KÖŞE YAZILARI | CENK BABAEREN

Trabzon Film Festivali`nin Ardından!...

Her daim yazdığım gibi “Festivaller Bir Kentin Tanıtımı İçin Bulunmaz Fırsattır” (Cenk Babaeren)
 
   
 
 
     

Bir kentte festival gerçekleştirmek gerçekten meşakkatli bir iş… Hazırlıklarını yapmak, maddi ve manevi destekler bulmak kadar zor bir şey yoktur. Hele ki o festival ilk defa bir kentte yapılıyorsa işin yükü daha da ağırdır.

Her daim yazdığım gibi “Festivaller Bir Kentin Tanıtımı İçin Bulunmaz Fırsattır”

Trabzon Uluslararası Film Festivaline Cosmoturk Yayın Grubu olarak medya sponsoru olduğumuz için Trabzon’a davet edildik.

Trabzon ve çevresi muhteşem doğal güzellikleri barındıran, yeşil bir cennet. Kendime bugüne kadar “- Neden gelmedim?” diye de kızmadan edemedim.

İlk festival olduğu için doğal olarak bazı aksaklıklar oldu. (Hangi festivalde olmuyor ki?)

Bildiğiniz gibi film eleştirmeni olmadığım için filmler hakkında pek yorum yazmam. Bunu eleştirmenlerin kaleme almasını tercih ederim.

Trabzon kendine yakışan bir hareketle “Spor ve Gençlik” teması ile bu yıl festivalini gerçekleştirdi.

Festival, Trabzon halkını birbirinden güzel filmlerle buluşturdu. Özellikle ilçelerde gösterilen açık hava gösterileri çok yerinde bir hareketti. Sinema halkın ayağına götürüldü.

Tabi film festivali olurda Cenk durur mu? Hemen o ilin doğal güzelliklerini görmek için aldı sırt çantasını, boş kalan zamanlarında gezmeye başladı. Ayder Yaylası, Altundere Vadisi, Zağnos Vadisi, Çal Mağarası, Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı, Boztepe ve Uzungöl’ü bir güzel gezdim. Ve okurlarıma da an ve an tanıttım. Bazılarının aksine benim ilk hedefim okurlarıma o kentin doğal güzelliklerini festival aracılığı ile ön plana çıkartmak. Çünkü ancak bu şekilde festival amacına ulaşabilir. Sadece film izlemekle o kent tanıtılmayacağına göre; hem film izleyeceksin, hem de kentin ara sokaklarını, yakınlarını karış karış arşınlayacaksın.

Festivalin ilk günündeki kortej güzeldi; açılış gecesinin Zağnos Vadisi’nde açık havada yapılması da yerinde bir düşünceydi; ama bundan sonraki yıllarda siyasetçilerin konuşmaları daha kısa tutulabilirse daha güzel olur.

İnsanları mutlu etmek her daim çok zordur.  Bir şey yaparsın; “- Ama şu da olsun” der dururlar. Ama canım kardeşim; zaten böyle bir festival yoktu ve ilk defa yapıldı. Hatalar elbette olacak. Hatalar daha güzel festivalleri gerçekleştirmek için bulunmaz nimettir. O kadar da olsun... Sen daha iyisini yapabileceğim diyorsan çık ortaya.

Her festivalde olduğu gibi festival sonunda jüri yine eleştiriliyor. Canım kardeşim o zaman sen de çok çalış ve önümüzdeki sene o jürinin arasına sen de katıl. Kim tutar seni?

Bugüne kadar kalemimden hiç ödün vermedim. Kimseye yaranmak için yağdanlık da yapmadım.

Trabzon güzel bir işe imza attı. Beni hangi film ödül aldı olayı hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Hangi film ödül alırsa alsın; zaten hep konuşuluyor, eleştiriliyor. Değişen bir şey olmuyor. Önemli olan Trabzon'un ismini duyurması. Duyurdu mu? Bir güzel duyurdu!...

Beni ilgilendiren; o festivalin basında ne kadar yer aldığı, festivalle birlikte kentin ne kadar tanıtıldığıdır. Olay bitmiştir.

Artık devamlı bir şeyleri eleştirmek yerine, yapıcı birkaç kelam da yazsanız ne kadar güzel olacak. Hiç mi yapılan güzel şeyler yok bu hayatta?

Trabzon Uluslararası Film Festivali’nin Üst Kurulu, Onursal Başkan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç, Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ANADER Başkanı Asım Aykan ve İTF Başkanı Dursun Çağlayan’dan oluşuyordu.

Festivalin Danışma Kurulu Başkanlığını Asım Aykan üstlenirken, Danışma Kurulu Üyelerini Orhan Kahveci, Engin Çağlar, Orhan Çağlayan, Tayfun Sav, İl Tiyatro Müdürü Uğur Keleş, İl Kültür Temsilcisi Ali Ayvazoğlu, Ortahisar Belediye Temsilcisi Sıddık Yılmaz, Ticaret Odası YKÜ Murat İskender, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut, Avrasya Üniversitesi’nden Dr. Yavuz Özorhan ve KTÜ’den Doç. Dr. Bahar Yalın oluşturuyordu.

Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanlığını ise Orhan Cihan üstlenirken, Düzenleme Kurulu Üyeleri Hasan Bacıoğlu, Orhan Çağlayan, Fedai Çakır, Ali Habiboğlu, Kaan Duman ve Sait Can’dan oluşuyordu.
Ayrıca TUFFEST’e destek verenler arasında kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, Trabzon Belediyeleri, iş adamları, siyasi partiler ve Trabzonlular yer alıyordu.

Trabzon Uluslararası Film Festivali’ne emeği geçen İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF), Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) ve tüm ekibin ellerine sağlık.

ANADER Başkanı Sn. Asım Aykan’ın çalışmalarına bizzat şahit oldum. Sn Başkanım, hiç merak etmeyin “Meyve veren ağaç her daim taşlanır.” Demek ki doğru yoldasınız.

Önümüzdeki yıllarda görüşmek dileklerimle.

Sevgilerimle,

Cenk Babaeren
Cosmoturk Genel Yayın Yönetmeni
cenkbabaeren@cosmoturk.com
twitter.com/cenkbabaeren

facebook.com/cenkbabaeren
instagram.com/cenkbabaeren


CENK BABAEREN
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>