Ses sanatçıları, öğretmenler, imamlar, çağrı merkezi çalışanları, pazarcılar gibi birçok farklı meslek grubunda çalışan kişiler işlerini yapabilmek için seslerini kullanıyor. Birçok kişi sesindeki bozulmanın işaretlerini ve belirtilerinin farkında olmayabiliyor ve çoğunlukla da bu sorunun tedavi edilmesini göz ardı edebiliyor. Bu nedenlerle onarılamayan hasarlar oluşuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral 16 Nisan Dünya Ses Günü kapsamında ses sağlığı ve sesin korunmasına ilişkin ipuçları verdi.
Birçok farklı ortamda ‘sosyal, iş veya okul’ için sesimizi kullanıyoruz. Bir iş sunumu, koro performansı, ya da sohbet ederken günlük yaşamımızda sesimizin önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral “Ses sorunu genellikle ilk olarak ses kısıklığı ile kendini belli ediyor. Tüm dünyada kutlanan 16 Nisan Dünya Ses Günü’nde çocuk – genç - yetişkin ve yaşlıların ses sağlığını değerlendirilmesi, geliştirilmesi ya da sağlıklı sesin koruması ve sağlıklı ses alışkanlıklarının teşvik edilmesi sağlamak amaçlanıyor. Özellikle yüksek ses gerektiren meslekler başta olmak üzere sesindeki bozulmanın işaretlerini takip edip önlemini almalı. Sesinde sorun olanlar hastaneye başvurmalı” dedi.
Sesinizde aşağıdaki belirtiler varsa dikkat!
• Ses kısıklığınız çalışmanızı engelliyorsa;
• Yutma güçlüğü varsa;
• Ses kısıklığı özellikle iki haftadan uzun sürerse;
• Boyunda şişlik hissederseniz;
• Bir ses sanatçısı iseniz ve sesiniz performansınızı etkiliyorsa;
• Nefes almada zorlanıyorsanız ve buna ses değişikliği eşlik ederse;
bir uzmana başvurun.
Ses bakımı için ipuçları:
SU İÇİN: Her gün (6-8 bardak) su içilmesi ses korumak için gereklidir. Ses telleri en basit ses üretimi ile son derece hızlı titrer; su tüketimi ile nemli kalan ses telleri titreşim yapabilmesi için zorlanmaz. Kafein tüketimi bu döngüyü bozarak ses tellerinin kurumasına yol açmaktadır.
TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ KULLANMAYIN: Sigara, nargile vb. akciğer veya gırtlak kanserine yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda duman ses tellerinin şişmesine ve tahrişe neden olmaktadır. Bu da sesin kalitesini değiştirmektedir.
BOĞAZINIZI TEMİZLEMEKTEN KAÇININ: Boğazını temizlemek aslında ses tellerinin birbirine çarptırılmasıdır. Aşırı boğaz temizleme, ses teli yaralanmasına ve ses kısıklığına neden olmaktadır.
SESİNİZİ KÖTÜ KULLANMAYIN: Bağırmaktan, çığlık atmaktan kaçının ve gürültülü ortamlarda yüksek sesle konuşmamaya çalışın. Gürültü olduğunda, ses hacminde önemli artışlar olmaktadır. Ses telleri gereğinden fazla titreşime girer ve doğal olarak zarar görür.
“Dış Güzelliğiniz İçinize De Yansısın”
“Kütahya Porselen’den Yılbaşına Özel Koleksiyonlar”
“Sinemardin 8. Uluslararası Mardin Film Festivali Tüm Hızıyla Devam Ediyor! ”
“Uzun yaşamın sırrı bu diyette saklı ”
“Su İçemeyenler Bu Önerilere Kulak Verin”
“Mehmet Ali Erbil: “Ali Sadi ile Babalığın Başka Bir Yönünü Yaşıyorum””
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32