DİYET

Diyette doğru bilinen 10 yanlış

Dr. Christine Rosenbloom, diyette doğru bilinen 10 yanlışı sıraladı...
 
   
 
 
     
İnternet, gazete ve dergiler ise diyet hakkında gerçekliği kontrol edilemeyen önerilerle dolu. Amerikan Diyetetik Derneği'nin toplantısında konuşan Georgia State Üniversitesi'nden Christine Rosenbloom, bu konudaki bilgi kirliliğinin sağlıklı beslenmeyle ilgilenenlerin kafalarını karıştırdığını belirtti. Rosenbloom, diyette doğru bilinen 10 yanlışı şöyle sıraladı:

Gece yemek şişmanlatır: Bunun kanıtı yok. Gece ya da gündüz alınan toplam kalori miktarı önemli. Gündüz yediğiniz kalorisi düşük porsiyonları gece tamamlayabilirsiniz.

Kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durun: Karbonhidrat seviyelerine göre yiyecekler ayarlanabilir. Kilo kaybetmek için bu şekerden, undan uzaklaşmak strateji haline getirilmemeli.

Yüksek früktozlu mısır şurubu kilo artışına neden olur: Bunu destekleyen herhangi bir kanıta rastlanmadı. Amerikan Medikal Derneği, yüksek früktozlu mısır şurubunun obeziteye sebep olmadığını açıkladı.

Kafein sağlıklı değil: Kafeinin zindelik verdiği, Parkinson ve gut gibi hastalıklara iyi geldiği doğru ancak düzenli kafein tüketenlerde su kaybı meydana geldiği yanlış.

Az şişmanlatan yiyecekler daha iyi: Bazı insanlarda yağ gramının hesaplanması işe yarar. Ancak bazılarında bu geçerli değil. Kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendromlu hastalar için karbonhidrat kesilerek tekli doymamış yağ gibi çok az miktarda yağ ilavesi yapılabilir.

Sofra tuzu yerine deniz tuzu kullanın: Diğer tuzlar, sofra tuzundan daha sağlıklı değil. İşlenmiş birçok yiyecek fazla tuz içerir. Bu nedenle yiyecek etiketleri kontrol edilmeli.

Su içmek kilo kaybına neden olur: Çorba gibi su içeren yiyecekler doyurucudur. Fakat sadece su içmek aynı etkiyi yapmaz. Susuzluk ve açlık mekanizması farklı şeylerdir.

Tam hububatlar, rafine edilmişlerden daha sağlıklı: Tam hububat tüketimi sağlıklı bir seçim değil. Fakat rafine edilmiş hububatları da terk etmeye gerek yok. İkisinden de yemeli.

Şeker davranışsal sorunlara yol açar: Birçok çocuk için şeker yediklerinde daha coşkulu, hareketli oldukları söylenir. Ancak şeker yemeseler dahi hiperaktif davrandıklarını gösteren araştırmalar var.

Protein, atletler için çok önemli: Atletlerin daha fazla proteine ihtiyacı olduğu doğru. Ağır antrenmandan sonra yaklaşık 8 gram protein kaybeden atletler, küçük bir kutu çikolatalı süt ile bunu karşılayabilir.

İştah azaltan gıdalarla zayıflamak mümkün

Dengesiz ve düzensiz beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerin kilo sorununa çözüm arayan bilim adamları, vücudu tok olduğuna inandıran besinler üzerinde çalışıyor. İngiltere Yiyecek Araştırma Enstitüsü'nden gıda uzmanı Peter Wilde, sindirim sistemini yavaşlatan ve beyinde iştahı bastıracak sinyali harekete geçiren besinler geliştiriyor. Time dergisinin haberine göre, bu tip gıdalar tam doymamış olsanız da fazla yemiş gibi hissettiriyor. Wilde, yağ sindirimi üzerine yaptığı araştırmalarına dayanarak ekmekten tutun da yoğurda kadar diyeti kolaylaştıracak pek çok besin üretmenin mümkün olduğunu söylüyor. Normalde yağ ince bağırsağın ilk kısmında çözülüyor. Fakat yüksek oranda yağ içeren bir şey yediğinizde sindirim işi ince bağırsağın en alt kısmında gerçekleşiyor. Bu süreç iştahı bastıran bir hormon salgılıyor. Wilde'ın çalışması da bu sürece benziyor. Yiyecekteki yağ zerreciklerini bitkilerden elde edilen değiştirilmiş proteinlerle kaplıyor. Böylece enzimlerin yağa ulaşıp parçalaması daha uzun sürüyor. Bu durumda vücut yüksek oranda yağ almamış olsa da öyle yapmışçasına iştahı bastıran hormonlar devreye giriyor. Eğer yağ daha erken bir aşamada sindirilirse beyin böyle bir sinyal algılamıyor. Wilde bu tekniğin yağ içeren ekmek, mayonez, sos gibi herhangi bir ürün üzerinde uygulanabileceğini öne sürüyor. Prof. Steve Bloom ise iştahı kontrol etmenin zor olacağı görüşünde. Çünkü vücutta düzenleyici sistemlerin 'kandırılmasına' karşın savunma mekanizması var. Örneğin, iştah düzenlense de beyin bununla yetinmiyor. Midede yiyecek olup olmadığını ve ne zaman doyduğunu anlamak için sinir reseptörlerine de bakıyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>