SAĞLIKLI YAŞAM

Adet düzensizlikleri (Disfonksiyonel kanamalar)

Adet düzensizliği olduğunda ne yapmalıyız? Ne zaman doktora başvurmalıyız?
 
   
 
 
     
Genellikle 28-30 günde bir adet görülür. Bazı kadınlarda bu düzen 1 hafta önce veya 1 hafta geç olarak görülür ki bu da normal sayılır. Normal insan hayatında yaşanılan stresler, sıkıntılar, ani kilo değişiklikleri, spor, üzüntüler gibi pek çok faktör adet düzenini etkileyebilir.

Adet kanaması neden olur?

Üreme çağında bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Eğer kadın o ay gebe kalmazsa (ki bu yaklaşık geçen adetin birinci gününden itibaren 14.-16. günler civarıdır) gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür. Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Adet düzensizliği nedir? Her kadının yaşamı boyunca zaman zaman adet kanamalarında düzensizlikler olabilir. Adet düzensizliği diyebilmek için bu durumun yineleyici nitelikte olması gerekir. Aşağıdaki durumlarda adet düzensizliğinden söz edilebilir. Adet düzensizliği adet kanamasının ritminin, miktarının ya da her ikisinin birden bozulmasıdır.

Adet düzensizliğinin nedeninin belirlenmesinde kanamaların miktarı önemli midir?

Adet düzensizliğinin nedeninin belirlenmesinde kanamanın miktarı da büyük önem taşıyor. Adetlerin hiçbir düzeni yoksa, sürekli kanıyor veya uzun süre hiç kanamıyorsa bu durumu düzensizlik olarak değerlendirmek gerekmektedir. Miktar olarak çok az veya aşırıysa bu da bir düzensizliktir. Kanamanın çok olması 7 günden uzun süren ve gün içinde aşırı pet değişimine sebep olan, parçalar içeren adetleri kapsar. Bu tip kanamalar genellikle hastalarda kansızlığa da sebep olur. Az adet kanaması 1 gün süren ve pet değiştirmeye bile gerek bırakmayan kanamalardır. Hormonal nedenlerle olabileceği gibi enfeksiyona bağlı da olabilir. Kürtaj veya bazen sezaryen ameliyatı sonrası da ortaya çıkabilir.

Adet düzensizliği olduğunda ne yapmalıyım?

Adet düzensizliği bir sorun olduğuna işaret eder, nedenin tespit edilip, tedavi edilebilmesi için bir kadın hastalıkları uzmanına görününüz. Böylece adet düzensizliğinin neden olabileceği kansızlık ve üreme sağlığının da oluşabilecek kalıcı bozuklukların önüne geçilmiş olunur.

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

• Adetler 9 yaşından önce başlamışsa,

• 16 yaşına kadar meme gelişimi, tüylenme, vücut şeklinin değişmesi gibi, ikincil seks karakterleri denilen değişiklikler başlamamış ve henüz adet görülmemiş ise,

• Adet kanamaları 21 günden daha sık, 35 günden daha uzun aralıklarla oluyorsa,

• Adet kanamaları 7 günden uzun 1 günden kısa sürüyorsa,

• İki adet arasında kanamalar, lekelenmeler oluyorsa,

• Adet kanamaları aşırı miktarda oluyorsa.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>