SAĞLIKLI YAŞAM

Kadınların Hayatındaki Yumurtalık Kistleri

Ostrojen kadınlık hormonu olarak adlandırılır ve kadında ciltten kemiklere kadar olan her fonksiyonda etki yapar.
 
   
 
 
     

Normalde her ay bir yumurta atılır. Bu olay genellikle adetin tam ortasında olur ve atılan yumurta erkekten gelen sperm ile döl yatağı da denilen fallop tüplerinde birleşirse gebelik oluşur. Ayrıca yumurtalıklardan salınan hormonlar östrojen ve projesteron denilen hormonlar başta olmak üzere vücudun hemen her yerinde etkili olurlar. Özellikle ostrojen kadınlık hormonu olarak adlandırılır ve kadında ciltten kemiklere kadar olan her fonksiyonda etki yapar.

Menopoz denilen dönemde yumurtalıkların bu hormonu yapmasının durmasından dolayı önemli eksiklik belirtilerini kadınlar yaşamaya başlar. Kadın hayatında bu kadar önemli olan yumurtalıkların çeşitli aksaklıkları bulunur. Bunlardan en sık rastlananları yumurtalık kistleridir. Kist kavramı sıklıkla kadınların kafalarını kötü huylu tümörlerle yani kanserle birleştiğinden bu konuda bilgilenmeleri elzem görülmektedir.

Genç yaşta görülen kistlerin çoğu basit iyi huylu oluşumlardır ve yumurtlama kistleri olarak adlandırılırlar. İçerisinde yumurta bulunan folekül denilen yapıların yumurtlamanın olamamasına bağlı olarak genişlemesiyle gelişen bu kistler çoklukla hiçbir tedavi verilmeden veya birkaç aylık özel hormon tedavisi ile ortadan kalkarlar ve ameliyat edilmelerine gerek kalmaz. Maalesef bu kistler lüzumsuz olarak ameliyat edilebilmektedir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>