KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Diyet Türbülanslarına Girmeyin

İdeal kiloya inmenin ve hayat boyu korumanın yolları... (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Zayıflama sürecinin en kolay aşaması, istek ve motivasyonun doruklarda olduğu ilk günlerde mükemmel başarılarla kamçılanan 1 aydır. Bu balayı döneminin ardından minik duraklamalar, sevilen yemeklerin yoksunluğu ile hafif tuzaklara düşmelerin başlamasıyla zorlu sınavları vermeye başlar. Bir diğer ayda ise hataları tolere edemeyen psikolojiniz ufak türbülanslarla inişe geçmeye başlar. İşte, çoğu kişiye tanıdık gelen bu hikaye zayıflama yolculuğunun kısa bir özetidir. O zaman son noktaya başarıyla ulaşmak için başınıza geleceklere hazırlıklı olup rotanızı farklı çizin. Yani zayıflama aşamasının ilk günlerinde değil sonlara doğru motivasyonunuzu hazırlıklı tutun. Ufak hatalarla pes etmeyin. Asla battı balık yan gider psikolojisine kapılmayın, tek hedef varmak istediğiniz son nokta olsun.

İÇİNİZDEKİ POTANSİYELİ UYANDIRIN

Diyet psikolojinizi doğru kurgulamak için içinizdeki potansiyeli uyandırıp, doğru yönlendirin. Mevcut işlerinizde, hayatınızdaki diğer başarılarınızdan örneklerle kendinizi başaracağınıza inandırın. Beslenme ve diyet uzmanınızla açık ilişkilerde olup, doğru iletişim kurarak mönüleri beraber planlayın. Asla haftalık listeniz yapamayacağınız şekilde planlanmasın. Sizin için en iyisini kurgulayacak diyetisyeniniz o haftaki psikolojinizi, sosyal ortamlarınızı ve isteklerinizi bilmezse hatalı bir yol izlemesin.

ÖZEL GIDALARDAN DESTEK ALIN

Doğanın sunduğu bazı gıdaların zayıflama sürecinde çektiğiniz sıkıntılara faydası olacaktır. Örneğin karbonhidrata eğilimi olan biri için tarçın, karanfil, limon dilimli sıcak su yemeklerden önce 2 bardak içildiğinde yemek sonrası tatlı isteğini düşürür. Ya da yemeklerinde makarna, pilav olmadan doymayanlardansanız kara buğdayı pilav olarak pişirebilir ya da ince doğranmış sote sebzelere, integral makarna karıştırarak sebzeli makarna yemiş havası estirebilirsiniz. Ya da gün ortasında sürekli açlık hissedenler için dereotunu her yemekte bolca kullanmak faydalı olacaktır. Meyve yedikten sonra acıkanlardansanız muhakkak yanında 1 bardak az yağlı süt veya yoğurt, ya da 1 küçük avuç dolusu fındık, badem veya ceviz, ya da 1-2 parça tahıllı bisküvi tüketerek bu soruna da son verebilirsiniz.

SPOR YAPMAK İÇİN KENDİNİZİ ZORLAMAYIN

Spor salonları, uzun süreli egzersiz programlarının düşüncesi bile belki de sizi yorup, spordan uzaklaştırıyor. Oysa ki yapmanız gereken sadece hergün 30 dakika orta tempolu yürüyüşler. Bunun için günlük hayatınızda yolları uzatmak yeterli olacaktır. Öte yandan severek devam ettireceğinize inandığım dans dersleri, açık alanda bisiklete binmek, evde sevdiğiniz müzikleri açıp dans etmekde yeterli olacaktır.

SU DEPOLANMAZ HERGÜN DÜZENLİ OLARAK İÇİN

Su hücrelerin beslenmesi, temizlenmesi, iletişimi özetle tüm faaliyetleri için gereklidir. Bunun için düzenli olarak günde 2 litre su alınması bunun dışında 3-4 bardak bitki çayının da içilmesi gerekir. Diğer tüm içecekler de sıvı olarak düşünülse de hiçbir meşrubat suyun yerini tutamaz.

YAPITAŞINIZI OLUŞTURAN HÜCRELERİNİZE İYİ BAKIN

En küçük yapıtaşınız hücreleriniz ne kadar sağlıklı olursa kendinizi o kadar iyi hisseder, tabii kilo kontrolü de sağlarsınız. Bunun için hücrelerin yeteri kadar ve doğru kaynaklardan beslenmesi gerekir. İşte bu kaynakların başında vücudun üretemediği omega 3 yağ asitleri gelmektedir. Uskumru, sardalya ve somon gibi yağlı balıklar en iyi hayvansal omega 3 kaynaklarıdır. Bunlar hücre zarının geçirgenliğini artırarak besinlerin hücre içine geçişini kolaylaştırır. Yine semizotu, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, keten tohumu da diğer önemli omega 3 kaynaklarıdır. Keten tohumunu öğütüp yoğurt, salata ve sütlere eklemek dışında, keten tohumu yağını da sebze ve salatalara da ekleyebilirsiniz.

VÜCUDA GİREN BESİNLERİN EMİLİMİNİ ARTIRIN

En dengeli beslenme modelini de kursanız vücudunuz bu besin öğelerini hücrelerin kullanabileceği forma sokamıyorsa boşa kürek çekersiniz. Aldığınız besinlerin vücut tarafından en verimli şekilde kullanılabilmesi için barsakların doğru biçimde çalışması gerekir. Aksi takdirde gereken besinleri alamayacağınız gibi vücudun çalışma hızını artıran kas grubu da zayıflar. Bunun için sindirimin ve bağışıklığın kalesi barsakların sağlıklı florasını korumaya katkı sağlayacak yoğurt, probiyotik yoğurt, süt veya yulaf, bazı fonksiyonel katkılı meyve suları, soyalı içeceklerini düzenli ve yeterli miktarlarda tüketin.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>