SAĞLIKLI YAŞAM

Karın Ağrınızın Sebebini Biliyor Musunuz?

Bazen fazla kaçan yemeklerden sonra bazense bilmediğimizin bir hastalığın ilk belirtisi olarak karşımıza çıkıyor.
 
   
 
 
     

Günlük hayatımızda en sık yaşadığımız sağlık problemlerinin başında karın ağrıları geliyor. Öyle ki, yaşadığımız basit bir karın ağrısı bile bazı durumlarda ciddi bir hastalığın habercisi olabiliyor. Avrasya Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, karın ağrılarının sebeplerini anlatıyor.

Epigastrik ağrılar (Mide bölgesindeki ağrılar)

Genellikle göbek üstünde hissedilir. Bu bölgedeki ağrılar en sık sebebi gastrittir. Gastritte genellikle mide ağrısı tok karına ve beraberinde şişkinlik, hazımsızlık vardır. Mide ülseri ağrıları genellikle aç karına ve sırta vuran ağrılar şeklindedir. Özellikle gece uykudan uyandırır, yemek yeme bir süre ağrıyı azaltır.

Mide kanserinde ağrı şiddetli ve beraberinde bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı vardır. Bu bölgede daha az sıklıkta ağrı sebebi pankreas bezi iltihabı ve pankreas kanseridir. Pankreas kanserinde ağrı genellikle mide ağrısıyla karışır. Mide bölgesinde başlayıp kuşak gibi beli saran ağrılardır. Genellikle öne eğilince hafifler. Mide delinmesinde ağrı göbek üstünde başlar. Şiddetli kıvrandırıcı ağrıdır. Beraberinde karın duvarında sertlik vardır. Ağrı göbek üstünden başlayıp tüm karına yayılır.

Karın sağ üst bölge ağrıları

Öncelikle bu bölgede bulunan organların (Safra kesesi, karaciğer, sağ böbrek, safra yolları, bağırsakların sağ kesesi) ağrılı hastalıkları düşünülmelidir.

Safra kesesi ve safra yollarına bağlı ağrılar: Safra taşlarında ağrı karın sağ üst bölgesinde duyulur. Ağrı sıklıkla ağır yağlı yemeklerden sonra görülür, şişkinlik ve gaz şikayeti vardır. Safra kesesinde taşlı veya taşsız iltihap olduğu zaman ağrı daha şiddetli ve süreklidir. Beraberinde bulantı, kusma ateş olabilir. Eğer safra yollarında taşa bağlı tıkanıklık varsa ağrıyla birlikte sarılıkta olur. Safra kesesi ağrılarında ağrı sırta ve sağ omuza yayılabilir.

Karaciğer hastalıklarında ağrı sağ üst bölgede ve künt ağrı şeklindedir. Viral hepatitlerde ağrı önce mide bölgesinden başlar bulantı şiddetli iştahsızlık ve idrar renginde koyulaşma vardır. Bir kaç gün sonra ağrı sağda karaciğer bölgesinde belirginleşir.

Karaciğer kanserinde ağrı daha şiddetli ve beraberinde kilo kaybı vardır. Bazen sarılıkta olabilir. Bağırsak kanserinde ve diğer bağırsak hastalıklarında bu bölgede ağrı olabilir.

Karın sağ alt bölge ağrıları


Apandisit, idrar yolları, sağ yumurtalık bağırsakların bir kısmı buradadır ve bu organların hastalıklarında ağrı bu bölgede duyulur. Akut apandisit de ağrı genellikle mide bölgesinde başlar ve tüm karına yayılır. Hastalık ilerledikçe ağrı sağ alt bölgede yerleşmeye başlar. Beraberinde ateş bulantı iştahsızlık vardır. İdrar yolları iltihabında sağ ve sol karın alt bölgelerde özellikle boşluklarda ağrı olabilir. Böbrek taşı düşüren hastalarda taşın düştüğü yere bağlı olarak sağ ya da sol tarafta şiddetli kıvrandırıcı kusmanın eşlik ettiği ağrılar olur. Şiddetli ağrı boşluklardan başlayıp kasıklara ve bacaklara yayılır. Beraberinde idrara sık çıkma idrar yaparken yanma ve idrar renginde koyulaşma olur.

Karın sol alt bölge ağrıları

Bu bölgede sağda olduğu gibi idrar yolları, yumurtalık ve bağırsaklar mevcut. Ağrı sıklıkla iritabl bağırsak sendromu (kolit) , kolon kanseri, yumurtalık, idrar yolları iltihabı ve idrar yolları taşları görülür. Kolitte karın ağrısı sol alt kadranda olur.

Beraberinde kabızlık ve şişkinlik vardır bazı durumlarda ishal de olabilir. Bağırsak kanserlerinde de ağrı bu bölgede gözlemlenebilir. Bu hastalarda genellikle kabızlık ve kanama vardır.

Karın Sol Üst Bölge Ağrıları


Bu bölgede dalak, bağırsak, böbrek, pankreasa ait hastalıklarda ağrı olabilir.

Karın Göbek Altı Bölge Ağrıları


Jinekolojik hastalıklar, İdrar yolları ve bağırsak hastalıklarında bu bölgede ağrı duyulur. Bu bölgedeki en sık ağrı sebebi sistiktir. İdrar yolu enfeksiyonu ağrıyla birlikte idrar renginde koyulaşma ve idrara sık çıkma olur. Karın ağrılarında tanı öncelikle hastanın şikayetleri ve muayenesi ile başlar. Hastanın şikayet ve muayene bulgularına göre hastaya uygun tetkik istenir.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>