Klavye başı egzersizleri
Bilgisayar başında çalışanlar; işte klavye önünde yapabileceğiniz yoga egzersizleri…
Önereceğimiz hareketlerin temel tekniği, doğru nefes alıp, vermek.
En önemli enerji tazeleyici'leri olarak tanımlanan yoga egzersizlerinde derin bir nefes alıp, bu nefesi yavaş yavaş veriyorsunuz. Doğru nefes almakla, dinginleşiyor, konsantrasyonunuzu artırıyorsunuz. Yoga egzersizleri aynı zamanda kan dolaşımına daha fazla oksijenin nüfus etmesini ve zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak, enerjinin daha verimli kullanılmasını da olumlu etkiliyor.
İş yerinde işin yoğunluğu ve günün stresinden yakınıyorsunuz belki. Ama önerdiğimiz egzersizleri 15 dakikalık küçük bir molada bile yapabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken ayakkabılarını çıkarmak ve yere yalın ayak (çorapla basmanızın da bir mahsuru yok!) basmak.
GÖZ İÇİN YOGA EGZERSİZLERİ
Bilgisayarın en fazla etkilediği organlardan biri olan gözler, hava kirliliği, polenler, toz ve ekran parlaması yüzünden rahatsız oluyor. Ancak gözleri dinlendirmek de sanıldığı kadar zor değil. Birkaç basit göz jimnastiği, hem gözlerdeki yorgunluğu azaltıyor hem de şişliğini ve kızarmasını önlüyor. Bunun için: Uzun ve derin nefes alın ve çenenizi yavaşça göğsünüze doğru indirin. Omuzlarınız düşük ve geride, ellerinizi uyluklarınızın üstünde veya yanınızda serbest bırakın. Gözlerinizi kapatın ve yukarı doğru bakın. Beş veya daha fazla uzun ve derin nefes almaya başlayın ve omuzlarınızı serbest bırakın. En sola doğru bakarken yavaşça nefes alın, sonra en sağa bakarak yavaşça verin. Başınızı ve omuzlarınızı kımıldatmayın. Hareketi üç kez tekrarlayın ve sonra on saniye süresince gözlerinizi kırpın. Gözlerinizi yavaşça kapatın ve üç derin nefes alarak gevşeyin. Böylelikle yorgun olan gözleriniz yatışacak, güçlenecek, kavrama gücü artacak ve dikkatinizi toparlamanızı sağlayacak.
EGZERSİZLERE BOYUNDAN BAŞLAYIN
Tüm gün klavyenin başında oturarak çalışmak, boynunuz ve omuzlarınız için ağrılara neden olur. Uykusuzluk ve uygunsuz diyetler de; boyun ve omuz ağrılarınızın şiddetlenmesine neden olurlar. Engellerden kaçınmak yerine onların üzerine gitmelisiniz ki onlardan nasıl kurtulacağınızın püf noktalarını bilebilesiniz. İşte boynunuza iyi gelecek egzersizler:
• Dik olarak oturun. Ayaklarınızı yere tam basın. Yavaşça çenenizi göğsünüze yaklaştırın ve üç kez derin ve uzun nefes alın.
• Ardından ayaklarınız düz yerde durmalı ve sırtınız dik olarak oturmalısınız. Yine derin nefes alın. Nefesinizi verirken, sol kulağınızı yavaşça sol omzunuza doğru çevirin. Çenenizi göğsünüze yaklaştırırken, derin nefes alıp yavaşça verin. Sağ kulağınızı sağ omzunuza doğru çevirirken, derin nefes alıp yavaşça verin. Çenenizi göğsünüzden uzaklaştırırken, derin nefes alıp yine yavaşça verin.
• Sırtınız dik ve her iki ayağınız yere düz basar şekilde oturun. Avuç içleriniz içe bakar halde, kollarınız yanda olmalı. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çevirerek yavaşça nefes alın, geriye aşağıya doğru çevirmeye devam ederken yavaşça nefesinizi verin.
SIRADA GÖĞÜS VE ELLER VAR
Her gün klavyeyi en çok kullanan uzvunuz hiç şüphesiz elleriniz. Onları dinlendirmek için işte önerilerimiz:
• Sırtınız dik, iki ayağınız yere tam basar vaziyette oturun. Ellerinizi, parmakları ve avuçları bitiştirerek kalbinizin üzerinde birleştirin (Hintlilerin selamı gibi.)
• Parmak uçları yukarıda, avuçlarınızı birbirine doğru sıkıca bastırarak, yavaşça nefes alın. Selamlama pozunu koruyarak, yavaşça nefes verirken, ellerinizi mümkün olduğunca aşağı doğru indirin.
• Selamlama pozuna devam ederek, nefes alırken ellerinizi yavaşça kalbinizin hizasına kadar kaldırın. Sonra, yavaşça nefes vererek ellerinizi indirin. Bunu beş ile on kez arasında tekrarlayın.
• Hareketi tamamlamak için ellerinizi göğsünüzün önünde tutarak nefes alın, sonra, çenenizi göğsünüze bırakarak nefes verin.
• Şimdi yine sırtınız dik, iki ayağınız yere tam basar vaziyette oturun. Parmaklarınız iç içe geçmiş ve avuç içleriniz birbirine değer halde, omuzlarınızı serbest bırakarak kollarınızı göğsünüz hizasında ileri doğru esnetin.
• Sırtınızı dik tutarak, kollarınız ve ellerinizle olabildiğince dışa uzanın. Yavaşça nefes alırken, kollarınızı başınızın tepesi hizasına doğru yükseltin. Tüm omurganızın uzayarak esnemesini sağlayın.
• Omurganızın esnediğini hissederek, yavaşça nefes verirken, ellerinizi kalbinizin hizasındaki konumuna tekrar indirin. Bu kolay egzersiz sayesinde; nefes alıp vermeniz kolaylaşacak, kendinize olan güveniniz artacak, kendinizce içsel bir uyum yaratacak ve acıma hissiniz artacak.
“19. Roxy Müzik Günleri Başlıyor”
“Babam ve Oğlum`u İzlerken Gözlerim Doldu!...”
“Can Dündar: Ta ki özgür bir ülkeyi ve onun özgür medyasını inşa edene dek...”
“Yeniköy’ün Gözdesi Fonduralı”
“Faik Sönmez’le “bugün ne giysem?” sendromuna son!”
“Vajinal enfeksiyonlara dikkat”
“Bulaşan rimele pamuklu çubuk”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32