Günde 11 saatten fazla oturanların, 4 saatten az oturanlara oranla 3 yıl içerisinde ölme riskleri %40 daha fazla. Gündelik yaşamımızın önemli bir kısmını iş yerinde geçiriyoruz. Kimimiz iş gereği bütün gün doküman okuyor, kimimiz de öğle araları da dâhil masanın başından ayrılmıyoruz. Bir başka deyişle, günlük zamanımızın büyük bölümünü hareketsiz geçiriyoruz. Doktorlar ise sağlıklı bir yaşam için masa başında çalışan milyonlarca insanı iş yerlerinde hareket etmeye çağırıyor.
2012 yılında University of Sydney's School of Public Health tarafından 200.000 den fazla kişi üzerinde yapılan araştırma bireylerin fiziksel aktivite seviyelerini, kilolarını ve sağlık durumlarını inceledi. Araştırma sonucu günde 11 saatten fazla oturanların, 4 saatten az oturanlara oranla 3 yıl içerisinde ölme risklerinin %40 daha fazla olduğunu gösterdi ve uzun saatler oturmanın ölümcül olabileceğine vurgu yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmaları da hareketsiz yaşamın ölüm riskleri arasındaki yükselişini resmediyor. 2002 Dünya Sağlık Raporu’na göre fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7. sırada yer alırken 2010 yılı verilerinde küresel ölüm faktörleri arasında 4. sıraya yükseldi.
St. Luke’s-Roosevelt hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. David Cohen uzun süre oturmanın, sigara kadar etkili olduğunu belirtirken, sedanter (hareketsiz) bir yaşam sürmenin kalp rahatsızlıkları, obezite, diyabet, kanser ve hatta erken ölüm riskini arttırdığını belirtti.
Aktif Yaşam Derneği Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu konu ile ilgili “Teknolojinin ilerlemesi aslında hareket dizayn edilmiş bedenimizi giderek hareketsizliğe itmekte, hareketsiz yaşam tarzı da başta obezite, diyabet , kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Uzun süre ofiste, masa başında çalışan kişiler için bu hastalıklara yakalanma riski daha da fazladır,”görüşünde bulundu.
Daha az oturmak ve gün içinde aktif olmak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı için gerekli en önemli faktörlerden biri. Çalışmalar, iş yerinde fiziksel olarak aktif olan bireylerin daha az stresli ve çok daha üretken olduğunu gösteriyor. Siz de iş yerinizde aktif olabilirsiniz.
• Araba kullanıyorsanız arabanızı işyerinizden biraz uzağa park edip yürüyebilirsiniz. Toplu taşıma aracı kullanıyorsanız bir iki durak önce inip yürümeyi tercih edebilirsiniz.
• Bisiklet de bir ulaşım aracıdır. İşe bisiklet ile gitme imkânınız varsa değerlendirebilirsiniz.
• Saat başı veya belirlediğiniz daha kısa/uzun aralıklarla size biraz hareket etmenizi hatırlatacak bir alarm kurabilirsiniz.
• Kısa bir konuşma veya doküman paylaşımı için iş arkadaşınıza elektronik posta göndermek yerine yanına yürüyebilirsiniz.
• Asansörler yerine merdiven tercih edebilirsiniz.
• Ellerinizi kafanızın arkasında birleştirerek geriye doğru 8-10 saniye gerinebilirsiniz.
• 8-10 kez ip atlar gibi sıçrayabilirsiniz.
• Sandalyede otururken sandalyenin kolçaklarından tutup kendinizi yukarı doğru kaldırabilirsiniz (8-10 kez).
• Sandalyenin ucuna oturup bacaklarınızı karnınıza doğru çekip ileri uzatabilirsiniz (8-10 kez).
• Ayağa kalkıp yavaş yavaş sandalyeye kadar çöküp oturmadan tekrar doğrulabilirsiniz (8-10 kez).
“NİLO’nun Yaşamından Kesitler”
“Çocuğunuzu nasıl uyutacaksınız?”
“Barok Müziğin Devleri 7 Aralık’ta Cemal Reşit Rey`de Buluşuyor”
“Ramazan Sonrasında Beslenmeye Dikkat!”
“70. Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu!”
“Uluslararası Edirne Film Festivali 20-26 Kasım Tarihlerinde”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32