KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Ramazan`da Sağlıklı ve Formda Kalın!

Ramazan ayında sağlıklı ve formda kalarak oruç tutmanın tüyoları... (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Ramazan ayında sağlıklı ve formda kalarak oruç tutmanın tüyoları ve merak edilenler için doğru beslenin.

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN UZAK VE YAKIN DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER NELERDİR?

Ramazanda beslenmenin temel mantığı uzun süre tok tutacak, barsakları tembelleştirmeyen, şeker dalgalanmaları yaratmayan besinleri tercih etmek, susatacak mideyi yakacak besin ve içeceklerden uzak durmaktır.

Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden(hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal/kaymak ve gazlı içecekler uzak durulmalıdır.

Posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir. Özellikle sebze ve meyveler ihmal edilmemeli, su tüketimi sahur iftar arası kalan sürede takviye edilmelidir.

MİDE HASTALIĞI OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ? ÖZELLİKLE GASTRİT, REFLÜ VE ÜLSERİ OLANLAR ORUÇTAN NASIL ETKİLENİR?

Öncelikle oruç tutmaya karar vermeden önce doktorunuzdan onay almalılar eğer sorun yoksa bu durumda kesinlikle sahura kalkmalılar, iftarda ılık bir çorba ile açmalı akabinde yavaş yavaş akşam yemeklerine geçilmelidir. Tekrar belirtmek gerekirse kronik rahatsızlığı olan ve sürekli ilaç kullananlar doktorlarından izin alarak oruç tutmalıdırlar.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Kronik rahatsızlığı olan ve buna bağlı düzenli ilaç kullanması gereken bireylerin bu düzeni bozarak oruç tutmaları sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun dışında hamileler, emzikliler, gelişme çağındaki çocuklar, özellikle kalp ve böbrek hastaları, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutması sağlığı olumsuz etkileyebilir.

RAMAZANDA KİLO VERİLDİĞİ DOĞRU MUDUR? ÖZELLİKLE DİYET YAPAN KADINLARA NE TAVSİYE EDERSİNİZ? KİLO ALMAMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?

Bir anda öğün sıklığının azalmasına bağlı olarak kilo alabilirsiniz, Ramazanda hareketsizliğe bağlı yağlanma artabilir aman dikkat. Uzun süren açlık dönemlerinin, yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalıdır. Oruç tutma kavramının beslenme açısından en hassas yönü vücudun uzun süre besinsiz kalması nedeniyle, metabolizma ile ilgili değişikliklere yol açabilecek olmasıdır.

Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Bir anda fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. Gün boyu açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla yemek tüketilmemeli, yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir

SAHUR’DA NE YENMELİ, NELER ÖZELLİKLE YENMEMELİ?

Sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hafif, kaliteli proteinlerden oluşan sindirimi kolay besinler tüketilmelidir. Sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır.

ORUÇ TUTARKEN SPOR YAPMANIN NE GİBİ AVANTAJLARI YA DA DEZAVANTAJLARI OLABİLİR?

İftarı hafif açıp 1 saat kadar sonra hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Gün içinde aç karna susuzluğu artıracak ağır hareketlerden uzak durunuz

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BELLİ BAŞLI ÖNERİLERİNİZ NELER?

Boş mideye birden yüklenilmemelidir. Yaklaşık 12-14 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekilmesine neden olabilir. Bunu önlemek için örneğin, iftar yemeğine hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle başlayıp biraz ara verdikten sonra ızgara olarak hazırlanmış biftek, tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlayabilirsiniz.

İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, böylece bir hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.

Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için ise yemekleri ılık/sıcak arası servis etmek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemek önerilir.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>