SAĞLIKLI YAŞAM

2015’te Bol Bol Kahkaha Atın

Savaşlar, iş kazaları, kamplaşmalar…
 
   
 
 
     

2014’te hepimiz çok acılar çektik. Toplumsal ve zihinsel depremler yaşadık. Yılın en iyi haberi yine bilim dünyasından geldi. Bilim insanları, kahkahanın yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı için en ilaç olduğunu buldu. 2015’te bol bol kahkaha atın.

California’daki Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, gülmenin stres hormonu kortizolün beyine verdiği zararı azaltabileceği, böylece hafıza kaybının önüne geçebileceğini ortaya çıkardı.

Dr. Gurinder Singh Bains tarafından yönetilen önemli araştırmada, özellikle yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı için kahkahanın en iyi ilaç olduğu belirtiliyor.

Bu alanda yapılan diğer araştırmalar da gülmenin, kahkaha atmanın ve mizahın insana iyi geldiğini kanıtlıyor.

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ücretsiz ve hiçbir yan etkisi bulunmayan bu doğal ilaçlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Çok fazla stresin sağlığı olumsuz yönde etkilediği bilinen bir gerçek. Medical News Today’de yayınlanan bir çalışma stresin alerjileri daha da kötüleştirebileceğini söylüyor. Diğer çalışmalar ise stresin beyni mental hastalıklara karşı duyarlı yaptığını gösteriyor.

Geçmiş araştırmalar stresin ileri yaştaki kişilerde hafızayı kötüleştirdiği ve öğrenmeyi zorlaştırdığını göstermişti. Nedeni ise, stresin beyin hücrelerine zarar veren hormon olan kortizolün üretimini artırması.

KOMİK VİDEO SEYREDİN


Araştırmacılar, kahkahanın stresi azalttığı bilindiğinden bu yana, mizahın beyin hücrelerine zarar veren kortizolü azaltabileceğini kanıtlamak istiyor.

Bu amaçla, diyabeti olan ileri yaştakiler ve sağlıklı olan ileri yaştakiler olarak iki grup analiz edildi.

Her iki gruba, görsel tanımlamayı, öğrenme yeteneğini ve hafızayı ölçen teste girmeden önce 20 dakika boyunca komik video seyrettirildi.

İleri yaştaki üçüncü grup ise bu teste videoları izlemeden girdi. Bütün grupların deneyden önceki ve sonraki kortizol seviyeleri karşılaştırıldığında; testten önce komik video seyredenlerde kortizol seviyesinin, seyretmeyenlere göre çok daha düşük olduğu bulundu.

Ayrıca komik video seyreden grupların hafızalarında, öğrenme yeteneğinde ve görsel tanımlamalarında video seyretmeyenlere göre önemli ilerleme kaydedildi.Diyabeti olan grupta hem kortizol seviyesi azaldı, hem de hafızada ilerleme gerçekleşti.

KAHKAHA HAFIZAYI VE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR

Araştırma sonunda, stresi az olan insanların daha iyi hafızaya sahip oldukları ve mizahın stresi azaltmada anahtar rol oynadığı görüldü.

Mizah, hafıza bölümü olan hippocapmustaki nöronlara zarar veren kortizol gibi zararlı hormonları azaltıp, kan basıncını düşürüp, kan akışını artırarak iyilik hali sağlıyor.

Kahkaha atmak ya da sadece mizah, keyif ve ödül hissi veren endorfin ve dopamin salınımını artırıyor.

Bu yüzden gülmek, kesinlikle hem yaşam kalitenizi artıran hem de hafızayı kuvvetlendiren iyi bir ilaçtır.

Öğrenme yeteneği ve geri çağırma gibi kognitif komponentler biz yaşlandıkça daha zorlu hale gelir. Akıl, vücut ve ruh birliği yaşam kalitesini artırmada ileri yaştakiler için temeldir.

Yaşa bağlı hafıza bozuklukları olan ileri yaştakilerde bile bu eğlenceli, yararlı mizah terapileri programlarına ekleyebilir.

YEŞİL ÇAY VE KAFEİN

Kahkaha hafızayı artıran tek seçenek olmayabilir. Medical News Today’deki bir çalışmada yeşil çayın hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir. Aynı şekilde Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir diğer çalışmada ise kafeinin uzun süreli hafızayı artırdığı bulunmuştur.”

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>