SAĞLIKLI YAŞAM

Kendi kendine terapi

Toplumda çok sık karşılaşılan ruh hastalığı olan depresyon konusunda en etkili tedavi, kişinin durumun farkına varıp tedaviyi kabul etmesi olarak gösteriliyor.
 
   
 
 
     
Kent yaşantısının getirdiği sorunlar, pek çok insanda tarif edemediği sıkıntılara yol açıyor. Modern hayatın zorlukları sizi giderek bunaltıyor ve hayattan zevk alamaz hale geldiyseniz durumunuz tek cümleyle açıklanabiliyor: 'Hoşgeldin depresyon!'

Çağın en büyük ruhsal hastalıklarından depresyon, çok sık karşılaşılsa da çaresiz değil... Uzmanlar bu konuda en önemli yardımcının insanın kendisi olduğunu belirtiyor.

Destekleyici yaklaşım

Bu konuda görüş bildiren uzlanlar, depresyonlu hastaların fiziki ve ruhsal durumuyla ilgili şunları söyledi: 'Depresyondaki kişinin yüzü üzüntülü, omuzları çöküktür, az bakımlıdır. Hareketleri yavaştır. Sıkıntılı ve tedirgin görünür. Çok yavaş ve alçak bir ses tonuyla konuşur. Duygularında üzüntü ve acı vardır. Sık sık sebepsiz ağlar. Çabuk öfkelenir, duygularını yitirmiş gibi hisseder. Eskiden yaptığı şeylere karşı isteksizdir. Geçmişteki olumsuz olayları sürekli hatırlar ve gelecek için umutsuzlanır. Kötü giden herşeyden kendini sorumlu tutar ve kendini işe yaramaz ve değersiz hisseder. Çoğunlukla iştahta azalma ve kısa sürede zayıflama ortaya çıkar. Uyku bozukluğu söz konusudur. Buna bağlı olarak enerji azlığı, güçsüzlük, halsizlik ve çabuk yorulma görülür. Cinsel isteksizlik ortaya çıkar. Depresyonun tedavisi ilaç tedavisi ve psikoterapi ile gerçekleşiyor. Destekleyici bir yaklaşımın ardından depresyona yatkınlık doğuran kişilik özellikleri ele alınıp, eğilimlerin değiştirilmesi, duygularını açığa vurması öğretiliyor. Olumsuz ve karamsar değerlendirilmelerin değiştirilmesi sağlanıp, aile çevresi hastalık konusunda bilinçlendiriliyor.'

Geleceğinizi planlayın

- Kendiniz ve geleceğinizle ilgili planlar yaparken gerçekçi olun. Kendinizi iyi hissetmeniz zaman alabilir. Yapmanız gereken işler altından kalkılmayacak kadar büyük olduğunda, parçalara ayırarak ilerlemeye deneyin.

- Amacınıza ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin. - Depresyonun ne olduğunu öğrenin. Doktorunuza sormaktan çekinmeyin.

- Kendinizi iyi hissetmayi sağlayacak uğraş ve ortamlara yönelin.

- Kendinizdeki gelişmeleri ve ilerlemeleri göz ardı etmeyin.

- Hareketsiz kalmamaya çalışın.

- İnsanlardan soğumamaya gayret edin.

- İntihar düşünceleri ortaya çıkarsa, bunları mutlaka doktorunuza, ailenize ya da arkadaşlarınıza anlatın.

- Sabırlı olun. Kendinizi iyi hissetmeniz belirli bir zamanınızı ve çabanızı gerektirecektir.

Kaynak: Güneş

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>