Genim, diğeri Burak Çukurova pilotluğunda iki Clio S1600 ile katılacak.

Super 1600 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın sportif yönden başarılı olması ve halkın büyük ilgisini çekmesi ile Clio S1600’nın 2003 yılında Avrupa’da kazandığı çok sayıdaki birincilikler, Renault’nun Performans Organizasyon ile son derece verimli işbirliği çerçevesinde STS (Sakarya Telekomünikasyon Sistemleri) ana sponsorluğunda 2004 şampiyonasına katılma kararını almasını sağladı.

Clio S1600’ü tanıtmak üzere 2003 Fransa Ralli Şampiyonu Simon Jean-Joseph, 20 Şubat 2004 tarihinde İstanbul Autodrom’a geldi.

Ayrıca, Renault ve Performans Organizasyon, üç senedir STS ana sponsorluğuyla başarıyla sürdürdükleri Clio Cup Organizasyonu çerçevesinde bu sezon 15 otomobil ile otomobil sporlarını sevenlere heyecanlı yarışlar izleme garantisi veriyorlar.

Renault Performans Team aynı zamanda Türkiye Pist Şampiyonasına iki Maxi Mégane ile bu yıl ikinci kez katılıyor.

Otomobil markalarının ve halkın Türkiye Super 1600 Şampiyonası’na karşı gittikçe büyüyen ilgileri ve bu şampiyonanın yüksek sportif düzeyi, heyecan verici bir 2004 sezonu yaşanacağını gösteriyor.
Ayrıca, Renault Clio Super 1600, 2003 yılında Dünya JWRC Pilotlar Şampiyonluğu, Fransa Ralli Markalar ve Pilotlar Şampiyonluğu, Almanya Ralli Pilotlar Şampiyonluğu, İsveç Pilotlar Şampiyonluğu gibi çok sayıda şampiyonluklar kazanarak son derece umut verici bir başlangıç yaptı.

Öte yandan, iki yıl önce Renault MAİS ile Performans Organizasyon arasında başlatılan işbirliği de son derece verimli bir gelişme gösteriyor. Renault Clio Cup organizasyonu ile Renault markasının 2002 yılında motorsporlarına geri dönmesini sağlayan bu ortaklık, Ethem Genim’in de 2003 yılında Maxi Mégane ile Türkiye Pist Şampiyonluğu ve Türkiye Ralli Sınıf 7 Birinciliği’ni kazanmasını sağladı.

Bütün bunlar Renault MAİS ve Performans Organizasyon’un Türkiye Ralli Şampiyonasına iki Clio Super 1600 ile katılarak işbirliklerini güçlendirme yolunda hareket etmelerini sağladı. Clio Super 1600’ün birinin pilotu Ethem Genim, yardımcı pilotu Atıl Atılgan olacak, diğerini ise Burak Çukurova kullanacak, yardımcılığını da Baran Alpay yapacak.

Clio 1.6 16V modelinden Clio Super 1600’a

Yeni Clio’nun 1.6 16V versiyonu bazında geliştirilen “Super 1600 kit car” kasası çok noktalı roll bar ile takviye edildi, ön ve arka çamurlukları genişletildi, kompozit malzemeden rüzgar kanadı ve tamponlarla donatıldı ve böylece FIA’nın homologasyon yönetmeliğine uygun olması sağlandı. Demonte edilebilen bir beşik üzerine yerleştirilen motor altı vitesli sekansiyel tip bir vites kutusu ile donatıldı. Motor 7000 d/d’da 220 bg güç ile azami 200 Nm tork üretiyor. Öhlins amortisörler ile donatılan süspansiyon Pseudo MacPherson tipinde.

Ön takımda alüminyum döküm poyralar yer alıyor. Arkada ise, bağımsız tekerlekli yeni tip bir dingil bulunuyor. Asfalt versiyonun fren sisteminde önde 343 mm’lik diskler ve arkada dolu diskler kullanılıyor.

Clio S1600’un standart Clio HB’e kıyasla başlıca
karakteristik özellikleri:

Karoseri elemanları
• Çamurluklar 163 cm yerine 178 cm olarak genişletildi.
• Ön ve arka tamponlar özel olarak dizayn edildi.
• Daha iyi aerodinamik sağlamak için arkada rüzgar kanadı bulunuyor.

Motor
• Silindir hacmi aynı (1 598 cm3).
• Gücü 110 bg’den ( 6 500 d/d) 220 bg’e (9 000 d/d) yükseltildi.

Ağırlık
• Standart modelin ağırlığı 1 080 kg iken Clio Super 1600’ün ağırlığı ise 1000 kg (yönetmelikle şart koşulan asgari ağırlık).

İç düzenleme
• Kumanda mekanizmaları tamamen yeniden düzenlendi.
• Vites değiştirmeler sekansiyel kol ile yapılıyor ve torpido paneli özel.
• Daha fazla sertlik ve azami güvenlik sağlamak üzere çok noktalı roll bar eklendi.
• Gereksiz aksesuarlar kaldırıldı (arka koltuk, yalıtım malzemeleri…).

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Renault’nun niçin ralliye geri dönme ihtiyacı hissettiğini şöyle açıkladı;

“Yarışlar; gençlik, dinamizm ve sürüş keyfi gibi değerleri vurgulayarak (Renault Sport simgesi taşısın veya taşımasın) otomobillerimize öz değer katan bir imaj unsurudur.

Uluslararası düzeyde, Renault, Formula 1 yarışlarına %100 Renault yapımı bir otomobille katılmaktadır. Bu araç ileri teknolojisi ile müthiş bir uluslararası imaj sağlamaktadır.

Türkiye’de Renault, otomobil yarışlarına 2002 yılında Performans Organizasyon ile birlikte tutkulu pilotlar için 15 otomobillik bir Clio Cup organizasyonu ile geri döndü. Bu organizasyon Türk halkına Formula 1’den daha yakın ve standart otomobillerimize de yakın, çünkü Clio Cup doğrudan bizim Clio Renault Sport 2.0 16V modelimizden yaratıldı.

Bu yıl Clio Super 1600 ile ralli şampiyonasına katılarak, daha ileri bir teknoloji ve sadece pilotlar arasında değil, farklı otomobil marka ve modelleri arasında geçecek bir spor müsabakası ile daha geniş bir kitleye ulaşmayı arzuluyoruz. Clio Cup’ta bütün otomobiller aynı, hepimiz bir aile içindeyiz. Rallide ise, herkes sadece pilotlarının, teknisyenlerinin yeteneklerini değil, aynı zamanda ürünlerinin de üstünlüklerini kanıtlamaya çalışıyor. Kuşkusuz bütün bu rekabet sporun ruhuna uygun bir şekilde yapılıyor. Tutkuyla, ama agresif, saldırgan bir şekilde değil. İnanıyorum ki 2004 S1600 Türkiye Şampiyonası harika bir teknoloji, yetenek, fair-play, tutku ve coşku gösterisi şeklinde gerçekleşecek.

Rallinin en büyük yararlarından birisi de yakınlık sağlaması, geniş halk kitleleri ile, satış şebekemiz ile, personelimiz ile yakınlık… Rallide, insanlar eylemin, ve otomobillerin yakınındalar. Olayın tam ortasında yer alıyorlar, pilotlarla konuşabiliyorlar, onların neşelerini veya üzüntülerini paylaşıyorlar, onarımları takip edebiliyorlar. Burada her şey açık. Bu olay yol kenarındaki müşterilerimiz (özellikle gençler) ile markamız arasında mevcut olan duygusal bağı güçlendirmeye büyük bir katkıda bulunuyor. Bu tutkunun bir ürünüdür. Yarışmalar, ve özellikle ralli, bir tüketicinin belli bir marka otomobili tesadüfi şekilde satın almamasını sağlayan bu bağı daha da güçlendirir.
Ama büyük ölçüde süratten geçen bu tutku, bu disiplinin trafiğe kapalı yolda yapılan ve büyük bir sürüş hakimiyeti gerektiren bir spor olduğunu unutturmamalıdır. Trafiğe açık yolda, herkes kurallara uymak zorundadır. Hiç kimse, aracına mükemmel şekilde hakim olsa dahi bundan muaf tutulamaz. Buna karşılık, iyi bir sürüş eğitimi görmek, tartışmasız olarak kaza riskinin azaltılmasını sağlar, çünkü kurallara uyulsa dahi doğru reflekslere sahip olmak gerekmektedir.
Bu nedenle, otomobil sporunun ötesinde, Perfomans Organizasyon ile trafik güvenliği alanında da işbirliği yapıyoruz; özelikle Türkiye’de tek olan Autodrom’da mevcut donanımlar ve verilen kurslar ile sürüş keyfi ile trafikte güvenlik kavramlarını bir arada işliyoruz. Zaten buraya Renault Sport atölyemizi kurmamız da bir rastlantı sonucu değil. 15 Clio Cup, 2 Maxi Mégane, 2 Clio Super 1600 modelini Autodrom’un merkezinde bir arada görmek gerçekten de son derece coşku verici bir şey.”


2004 Yılı Takvimleri

2004 Türkiye Ralli Şampiyonası
Ethem Genim / Atıl Atılgan ve Burak Çukurova / Baran Alpay ekipleriyle yarışacak olan iki Renault Clio S1600, 2004 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda 7 yarışa katılacaklar –bu yarışlar Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) bir ayağını ve Avrupa Ralli Şampiyonası’nın (ERC) bir ayağını içeriyor- ve gerektiği takdirde S1600 Markalar Ralli Şampiyonası’nda daha fazla puan kazanmak için bir başka ERC yarışına katılacaklar.

·10-11 Nisan EGE RALLİSİ (asfalt)
·08-09 Mayıs PIRELLI RALLİSİ (toprak)
·26-27 Haziran RALLY OF TURKEY (WRC)
·17-18 Temmuz YEŞİL BURSA RALLİSİ (toprak)
·21-22 Ağustos HİTİT RALLİSİ (toprak)
·11-12 Eylül TOFAŞ RALLY (ERC) (asfalt)
·
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>