SAĞLIKLI YAŞAM

Ekran karşısında iş "Gözü kurutuyor"...

Bilgisayar karşısında çalışıyorsunuz. Aman dikkat... Göz kuruluğu ile karşı karşıyasınız.
 
   
 
 
     
Bilgisayar ekranı karşısında uzun süre çalışan kişilerde göz kuruluğu tehlikesi ortaya çıkıyor. AcıbademGöz Sağlığı Merkezi uzmanları, kızarma ya da kanlanma, göz yaşarması gibi belirtileri olan göz kuruluğunun, okuma, çalışma ya da araba kullanmada sorunlar oluşturabildiğine dikkati çekiyor.

Yüzün en dikkat çekici organlarından biri olan gözlerimiz zaman zaman değişik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlardan en sık rastlanılanın “göz kuruluğu”… Günümüzde özellikle uzun süre bilgisayar karşısında iş yapan ve klimalı ortamlarda çalışan kişilerde göz kuruluğu meydana geldiğini belirten AcıbademGöz Sağlığı Merkezi uzmanlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yeşim Tasalı, gözlerde kızarma, kanlanma ya da göz yaşarması belirtileri ile ortaya çıkan gözlerin yeterince göz yaşı salgılayamaması durumu olan göz kuruluğunu önlemek ve hafifletmek mümkün olduğunu söylüyor.

Göz yaşları yalnızca ağlamak için değildir

Göz yaşı salınımı ile göz yüzeyinin her zaman kaygan ve nemli tutulması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Yeşim Tasalı, böylece hem görme kalitesinin arttığını, hem gözyaşının içerdiği doğal antibiyotik ile enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağladığını kaydediyor. Refleks gözyaşının sadece acı, yaralanma veya duygusal durumlarda salındığını ve göz yüzeyinin durulmasına yardım ettiğini belirten AcıbademGöz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yeşim Tasalı, “Devamlı ve refleks gözyaşları arasındaki dengeye, tatmin edici göz kırpma refleksi eklenince, gözler rahat, kaygan, nemli ve iyi korunur. Gözyaşını oluşturan bileşenlerin yeterli miktarda üretilmemesi ya da bir bileşenin eksik olması göz yüzeyi üzerinde kuru noktaların oluşmasına neden olur. Bu durumda da göz ile göz kapağı arasında sürekli bir sürtünme meydana gelir. Örneğin gözyaşı kuruluğu olan hastalarda, gözlerde sürekli bir yanma ve göz içine kum dolmuş hissi yaşanır. Gözler batar, kaşınır, şişer, kızarır, daha kolay enfekte olur ve hastalığın ileri aşamalarında korneadaki hasara bağlı olarak hasta gözünü kaybedebilir.” dedi.

Göz kuruluğunun sinyalleri nelerdir?
Göz kuruluğunun belirtileri arasında; batma, göz içinde yabancı cisim hissi, çapaklanma, akıntı, kapakların birbirine yapışması, kızarıklık, kaşınma, yanma, devamlı veya aralıklı gözyaşı akıntısı, ışığa hassasiyet, gözlerde ağrı veya hassasiyet, göz kapağı iltihabı, gözlerde yorgunluk hissi,sayılabilir.

Göz kuruluğunun ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler nelerdir?

Ortamın etkisi; Yüksek yerler, güneşli, kuru, rüzgarlı havalar, ısıtıcı ve klimalar gözyaşının buharlaşmasını arttırır ve göz yüzeyini kurutur.

Göz kırpma; Gözyaşının göz yüzeyine yayılarak kayganlığının sağlanması göz kırpma ile sağlanır. Göz kırpma ile göz yaşı, gözyaşını boşaltan kanallara doğru itilir, burun ve boğaza gider. Göz kırpmanın azaldığı bilgisayar kullanımı, televizyon izleme, kitap okuma gibi aktivitelerde kuruluk şikayetleri artar.

Yaşlanma; Gözyaşı üretimi yaşlanma ile azalır. Hatta, 65 yaşında devamlı gözyaşı üretimi, 18 yaşına göre %60 azalır. Göz yüzeyini kaygan ve nemli tutmak için devamlı salınması gereken gözyaşı üretiminin azalması, refleks gözyaşının artmasına sebep olur ve sulanma meydana gelir.

Kontakt lens kullanımı; Gözyaşı buharlaşmasını çok arttırabilir. Bu da tahriş, enfeksiyon, kontakt lens üzerinde daha fazla protein birikimi ve ağrıya sebep olabilir.Kuru gözde kontakt lens intoleransı sık görülür.

İlaçlar; Dekonjestanlar, antihistaminler, diüretikler, kalp ve ülser ilaçları, antidepresanlar göz kuruluğuna sebep olabilirler.

Kuru göz sebepleri nelerdir ?
Çoğunlukla sebebi belli değildir. Kuru göz birlikte herhangi bir sistemik hastalık veya göz hastalığı bulunması şart değildir. Bunun yanında; Gözyaşı salınımı yapan gözyaşı bezinde doğuştan yetersizlik, gözyaşı bezinin iltihabı, bir çok romatizmal hastalığın gözyaşı bezinin çalışmasını olumsuz olarak etkilemesi, (romatoid artrit, psöriyatik artrit, sarkoidoz gibi) kirpik diplerinde bulunan meibomius bezlerinin iltihabı gibi durumlara bağlı olarak da kuru göz hastalığı ortaya çıkabilir.

Kuru göz tedavisi nasıl yapılır?
Gözyaşı damlaları, gözyaşı drenajını engellenmesi, doğal gözyaşının takviyesini ve birikmesini sağlar. Bunun için damla ve jel preparatları kullanılmaktadır.Özellikle şiddetli kuruluk durumlarında gözyaşını boşaltan kanalların tıkanması çeşitli yöntemlerle olabilir (tıkaç kullanılması, cerrahi yöntemler, koterizasyon)


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>