Eskiden kış gelince sobanın üzerinde ısıttığımız kestaneleri doya doya yerdik. Ve belki de o zamanlar bu soruyu kendimizi sormazdık ‘Kestane şişmanlatır mı?’…
KESTANEYİ ÇOK SEVİYORUM ANCAK BİLDİĞİM KADARIYLA KALORİ BAKIMINDAN DÜŞÜK DEĞİL. GÜNDE KAÇ TANE YİYEBİLİRİM?
Kestane karbonhidrat acısından zengindir. Üç kestane ortalama bir ince dilim ekmeğe eşittir. Günlük diyetinizdeki ekmek yerine tüketebilirsiniz.
KUŞBURNU YA DA ŞEFTALİ GİBİ BAZI MEYVE ÇAYLARI ÇOK LEZZETLİ OLUYOR. BU TİP ÇAYLAR KALORİ AÇISINDAN YÜKSEK MİDİR?
Şeker ilave edilmediği sürece bitki çayları kalori içermez eğer kalorisiz ama lezzetli olmasını istiyorsanız seker yerine tatlandırıcı ekleyebilir, limon sıkabilir, taze nane veya fesleğen ile kendi aromalı çaylarınızı da yaratabilirsiniz.
KIŞ MEYVE VE SEBZELERİNDEN HANGİLERİ ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ TAŞIYOR?
Nar, kış aylarının en iyi meyvesidir bununla birlikte kivi, portakal ve mandalina da C vitamini acısından önemlidir. Nar önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içerir. Ayrıca nar, kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karsı koruyucu olarak tüketilmesi gerekir. Küçük boy bir narın yarısı bir porsiyon eder.
Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içerir, içerdiği vitamin ve antioksidanlar sayesinde de, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller. Mandalina, içerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle, bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Bir porsiyon meyve karşılığı olarak; iki küçük mandalina tüketilebilir.
ÇOK FAZLA SU İÇMEK ZARARLI MI?
Vücutta normal koşullarda idrar, ter, solunum ve dışkıyla günde yaklaşık 2,5 litre sıvı kaybı olur. Bu nedenle vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilmek için günde 2,5 litre yani 8-10 bardak suya veya su içeren gıdalara ihtiyacımız vardır. Bu nedenle su içmek için susama hissini beklemek yerine su tüketimini alışkanlık haline getirip gün boyu sık sık içmek gerekir. Vücutta sıcaklık arttığında, enfeksiyon olduğunda, diüretik (idrar söktürücü} ilaçlar kullanıldığında sıvı atımı artacağı için sıvı gereksinimi de arlar. Ayrıca vücudun yağ oranı arttıkça su gereksinimi de artar.
Eğer kişinin yukarıdaki miktarda su alımının atımında bir sıkıntı yoksa günlük su tüketiminin maksimum dozu ortalama üç litreyi geçmemelidir. Özellikle böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan kişilerin su alımını ve atımını kontrol etmeleri gerekmekir.
“Adana Altın Koza’da Galalar Başladı”
“Antalya Altın Portakal da Genç Sinemacılara 50. Yıl Desteği”
“"Maide`nin Altın Günü" Çetesi!”
“2018’de Programatikte Öne Çıkacak Trendler”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32