SAĞLIKLI YAŞAM

Sağlık için balık...

Kalp ve damar sağlığı açısından balık hayatımızın ayrımaz bir parçası olmaya başladı. Hücre sağlığı açısından son derece önemli...
 
   
 
 
     
Piyasada ucuza satılan hamsi ve sardalya, beyaz etli ve pahalı olan levrek, çipura gibi balıklara göre daha yüksek doymamış yağ asiti içeriyor.

Çok doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA, hücre membran yapısında yer alıyor ve hücre sağlığı açısından son derece yararlı. Bu asitler, çocuklar ve gelişme çağındakiler için ayrı bir önem taşıyor.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Polat, mükemmel bir yağ asidi kaynağı olan balığın, kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli vitaminler içerdiğini söyledi. Özellikle hamsi, sardalya ve uskumru gibi göçer deniz balıklarının doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA bakımından son derece zengin olduğunu belirten Polat, "Çok doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA’nın, hücre membran yapısında yer aldıkları ve hücre sağlığı açısından son derece önemli olduğu bilinmektedir. Bu asitlerin, çocuklar ve gelişme çağındakiler için ayrı bir önemi vardır" dedi.

Balık etinin daha az bağ dokusu içerdiği için sindiriminin diğer etlere göre daha kolay olduğunu ve çocuklar ile yaşlıların rahatlıkla tüketebilecekleri bir besin maddesi olduğunu ifade eden Polat, şunları kaydetti: "Balık eti, aynı zamanda A,D,E ve B grubu bazı vitaminlerce ve yine potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko gibi makro ve iz elementlerce zengin bir besin kaynağıdır. Halk arasında (Ucuz balık, pahalı balıklara göre daha az besleyici değere sahiptir veya daha az değerlidir) gibi yanlış bir inanış var. Balıkların insan beslenmesindeki önemi dikkate alındığında, bu doğru bir tanımlama olmaz. Örneğin piyasada ucuz fiyatlarla satılan hamsi, istavrit, sardalya ile daha pahalı fiyatlarla satılan levrek, uskumru ve palamut gibi türlerin ham protein değerleri arasında önemli bir fark yoktur."

Polat, piyasada halkın çok ucuza alıp tüketebileceği hamsi ve sardalyanın, et yapıları nedeniyle daha yüksek yağ oranına sahip olduğunu belirterek, "Hamsi ve sardalya, beyaz etli bir tür ve pahalı olan levrek ile çipura gibi balıklara göre çok daha yüksek doymamış yağ asitleri miktarına sahiptir" dedi.

Polat, en yüksek kalitedeki balık unlarının da hamsi ve sardalyadan elde edildiğini söyledi. Hamsi ve sardalyanın, yem sanayiinin en önemli hammaddesi olduğunu ifade eden Polat, "Balık, sadece doğrudan insan gıdası olarak değil, aynı zamanda hayvan beslemede kullanılan yemlerin de en önemli hammaddesidir. Örneğin dünyada üretilen balık unlarının yaklaşık yüzde 50-60’ı kanatlı hayvanlar yeminde, yüzde 20’si domuz yeminde, yüzde 14-16’sı balık ve karides yeminde kullanılmaktadır" dedi.

Polat, balıkların derin dondurucuya konulmadan önce mutlaka iç organları, pulları ve solungaçlarının temizlenmesi, streç film gibi bir malzemeyle ambalajlanıp, üzerine tarih ve balığın türünün yazılması, porsiyonlara bölerek dondurulması, dondurucudan çıkarılan balığın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği uyarılarında da bulundu.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>