Kadınlarda Yeniden Meme Yapılmasıı
Yaşamı boyunca kadının memesinde bir sertlik fark etmesi ya da ağrı gelişmesi sık rastlanılan bir durumdur. Opt. Dr. Nuri Battal'ın yazısını okumak için tıklayın!
Yaşamı boyunca kadının memesinde bir sertlik fark etmesi ya da ağrı gelişmesi sık rastlan bir durumdur. Memede fark edilen sertliklerin, kitlelerin ve değişikliklerin büyük bir çoğunluğu kanser değildir. Eğer kanser ise bile meme kanseri, en kolay taranabilen ve erken teşhisi hayat kurtaran bir kanser türüdür.
Meme kanseri kadınlar da en sık karşılaşılan kanser türüdür. Sıklığı sürekli artış göstermektedir. Sadece ABD'de her yıl 200 000 yeni meme kanseri olgusu ortaya çıkmakta, her yıl yaklaşık 45 000 kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Tüm dünyada her yıl meme kanserinden ölenlerin yaklaşık 700 000 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Her 8-10 kadından birinin yaşamı süresince kansere yakalandığı bildirilmektedir.
Yayılım göstermeden, erken dönemde tanı konması durumunda, hastaların %95'inden fazlası hayatta kalmaktadır. Tanı yöntemlerindeki hızlı ilerlemelere karşın meme kanseri özellikle 35-55 yaş grubu kadınlar arasında önde gelen ölüm nedeni olamaya devam etmektedir.
En iyi tedavi erken teşhistir . En ufak bir şüphede mutlaka doktora müracaat edilmelidir.
Meme kanseri nedir...
Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanallarını döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denir.
Yeniden meme yapılması nedir...
Meme rekonstrüksiyonu yani kanser veya başka bir nedenle memesini kaybetmiş olan hastalara yeniden meme yapılması ve kadının yeniden normal görünüme kavuşması günümüzde oldukça sık talep edilen ve yapılması son teknolojik gelişmelerle iyice kolaylaşmış bir uygulamadır. Yeni gelişen teknikler ve araçlarla plastik cerrahlar artık aslına oldukça yakın ve doğal görünümlü göğüsler yapabilmektedir.
Günümüz modern meme kanseri cerrahisinde artık kanser nedeniyle memesi alınmak üzere ameliyata yatan hastalar yeni yapılan memeleri ile kalkmaktadır. Yani onarım hemen yapılmakta ve hastalar hiç memesiz kalma psikolojisini yaşamamaktadır. Bu onarım hemen yapılabildiği gibi meme alındıktan bir süre sonrada yapılabilmektedir. Fakat bu hemen yapılmasından daha zor ve sıkıntılı olmaktadır. Ülkemizde henüz bu sistem tam oturmadığı ve hastalar tam bilgilendirilmeği için birazda sosyo-ekonomik nedenlerle kanser ameliyatından sonra hastalar memesiz kalarak organ kaybı ve sakat kalma, yarım insan olma gibi psikolojik stresler yaşamaktadır.
Memenin yeniden yapılmasının amacı, ameliyat sonrası en önemli ve görünen saklanması zor olan bir cinsel organını kaybeden kadının yakalandığı hastalığa rağmen kendisini yarım ve sakat bir insan olarak görmesine engel olmak olmaktır. Bu psikolojik durumdan kurtulan hasta moral olarak daha sağlam ve sağlıklı olacağından hastalığı ile daha kolay mücadele edebilecektir.
Meme onarımı için en uygun adaylar kimlerdir...
Pek çok meme kanseri hastası meme alındıktan hemen sonra meme onarımı için uygundur.. Yani meme kanseri tespit edilen hemen hemen tüm hastalar meme alındığı anda hemen meme onarımı için adaydırlar. Ancak bazı hastalar fazladan bir ameliyat olayı başlangıçta istemeyip yada genel cerrahların tavsiyesi ile beklemeyi ve ikinci bir seansta onarım istemektedir.
Ayrıca sağlık durumu bu ameliyatı kaldıramayacak hastalar, ileri derecede şişmanlığı olanlar, yüksek tansiyonu alanlar ve sigara içenler sonradan onarım için bekletilebilirler.
Yine de memesi alınacak olan bu tip hastalar önceden psikolojik olarak hazırlanıp bu onarımın ilerde de yapılabileceği konusunda bilgilendirilerek geleceğe daha pozitif bakmaları sağlanmalıdır.
Riskleri nelerdir..
Sigara içimi yara iyileşmesi gecikmesine neden olacağından içilmemesi gerekir. Kanama enfeksiyon gibi yan etkiler her ameliyattaki kadardır. Dikkatli cerrahi uygulama ve steril ameliyat şartları sağlanarak bunlar en aza indirilir.
Yeniden meme yapılması meme kanserinin tekrarlamasına neden olmaz. Uzun süre memesiz kalan bazı hastalarda yeniden meme yapılması sonrasında bazen adaptasyon sıkıntısı yaşayabilirler.
Cerrahi planlama...
Meme kanser tespit edilen hastalar meme alınması ameliyatı yapılmadan onarımı da planlamaya başlayabilirler. İdeali memeyi alacak olan genel cerrah ile onarımı yapacak oln plastik cerrahın birlikte hareket ederek en iyi strateji ve tekniği belirlemeleridir.
Hastanın sağlık durumu incelendikten sonra plastik cerrahlar ne tip bir ameliyat yapılacağını ve hangi tekniğin daha uygun olacağını ve hedefleri açıklarlar . Yeniden meme yapılması hastanın görünümünü daha iyi hale getireceği gibi kendine güvenini yeniden kazanmasını sağlayarak mutlu olmaları ve hastalığın tedavisi sırasında morallerinin daha yüksek olması sağlanmış olacaktır. Hasta ameliyat öncesi yapılan çeşitli testlerle ve tahlillerle incelenerek ameliyat engel bir durum olup olmadığı tespit edilir. Eğer gerekiyorsa sigara bıraktırılır ve aspirin gibi kanamayı artırıcı kullandığı bazı ilaçlar kesilir.
Ameliyat nerede ve nasıl yapılır...
Meme onarımı birden fazla ameliyatın bir arada yapıldığı bir ameliyattır ve mutlaka tam teşekküllü bir hastanede yapılması uygundur. Yapılacak olan ameliyatın tipine göre hastanede 1-3 kadar kalmayı gerektirir. Genel anestezi uygulanır.
Yeniden meme onarımı için pek çok cerrahi yöntem bulunmaktadır ve plastik cerrah hasta ile konuşarak hangisinin daha uygun olacağını birlikte kararlaştırır.
Cilt genişletme tekniği..
En sık kullanılan yöntemdir. Birinci seansta hastanın meme alınan yerde kalan derisi ve kas altına yerleştirilen doku genişletici denilen özel bir balon ile 1-2 ay içinde yavaş yavaş şişirilerek genişletilir. Daha sonra cilt yeterince genişleyince ikinci seansta bu balon çıkarılarak yerine kalıcı silikon jelli veya tuzlu su içeren meme protezi yerleştirilir. Daha sonra da meme ucu yapılır. Bazı hastalar da genişletme gerekmez ve cerrah ilk seansta kalıcı meme protezini yerleştirir.
Flap tekniği...
Bu teknikte meme yapmak için protez yerine hastanın kendi vücudunun diğer bölümlerinden alınan dokuları kullanılır. Örneğin sırt, karın, veya kalçalar gibi. Mesela karının alt kısmından alınan deri yağ ve kas dokusu göğüs bölgesine aktarılarak ve yeniden şekillendirilerek yeni meme oluşturulur. Doku alınan yerler kapatılır.Daha sonra meme başı yapımı veya revizyonlar gibi ufak girişimler lokal anestezi ile yapılabilir.
Diğer memede eğer hasta isterse yeni yapılan meme ile uyumlu hale getirilir.
Ameliyat sonrası...
1-3 hafta içinde hasta normal yaşamına döner. Plastik cerrahın tercihine göre hasta 1-3 gün içinde hastaneden çıkabilir. İzler zaman içinde büyük oranda silikleşir. 4-6 hafta kadar ağır yük kaldırmak, fazla efor gerektiren spor hareketleri ve cinsel aktivasyon sakıncalıdır.
Yeni görüntü nasıl olacak...
Meme alınma ameliyatı ile aynı anda meme onarımı yaptıran hastalar memelerinin yokluğunu yaşamayacakları için adaptasyonları çok daha kolay olacaktır. Yeni meme eskisine oranla biraz daha sert ve yuvarlak olacaktır. Meme alındıktan bir süre sonra meme onarımı ameliyatı yaptıranlar da ise ciddi bir vücut imajı düzelmesi olacak buraya daha önce doldurmak için koydukları maddelerin rahatsızlığından kurtulacak ve kendilerine olan güvenleri yerine gelecek bu sayede hastalıklarını daha kolay göğüsleyeceklerdir..
Opt. Dr. Nuri Battal
“Seksten sonra ne düşünüyor ?”
“Bedük `Bi Dans Etsek` Turnesi Başlıyor”
“Orkid’in Marka Elçisi Genç Tenis Yıldızı İpek Soylu!”
“Bu Hafta Vizyondaki Filmler!”
“Serotonin ve Kalsiyumun Sekse Etkisi”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32